G4Media.ro

România riscă o amendă de 3 milioane de euro pentru că nu…

România riscă o amendă de 3 milioane de euro pentru că nu a transpus la timp legislația europeană pentru prevenirea spălării banilor

România ar trebui să fie obligată să plătească 3 milioane de euro pentru că nu a transpus la timp în legislația națională Directiva UE adoptată în 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, arată Avocatul General al Curții de Justiție a UE (CJUE) în poziția făcută publică azi, 5 martie.

Poziția Avocatului General în dosarele aflate la CJUE este consultativă, dar este luată în considerare când instanța decide – și-și argumentează decizia – în dosarele pe care le judecă.

România a fost chemată în judecată în fața CJUE de către Comisia Europeană, care a cerut plata unei sume forfetare de 4,5 milioane de euro pentru neîndeplinirea obligației de a comunica măsurile de transpunere a Directivei 2015/849. Comisia a solicitat inițial și aplicarea unei penalități cu titlu cominatoriu de 21 974,40 euro pe zi, dar a renunțat la această solicitare pe parcursul procedurii.

Avocatul General al CJUE propune Curții să constate că România nu și‑a îndeplinit obligațiile, să oblige România la plata unei sume forfetare de 3 milioane de euro și să oblige România la plata cheltuielilor de judecată.

De obicei, decizia Curții vine la distanță de o lună după prezentarea concluziilor Avocatului General.

Reamintim că majoritatea PSD din Parlament a evitat ani la rând să voteze proiectul de lege care transpune Directiva UE, iar guvernele succesive ale PSD au refuzat să adopte legislația necesară prin ordonanță de urgență. În cele din urmă, proiectul a fost adoptat și promulgat de președinte în 2019, cu patru ani întârziere.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Impotenta se plateste.

  • Prin actiuni la purtator pentru firme si certificate depozite bancare răscumparabile pe baza de parolă pe persoane fizice?

 2. Hai cu anticipatele mama dracului odata, si apoi ne apucam serios de treaba,schimbam constitutia si legile care trebuie, dar vad ca PNL-ul incepe sa faca prostii…..

  • Cine sa sustina anticipatele? Pomanagiii, privilegiatii, lenesii, oportunistii, incompetentii, infractorii, prostimea? S-au terminat categoriile! Tara plina de ceea ce declara pintea sorina, „un popor de infractori”! Asta i-a invatat comunismul pe romanii care n-au facut inchisoare politica!

  • Păi de anticipate stăm, trebuie să realizăm condiții de detenție demne de Vip- uri, să fie tratate cu caviar, aduse cu limuzina și șampanie, covorul roșu, chiar o lege în acest sens și în regim de urgență. Câtă bătaie de joc!

 3. De cand a facut Guvernu ciolos “pierdut” dosarul european pentru prevenirea spalarii banilor, stau toti useristii cu bratele incrucisate si nu fac nimic! Bataie de joc!

  • Până nu demult PSD era butoane. Acum e PNL (un PSD galben).
   Tot USR e de vină, nu?!
   Hai, sictir!

  • Sictir, cum zici tu! Nu tot, numai nenorocirile cele mai mari! E posibil sa fi facut si uselistii nostri vreo gafa, nu zic, nu cu rea intentie insa, cum fac satanistii useristi… Parca vor sa distruga tarisoara asta!

  • ”Nu tot, numai nenorocirile cele mai mari!” la USR iar ”cele mai” mici la ”uselisti”. Sau invers, după caz. Și gata, s-au alocat toste ”nenorocirile” și au rămas numai ”realizărilii” la mafia ”satanista” PRO-PSD care nu ”spăla banii”deloc pentru că făcuse ”guvernu ciolos pierdut dosarul” asistatului care se exprimă ca un agramat.

 4. Cîțuleeeeeeee, bagă un selfie cu Turcan, Cîțuleeeeeeee…..Chiparosule care ești tu!

  • E prea tarziu, Orlando Tedorovici, ministru de finante PSD, a facut praf finantele statului.

   Si-a dat derogare de la legea raspunderii fiscale, ca sa poata maslui bugetul.

   Acum PNL se chinuie sa dreaga busuiocul distrus de PSD.

  • Băi Lulu… din 2016 au tot avut pesedistii timp sa o frece.
   Dar NA: Dragnea a vrut Acțiuni la purtator…
   Si acum ne f#te la portofel de la bulău

  • Ce să poată și trolul analfabet spawn care ”se repetă”, doar onomatopee scoate, cum făcea și chiparosul discotecar cel derbedeu.

 5. Cand iti sta mintea la sforarii uiti sa guvernezi.adica sa iti faci treaba pentru care esti platit.
  Demisia

 6. Care spalare de bani? Nu este importanta. Prioritatea este sa se modifice legislatia ca sa nu mai fie Pintea in catuse.

 7. uitasem … am mintea scurta 🙂

 8. Cum adica legislația europeană pentru prevenirea spălării banilor? Pai ce banii astia nu trebuie si ei spalati? Cu coronavirusii astia nu-i de joaca, trebuie sa fim preventivi.

 9. Mintea scurtă este ușor de manipulat ! Când s-a încercat votarea legii „societatea civilă” liber(al)ă și progresist-usristă a sărit de fund în sus precum că psd-ul vrea să fure banii românilor din diaspora și că o astfel de lege nu trebuie votată că se desființează ONG-urile.

 10. PSD a dus Romania cu ani in urma. Inafara de cei 3 milioane de euro , Romania va plati si mai mult in anii care urmeaza.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.