G4Media.ro

Românii sunt pe ultimul loc în UE la căutarea de informații online…

sursa foto: Captură video

Românii sunt pe ultimul loc în UE la căutarea de informații online legate de sănătate/ La polul opus se află Finlanda

Peste jumătate dintre cetăţenii din Uniunea Europeană cu vârsta între 16 şi 74 de ani au declarat că în 2020 au căutat informaţii online legate de răni, boli, nutriţie sau îmbunătăţirea sănătăţii, însă în România ponderea celor care au căutat astfel de informaţii online este de doar 28%, cel mai mic procent din UE, arată datele publicate marţi de Eurostat, transmite Agerpres.

Căutarea de informaţii online legate de sănătate este foarte populară în ţările nordice, în frunte cu Finlanda, unde 77% dintre cei cu vârsta între 16 şi 74 de ani au declarat că au căutat online astfel de informaţii în 2020, urmată de Olanda (76%), Danemarca (72%) şi Germania (70%).

La polul opus, căutarea de informaţii online legate de sănătate este mai puţin populară în România (28%), Bulgaria (29%), Italia (35% conform datelor din 2019) şi Polonia (43%).

Media la nivelul UE este de 55%, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate dintre cetăţenii UE au căutat online informaţii legate de sănătate. De asemenea, 20% din cetăţenii UE au declarat că şi-au făcut online o programare la un medic generalist. Mai puţini, 13%, au accesat alte servicii de sănătate via un site web sau o aplicaţie în loc să facă o vizită în persoană la spital sau la doctor, în timp ce 11% din cetăţenii UE şi-au accesat online dosarul care conţine informaţiile referitoare la starea lor de sănătate.

În ultimul deceniu, ponderea celor care au căutat online informaţii legate de sănătate a crescut în marea majoritate a statelor membre UE. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cehia (41 de puncte procentuale) şi Cipru (40 de puncte procentuale), urmate de Spania (34 puncte procentuale), Irlanda şi Croaţia (ambele cu 33 de puncte procentuale). În România, ponderea celor care au căutat online informaţii legate de sănătate a crescut cu doar nouă puncte procentuale în ultimul deceniu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pai nu era Gugulu baiatu ala rau pe care nu era bine sa il intrebi de sanatate?
    Pana la urma cum facem? o dam in conspiratii?

    • Nu Gugulu e buba, acolo poti gasi informatii corecte, daca stii sa triezi sursele credibile.
      Problema e Feisbucu, locul unde multi polueaza mediatic cu spume la gura, fara niciun control. Orice teorie a conspiratiei e cel mai bine diseminata cu Feisbucu, pentru ca sfertodoctii analfabeti stiintific dau share la orice aberatie, iar „bruiajul” e mult mai puternic decat sursele informate (cei care fac spume la gura o fac pentru notorietate, clickbait, monetizare, deci au o motivatie in plus fata de cei care ofera informatii corecte doar din principiu).

  2. În același timp, rumânii verzi se consideră cei mai mari experți în toate, cei mai mari epidemiologi. Românii nu se spală, nu prea știu să scrie, dar sigur îți vor spune că „masca te sufocă”, „vaccinul ucide” etc.

  3. Noi suntem DACI cu fibra buna nu avem nevoie de asa ceva avem pe Groșan

  4. Romanii sunt pe ultimul loc, punct.
    Sigur, situatia se schimba cand e vorba despre coruptie, hotie, analfabetism, igiena precara, etc.

  5. Am încercat s-o combat pe nora mea dupa ce a încercat sa vindece copilul cautând „pe un forum al mamicilor” în loc sa-l duca la doctor.
    Au aparut si pe aici afise ale unor doctori din vest cu texte de genul „daca ati venit aici dupa ce ati cautat diagnosticul si tratamentul pe Google, cautati a doua opinie pe Yahoo”.
    Nu confundati telemedicina (unde la celalalt capat e un cadru medical) cu „cautarea” pe internet.
    Dar, parafrazând un banc mai vechi, prostii au voie sa se trateze (eventual sa moara) si urmând „sfaturi” de pe net.

  6. Da, dar cine e pe primul loc la păcănele, videochat şi şoşoci???