
Rusia este aproape de a atinge capacitatea de atac cu 1.000 de rachete și drone pe zi în Ucraina
Maksim Ustimenko tocmai doborâse șase drone rusești din avionul său F-16, când o a șaptea i-a lovit avionul. Cu aeronava grav avariată, pilotul a luat decizia într-o fracțiune de secundă de a se îndepărta de zona populată de dedesubt și de a se prăbuși pe un câmp gol, în loc să caute suficient timp pentru a se ejecta, scrie The Telegraph.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Locotenent-colonelul ucrainean a murit „ca un erou”, au declarat forțele aeriene ale națiunii, în timpul celui mai mare baraj combinat de rachete și drone al Rusiei din război de până acum.
Aproximativ 537 de arme aeriene – 477 de drone, majoritatea Shahed de fabricație iraniană, și 60 de rachete – au fost lansate sâmbătă târziu și duminică devreme la sfârșitul săptămânii trecute.
Acest record a fost doborât rapid în vinerea următoare, când Rusia a lansat 550 de rachete și drone asupra Ucrainei.
Industria de apărare a Rusiei, în plină expansiune, susținută de o uzină de rachete extinsă la Votkinsk și de lanțuri de aprovizionare care se extind rapid, ar putea permite în curând Rusiei să lanseze 1.000 de rachete și drone asupra orașelor ucrainene într-o singură noapte.
Vladimir Putin speră că, prin atacuri repetate, poate să afecteze moralul populației ucrainene, să epuizeze apărarea Kievului și să submineze apetitul Occidentului de a-și menține sprijinul.
„Ei vizează centrele de populație pentru că încearcă să epuizeze apărarea aeriană ucraineană și știu că apărarea aeriană ucraineană va acorda prioritate apărării orașelor și infrastructurii critice”, a declarat pentru The Telegraph Michael Kofman, un analist de top al operațiunilor militare ruse și ucrainene.
Industria de apărare a Rusiei, susțiunută de firmele chineze care o ajută să evite sancțiunile occidentale, stochează în prezent suficiente arme pentru a susține cel puțin încă doi ani de război, iar producția de drone crescând cu 17 % numai în luna mai.
Vulnerabilitatea Ucrainei este agravată de decizia recentă a Statelor Unite de a întrerupe livrările de arme-cheie, dintre care unele erau deja pe drum prin Polonia.
O sursă din serviciile secrete ucrainene a declarat pentru The Telegraph că absența rachetelor de apărare aeriană Patriot, în special, ar putea expune orașe importante precum Kievul.
„Există unele lucruri pe care numai SUA le pot furniza”, a declarat sursa citată. „Pierderea interceptoarelor de rachete antibalistice PAC-3 va lăsa orașe anterior sigure, cum ar fi Kievul, larg expuse atacurilor cu rachete balistice rusești.”
Serhii Kuzan, președintele Centrului ucrainean pentru securitate și cooperare, a avertizat că, în timp ce apărarea aeriană a Ucrainei din prima linie a rămas robustă, infrastructura sa civilă este mai vulnerabilă.
„Suspendarea livrărilor de arme din SUA reprezintă o provocare nu atât pe câmpul de luptă, cât pe frontul de acasă”, a declarat el pentru The Telegraph. „Terorismul aerian rusesc crește în fiecare lună și vizează orașele și civilii ucraineni”.
Fabian Hoffmann, cercetător la Oslo Nuclear Project, a avertizat, de asemenea, că, deși producția globală de interceptoare de rachete Patriot este în creștere, doar jumătate dintre acestea sunt destinate întregii Europe, ceea ce înseamnă că Ucraina ar putea primi și mai puțin în următorii ani.
Cu toate acestea, nimic nu sugerează că Ucraina este în pericol imediat de a rămâne fără sisteme de apărare aeriană.
Ucraina, la rândul său, continuă să se mândrească cu rate de interceptare impresionante. Forțele sale aeriene au doborât vineri 270 din 550 de ținte, inclusiv două rachete de croazieră. Alte 208 ținte au fost pierdute de radar și se presupune că au fost bruiate.
Totuși, dronele care reușesc să treacă sunt letale. Cel puțin șase persoane au fost ucise într-o singură noapte de atacuri, pe 28 iunie, în timp ce 14 au fost spitalizate vineri.
Pe măsură ce sistemele terestre de apărare antiaeriană au devenit insuficiente, Ucraina a apelat la avioanele de vânătoare pentru a doborî dronele care sosesc – așa cum a demonstrat misiunea fatală a locotenent-colonelului Ustimenko.
Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării, a declarat că Rusia încearcă să „epuizeze apărarea noastră aeriană… și să aplice o presiune psihologică” asupra ucrainenilor prin raiduri neîncetate cu drone.
„Slavă Domnului că suntem în viață”, a declarat Liza Sherstiuk, un lucrător umanitar din Sumi, pentru The Telegraph. „În fiecare zi suntem bombardați. Luni seara, casa bunului meu prieten a fost distrusă. Tatăl prietenei mele a fost ucis, iar mama ei este grav rănită în spital.”
Kievul a demonstrat că poate riposta dur. În mai, un atac ucrainean cu dronă asupra unei fabrici de microelectronică din Zelenograd a forțat închiderea mai multor aeroporturi din Moscova. Uzina producea semiconductori utilizați în sistemele rusești de radare și rachete.
Luna trecută, drone ucrainene introduse clandestin la bordul unor camioane de marfă au lovit patru aerodromuri rusești, unul dintre acestea aflându-se la peste 2.500 de mile de frontiera ucraineană. Kievul a afirmat că 41 de aeronave au fost avariate, inclusiv bombardiere și un avion spion A-50.
Scopul unor astfel de lovituri cu rază lungă de acțiune nu este doar de a se răzbuna pe Rusia pe propriul teritoriu, ci și de a eroda capacitatea acesteia de a purta războaie aeriene de mare amploare.
Cu toate acestea, Rusia își menține poziția. În ciuda unei promisiuni recente a lui Putin de a reduce cheltuielile pentru apărare anul viitor, puțini cred că aceasta se va respecta.
„Rusia anunță tot timpul planuri de a cheltui mai puțin pentru apărare în anii următori”, a declarat Kofman. „Nu are absolut nicio legătură cu ceea ce vor face în cele din urmă.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.