G4Media.ro

Rusia eliberează criminali din închisori pentru a-i trimite la război în Ucraina

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Rusia eliberează criminali din închisori pentru a-i trimite la război în Ucraina

Analiză THE WASHINGTON POST, preluată de Rador Radio România:

Vladislav Kanius, un tânăr din Kemerovo, o localitate din sud-vestul Siberiei, și-a omorât într-un mod brutal iubita, torturând-o, sufocând-o și înjunghiind-o timp de câteva ore. În iulie 2022, el a fost condamnat la 17 ani închisoare în urma unui proces de răsunet care a reaprins discuțiile din Rusia despre lipsa unei protecții în fața violențelor casnice și despre indiferența organelor legii față de asemenea cazuri.

Dar ulterior, Oksana, mama îndurerată a fetei, a primit o fotografie a lui Kanius, făcută nu în închisoare, ci îmbrăcat în uniformă militară și înconjurat de alți soldați ruși.

Asasinul fiicei sale fusese grațiat de președintele Vladimir Putin în schimbul mobilizării sale în armata din Ucraina.

“Am crezut că înnebunesc, mă tot uit la fotografie și la fața lui, nevenindu-mi să cred”, povestește Oksana Pehteleva, exprimând șocul familiei sale. “Știți ce simte un om într-un asemenea caz, la început nu-i vine să creadă”.

Ca să evite noi controversate mobilizări și să riște să nemulțumească populația înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor, pentru a-și spori rândurile, armata Rusiei s-a bazat tot mai mult pe recrutări din penitenciare – o tactică lansată pentru prima oară de Evgheni Prigojin, șeful defunct al mercenarilor din Grupul Wagner.

Potrivit declarațiilor unor militanți pentru drepturile omului, în acest an, Ministerul rus al Apărării a recrutat peste 100000 de oameni, scotocind închisorile și promițând să reducă ani buni din pedepsele unor oameni care fuseseră condamnați pentru unele dintre cele mai nemiloase crime înregistrate în țară.

La doar câteva zile după ce s-a aflat vestea grațierii lui Kanius, s-a aflat și că un fost polițist condamnat pentru complicitatea sa la asasinarea din 2006 a Annei Politkovskaia, o renumită jurnalistă, a fost și el grațiat de Putin după ce a luptat timp de șase luni în armata trimisă în Ucraina.

Un fost polițist, Seghei Hadjikurbanov, fusese condamnat în 2014 la 20 de ani închisoare, el numărându-se printre cele cinci persoane acuzate că ar fi pus la cale asasinarea Annei Politkovskaia (Cine a ordonat asasinarea ei, asta nu s-a aflat niciodată). Activitatea Annei Politkovskaia, pe tema dezvăluirilor legate de abuzurile comise de ruși în timpul războaielor din Cecenia, a dus la numeroase amenințări și atacuri, culminând cu împușcarea ei într-un lift, în blocul din Moscova în care locuia.

Avocatul lui Hadjikurbanov a declarat în presa rusă că, recent, clientul său a senat un nou contract și va rămâne în armată.

Kanius a fost grațiat în secret în luna aprilie. Familia Verei Pehteleva nu a fost informată, dar presupunea că el nu se mai afla la închisoare atunci când a primit fotografia cu el înarmat.

Spre toamnă, Kanius posta în mediile de socializare fotografii cu el la un grătar. Cu aproximativ o săptămână în urmă, tatăl Verei a fost înștiințat oficial printr-o adresă a procuraturii locale că, într-adevăr, Kanius fusese grațiat și trimis pe front.

Kremlinul nu a manifestat niciun regret atunci când a fost întrebat despre decizia lui Putin de a-i grația pe criminali ca să întărească rândurile armatei ruse din linia frontului.

“Deținuții, inclusiv cei condamnați pentru crime grave, își plătesc cu sânge crimele pe câmpul de luptă, în atacurile brigăzilor, sub gloanțe și obuze”, le-a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Alena Popova, o militantă pentru drepturile omului care reprezintă familia Pehtalevei și care a susținut introducerea unei legi împotriva violenței casnice în Codul Penal rusesc, afirmă că se teme că toți acești deținuți eliberați vor provoca un val de violențe odată întorși acasă, încurajați fiind de eliberarea lor anticipată.

Kanius, care nu s-a recunoscut niciodată vinovat în instanță, a petrecut mai puțin de jumătate de an în închisoare pentru această crimă atroce. Cinci polițiști au primit pedepse cu suspendare pentru neglijență în serviciu după ce, potrivit vecinilor, aceștia au încercat ore întregi să ceară ajutor atunci când au auzit țipetele Verei Pehteleva, dar nu au primit niciun răspuns. În momentul când un vecin a reușit să spargă ușa cu o rangă, ea era deja moartă. (Traducerea: Alexandru Danga)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează