G4Media.ro

România, singura ţară a Uniunii Europene în care durata estimată a vieţii…

România, singura ţară a Uniunii Europene în care durata estimată a vieţii profesionale a scăzut în ultimele decenii

Durata estimată a vieţii profesionale, pentru populaţia adultă în vârstă de cel puţin 15 ani din Uniunea Europeană, a fost în medie de 35,9 ani în 2019, cu 3,6 ani mai mare decât era în 2000, însă România este singurul stat membru al UE unde durata estimată a vieţii profesionale a scăzut în ultimele două decenii, cu 2,2 ani, până la 33,8 ani, arată datele publicate marţi de Eurostat, relatează Agerpres.

În rândul statelor membre, Suedia şi Olanda aveau în 2019 cea mai lungă durată a vieţii profesionale, 42 de ani, respectiv 41 de ani. În contrast, cea mai scurtă durată estimată a vieţii profesionale se înregistra în Italia (32 de ani), urmată de Croaţia (32,5 ani), Grecia (33,2 ani), Belgia şi Polonia (ambele cu 33,6 ani) şi România (33,8 ani).

În 2019, comparativ cu 2000, durata estimată a vieţii profesionale a crescut în toate statele membre, cu excepţia României, cele mai mari progrese fiind înregistrate în Malta (7,6 ani), Ungaria (6,9 ani) şi Estonia (5,6 ani).

Repartiţia pe sexe arată că, în 2019, se estima ca bărbaţii să lucreze mai mult decât femeile, respectiv 38,3 ani versus 33,4 ani în cazul femeilor. Deşi durata estimată a vieţii profesionale a fost tot timpul mai mare în cazul bărbaţilor decât în cazul femeilor, decalajul dintre sexe s-a redus în ultimul deceniu. Dacă în anul 2000 bărbaţii lucrau, în medie, cu 7,1 ani mai mult decât femeile, în anul 2019 decalajul dintre sexe s-a redus la 4,9 ani.

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. visul romanilor e un job la stat cu pensionare la 45 de ani

  2. Tara de putori obisnuite sa stea cu mana intinsa in loc sa puna osu’ la munca! Stiu o multime de astfel de jeguri care s-au pensionat ilegal (pe motiv de boala si scutire pe baza de spaga), care acum stau cu mana intinsa si voteaza cu cine le mai da un leu in plus la pensie. In orice tara civilizata, oamenii muncesc pana la adanci batraneti ca sa-si asigure independenta in ultimii ani de viata, la noi s-ar pensiona de la 30 de ani si dupa – stau cu mana intinsa „sa ne dee si noua”. I-as castra pe toti cu o secure ruginita, lua-le-as rasa in …! La asa populatie, asa politicieni. Ne mai si miram ca suntem de rasul curcilor…

  3. Si te mai miri de ce Suedia si Olanda se opun creditelor comune cu italia. Cum naiba cand tu lucrezi 11 ani in plus. 11 ani in care italienii stau cu burta la plaja..ca sa nu mai spun de anii de munca pe care multi italieni si greci tot la plaja ii petrec

  4. privilegiatii se pensioneaza de tineri.
    Partidul pregateste o lege sa fie pensionati chiar de la angajare. sa-i faca cumularzi din prima zi

  5. Nimic despre speranța de viață?

    • Speranta de viata creste cu cu efortul depus: educatie, munca pt crearea unor conditii mai bune de viata, munca pt crearea unui sistem mai bun de sanatate, munca pt o agricultura sanatoasa, munca pt solutii de reducere a poluarii, etc..
      La noi insa tot omul vrea sa se pensioneze pt ca de 30 ani se maresc pensiile in pomeni electorale date de PSD si aliatii, pt ca asta e electoratul lor.

      Si apropo, italienii si grecii au o f.buna speranta de viata.

    • Nimic despre munca fizica si „munca” de birou, nimic despre dizabilitati fizice, nimic despre durata saptamanii de lucru, nimic despre durata concediilor medicale si de odihna.