G4Media.ro

Românul Vasile Culea, condamnat la închisoare pe viață de o curte din…

foto: Captură video

Românul Vasile Culea, condamnat la închisoare pe viață de o curte din Anglia pentru omorul unei femei de 86 de ani și rănirea gravă a soțului ei de 88 de ani

Un judecător al Curții Coroanei de Derby (centrul Angliei) a pronunțat o pedeapsă de cel puțin 34 de ani închisoare împotriva lui Culea, 34 de ani, pentru uciderea pe 15 ianuarie 2022 a lui Freda Walker și concomitent la 14 ani pentru vătămarea corporală gravă cu intenție a soțului, Ken, care între timp a murit de cancer.

Culea a legat-o și torturat-o pe Freda în fața soțului ei (un fost miner și consilier local, pe care de asemenea îl legase și îl bătuse cu sălbăticie), lăsând-o să moară asfixiată. Apoi a căutat suma de 30.000 de lire, despre care auzise că aceștia o aveau în casă, trăgând cu urechea la banca de unde aceștia o retrăseseră.

Ucigașul avea o datorie de 11.000 de lire la jocuri de noroc și în ziua omorului pierduse 280 de lire la o casă de pariuri.

Culea a fost arestat după cinci zile de la comiterea omorului, după ce poliția găsise ADN-ul lui la locul faptei. În cursul procesului, el s-a declarat vinovat de omuciderea (care presupune absența intenției) Fredei, însă juriul l-a găsit vinovat de omor. În schimb, el a fost găsit vinovat de vătămare corporală a lui Ken, nu de tentativă de omor cum ceruse procuratura.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Da pe naiba. Primea inchisoare pe viata. Justitia din UK este o gluma. Sunt campionii condamnarilor CEDO pe probe neloial administrate .

  2. Infracțiunea se numește „omor”, nu omorâre.

  3. @Lapsus Calami: corect ar fi fost violul/santajul asupra….(nu neaparat femeie!).

  4. Infracțiunea se numește „murder”, în limba română „omor”. Procesul s-a desfășurat în Anglia potrivit legii penale de acolo, nu în România.

  5. Pedeapsa pentru infracțiunea de omor în Anglia și Țara Galilor este închisoare pe viață, iar judecătorul este obligat să o pronunță. Rămâne la latitudinea sa „tariful minim”, adică numărul minim de ani care trebuie executat înainte ca acel condamnat să aibă drept de a face cerere de eliberare condiționată. În cazuri deosebit de grave judecătorul poate impune „life means life”, adică închisoare pe viață fără posibilitate de eliberare.

  6. „În cursul procesului, el s-a declarat vinovat de omuciderea Fredei, însă juriul l-a găsit vinovat de omor”
    Si autorul presupune ca media citititorilor de aici sunt experti in coduri penale ca sa stie deosebirea intre „omucidere” si „omor” ???
    Un pic de adecvare nu ar strica. Cu traducerea si cu publicul tinta.

  7. Din corpul stirii nu reiese nici o inchisoare pe viata ci 34+14 ani. In fine este mult mai mult decat ar fi luat la noi, ar trebui sa trimiteti asta si CSM-ului sa si-o puna in rama.

  8. :-)))
    De fapt, „Omorul” este denumirea infractiunii, iar actiunea din continutul ei este „uciderea”. Ca atare, exprimarea corecta era mai degraba „uciderea unei/unui”…