G4Media.ro

Rusia amenință cu retragerea pașapoartelor rusești cetățenilor naturalizați din Asia Centrală care…

Sursa Foto: Pexels.com

Rusia amenință cu retragerea pașapoartelor rusești cetățenilor naturalizați din Asia Centrală care sfidează serviciul militar obligatoriu

Moscova ar putea retrage pașapoartele rusești cetățenilor naturalizați din Asia Centrală dacă aceștia vor sfida ordinele președintelui Vladimir Putin de a lua armele în Ucraina, a declarat un înalt oficial pentru drepturile omului, citat de The Moscow Times.

Kirill Kabanov, membru al consiliului prezidențial pentru drepturile omului, a lansat avertismentul după ce patru republici ex-sovietice din Asia Centrală și-au amenințat cetățenii cu urmărirea penală pentru că au luptat în conflicte străine.

Kabanov a declarat că organismul său elaborează noi reguli ca parte a ordinelor de mobilizare ale lui Putin pentru migranții care au obținut cetățenia rusă în ultimii 10 ani.

Proiectul de reguli include serviciul militar obligatoriu în termen de un an pentru cetățenii ruși care provin din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan, a scris el pe canalul său Telegram.

Cetățenii din aceste țări, care se mută adesea în Rusia pentru a găsi un loc de muncă, reprezintă o parte semnificativă a străinilor cărora li se acordă pașapoarte rusești.

„Refuzul de a efectua serviciul militar ar trebui să ducă la privarea de cetățenia rusă nu numai pentru persoana supusă serviciului militar, ci și pentru membrii familiei sale”, a declarat Kabanov.

El a spus că denaturalizarea „ar fi un răspuns adecvat la o interdicție oficială” de participare la ostilități pe teritoriul străin din partea țărilor din Asia Centrală.

În lunile care au trecut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, când aceasta a invadat Ucraina, au apărut mai multe rapoarte despre cetățeni din Asia Centrală care trăiesc în Rusia și care au fost presați să lupte de partea Moscovei.

Activiștii pentru drepturile migranților au declarat în primăvară pentru The Moscow Times că tacticile de recrutare au inclus promisiunea de acordare rapidă a cetățeniei în schimbul semnării de către asiaticii din Asia Centrală a unui contract de serviciu cu armata rusă.

Legiuitorii ruși au propus în această săptămână să simplifice acordarea cetățeniei pentru străinii care încheie un contract de un an cu forțele armate ruse.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a anunțat deschiderea unui loc de recrutare militară pentru străini la un centru de migrație din afara capitalei ruse.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Stai să mă gândesc ce vreau: o hârțoagă a unui stat corupt sau viața ? Hmmm , grea decizie!!!😂😂😂

    • @Volodea: daca te gândești mai bine, de fapt ai de ales intre a te întoarce împreuna cu toata șatra ta la tine in republica pis//distan sau sa ti-o furi in Ucraina. Poți sa o întrebi si pe soție si pe cei șapte puradei ce aleg ei.

  2. Hmmm..deci ce alegi , sa-ti creasca floara soarelui dintre urechi sau sa ramai fara un pasaport care te duce catre floarea soarelui?

  3. Mare pierdere. Un document care iti permite sa fii capsunar in Rusia dar in restul lumii te face de kk

  4. S-or mai găsi țări de emigrație sau poate nu, dar cînd îți crește floarea soarelui pe piept este sigur greu să-ți întreții familia.