G4Media.ro

România nu poate spera la aderarea la spațiul Schengen dacă nu respectă…

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

România nu poate spera la aderarea la spațiul Schengen dacă nu respectă supremația dreptului european – șefa Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac

Supremaţia dreptului european impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a Curții Constituționale care e contrară dreptului european, arată Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, într-un interviu pentru News.ro. Oficialul european a răspuns negativ când a fost întrebată dacă România mai poate spera la aderarea la spațiul de liberă circulație Schengen fără a respecta decizia Curții de Justiție a UE care statuează supremația dreptului european asupra celui național.

  • Cele mai importante declarații ale Ramonei Chiriac:

– România a fost un stat foarte constructiv în dialogul cu UE pe tema noului mecanism de raportare pe tema statului de drept. Recenta decizie a Curţii de Justiţie reafirmă un principiu asupra căruia noi ne-am exprimat constant clar şi neechivoc: supremaţia dreptului european asupra celui naţional, principiu fundamental, fără de care nu poate funcţiona UE, asumat de orice stat membru la data integrării europene.

– Supremaţia dreptului european impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a CCR contrară dreptului european.

– România este singurul stat membru aflat sub lupa a două Mecanisme care vizează statul de drept: Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi Mecanismul general cu privire la statul de drept. Ambele prevăd acest principiu al supremaţiei dreptului european, iar decizia recentă a CJUE trebuie aplicată imediat de toate instanţele naţionale.

Fără a respecta această decizie a CJUE, mai poate spera România la aderarea la Schengen? Nu. Aşa cum spuneam, supremaţia dreptului european e un principiu fundamental.

  • Citește și:

Premierul Ciucă despre disputa CCR-CJUE privind supermaţia dreptului european asupra legislaţiei naţionale: Prevalenţa dreptului Uniunii Europene e înscrisă în Constituţia României. CCR a dat un comunicat, nu o decizie

România amenință fundamentul juridic al UE, împreună cu Polonia. Curtea Constituțională condusă de Dorneanu, în atenția întregii Uniuni Europene

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. WOW!!
    Si fondurile europene sau BANII din PNRR mai vin, DACA Romania NU respecta acest „principiu fundamental al supremaţiei Dreptului european”?!!!!!
    Ia, zi tu dle Haos Werner Iohannis, „mare” erou al statului de drept in Romania?

    • meri de te culca

    • tu meri fa copiute ca de altceva …. nici vorba sa stii

    • Am o nedumerire! De ce se lucrează atât de mult la dezvoltarea inteligentei artificiale și nu se face nimic pentru combaterea prostiei naturale?

    • @lilu, am mai spus, luam avansurile și la revedere! Cine să se ocupe de un asemenea program și complicat și prost facut?!

    • Ca de obicei, trâmbița bolșevica cen zure aza comentariile. Cam ăsta este regimul care ne așteaptă dacă votam usr.

    • Da, e clar! După această șefa UE la București toc.procuror Kovesi care a încălcat grosolan legile românești și nu are grad, nu trebuie să plătească nimic în fața justiției pentru că justiția europeană a ridicat-o deja pe soclu și nu o mai poți da jos de acolo! Mi- e scirba de aceasta justiție europeană care este așa de bună că îi ține pe români într-o sărăcie crunta!

    • Ii corect inseamna ca rominia sa ecziste doar pe harta oare nuti pui intrebarea ,ce tara din ue mai este ignarata ca rominia? De partea cui esti?

    • La pariu ca tuta asta e din gasca stie tot a ielgibitistilor oiengisti

  2. Este nevoie de o prima decizie in acest sens pe un subiect ce are relevanta ca pondere a impactului in rindul cetatenilor . Apoi toate deciziile, pe domenii distincte dar contrare dreptului european , vor veni de la sine .Parlamentul are acum si forta legislativa data de procentele Coalitiei aflate la guvernare de a modifica legi organice .

  3. Acum ar fi timpul sa bagati in MCV si conditia vaccinarii poporului.

    • Și căsătoriile între persoane de același sex.
      Chiar, unele state acceptă căsătoria între persoane de același sex, altele nu. Dar sunt totuși în Schengen. Nu mai e cu supremația dreptului european?

  4. Isi mai aminteste cineva preturile inainte de Uniune la gaz, curent, apa, mancare, apartamente?!

    • Da imi amintesc. Pretul era zero industrie, Acum exista productie in Brasov, Alba,Prahova,Timisoara,Iasi.
      Am un sfat pt tine:la Moscova la pensie de 50 de euro

    • Câinii alergau cu covrigi in coada. În mintea ta, normal. Și a rusnacilor.

    • Da, erau mici dar si salariile erau si mai mici si viata era mult mai de cacao…

    • Oare de ce mai exista CCR daca trebuie respectate doar deciziile UE?
      Nu cumva se numeste o noua Dictatura UE? De ce aceasta dictatura este doar pt tarile foste comuniste,nu si pt cele vestice?
      Dubios,nu?

    • Cam greu, ca atunci cand am inceput eu sa lucrez preturile se modificau de la o zi la alta. In anul cand am facut primii pasi spre UE si Nato, adica 1997, un dolar a sarit brusc de la 3000 de lei la 6000 de lei. In cativa ani, salariile au sarit rapid de la zeci de mii la sute de mii si apoi la milioane de lei. Cine dracu mai poate spune cat erau preturile?

      A, sa nu uit, stiu cat era salariul mediu, ca pe ala in tot transformam in dolari: intre 80 si 100 de dolari pe luna. Asta daca gaseai de lucru, ca era o saracie cumplita mai peste tot, economia se prabusise si mai totul de inchidea/lichida.

      Dar poti sa iti spun si cat e salariul mediu acum, deh, „dupa Uniune”: 814 dolari.

      P.S. Tari ca Ucraina sau Moldova nu sunt in UE. Crezi ca ele sunt ferite de cresterea pretului la materii prime si energie?

    • Isi mai aminteste cineva de inflatie, caritas si alte „bucurii” care au fost inainte de Uniune?

    • Isi mai aminteste cineva salariile inainte de Uniune? Dacă munceai cinstit, nu îți ajungeau banii pentru gaz, curent, apa, mancare, apartamente!

  5. In schimb respecta dreptul Sudul Italiei..
    Ndraghetta si Cammora…care arunca sosele cu tot cu procurori si judecatori in aer….Si sunt in Schenghen bine mersi….Dubla masura functioneaza …dulai si catei….. Ar trebui sa nu dam Frantei si Germaniei si Olandei nici un cent pe vre un fel de armament pana nu semneaza de Schenghen 100% dar pt asta tb sange in instalatie.

    • Cine-i madam gipsy asta? UE ne flutura chestii precum Schengen, bani sau alte bazaconii de clima si LGTB si ameninta cu chestiile astea. Schengen s-a inchis deocamdata. Plus ca, duty free-urile pentru cei care merg spre Schengen se inchid la 20:00, fata de celelalte care se inchid pe la 12 noaptea.

  6. Ce legătură e între Schengen, MCV, supremația dreptului UE?
    Doar niște pretexte pentru a fi tratați ca cetățeni de rang 2 în UE

  7. Da. Înainte de aderarea la UE aveam cam 0 industrie și investitori. Și guvernele au făcut bine doar împinse de la spate de UE. Însă întrebarea se pune: vrem sa mai avem stat național? Ce înseamnă stat național și unde intervine autonomia locala/națională? Nu ar trebui sa ne grăbim să cedam din suveranitate tocmai acum când vedem tendințele dictatoriale globale: libertăți fundamentale civile sunt suprimate in numele falsei lupte împotriva virusului. După ce ne vom scăpa de virus, cei care conduc lumea și pe UE vor inventa alt dușman. Și cel mai probabil că nu vom avea drept de vot, după cum nu avem nici acum. Daca nu ești lăsat să decizi asupra propriului corp, vei decide asupra politicii externe a UE? Daca viitoarea politică internă a UE implica alte nebunii?

    • Tara e vândută, deci despre ce suveranitate mai e vorba?! Suntem doar un teritoriu din ce în ce mai puțin locuit.

  8. Stati linistiti ca nu vedeti nimic din PNNR, de intrat in Schengen luati-va gandul. Vom fi mereu Stat de mana a III-a (de rangul II sunt tari ca Ungaria, Cehia, Croaita). Suntem „Vinovatii” de serviciu si incasatori. Poporul roman trebuie sa dispara si in general nu trebuie sa mai existe notiunea de neam, popor, traditii, etc.
    UE ne vrea prosti cu capul plecat sa-i pupam in cur si sa spunem DA sa traiti. Revolutia nu a facut-o poporul, au facut-o agentiile de servicii care au inetrese globale bine definite pentru intreaga planeta. Praful se va alege de Romania!!!!!.

  9. Asta e o tâmpită!! Ungaria și Polonia sunt în Schengen deși nu accepta supremația legilor europene în detrimentul celor naționale.

  10. Doamna Chiriac , ce nevoie mai este de parlament in colonia Romanica , mult mai eficient este ca reglementarile sa vina direct de la al-4-lea REICH , al carei slujbajs sunteti , sper ca macar sa fiti remunerata corespunzator .

  11. Aderarea la Schengen(ca si la UE!!) nu e obligatorie pentru Romania!
    Romania poate cere chiar un Ro-Exit!
    Ce parere aveti, guvernantii ar cere vreodata asa ceva?!
    Ce-ar spune Milioanele de Romani plecati la munca dupa aderare, ce ar face Romania cu atatia someri daca ar reveni in tara, DUPA ce ar pierde dreptul de cetatean al UE?!!
    Cand spuneti ceva, va recomand sa ganditi bine!!

  12. Isi mai aminteste cineva salariile inainte de Uniune? Dacă munceai cinstit, nu îți ajungeau banii pentru gaz, curent, apa, mancare, apartamente!

  13. UE ne considera încă iresponsabili, superficiali și cu bunul simt slab dezvoltat. Suntem șantajați de niste birocrați ticăloși!. Este umilitor !!!

  14. Nici nu mai e nevoie de SCHENGEN ! UE singura va chema forta de munca româneasca . ABSOLUT SIGUR !! Stai sa inceapă sparanghelul, căpșunii,legumele, fructele, zootehnia si agricultura in general .
    Frică pt faptul că vor râmîne acolo !???SI CE DACA !???? Abia de la 10 milioane de români in diaspora , va afla UE ca exista si ROMÂNIA pe lume !! Facem pariu ??? Ăștia nu se vor îneca in mare , iar cărtile de identiate le vor arăta chiar cu bucurie !!!
    Mai mult ! Vor reuși sa integreze masiv populația rromă,poate vor crea si un land cu stabilitate specifica, exotica și pitoreasca aducatoare de turisti cu lovele babane ! Ceea ce noi în RO nu am reusit !!

  15. Citesc multe comentarii critice la adresa primatului legislatiei europene asupra celei nationale, si in general la adresa UE. Am o intrebare pentru criticii care se tem ca limitarea statului national va aduce la disparitia identitatii nationale: de ce nu spuneti clar ca vreti afara din UE? Nimeni nu este obligat sa fie membru UE, UK a iesit deja deci se stie cum se face, si asa Romania va fi o tara mai libera, mai bogata, suverana, mai puternica, mai…mai…mai. Sau nu!?

  16. Isi bat astia joc de noi , cum scrie la carte.
    Tratatul Schengen nu prevefe nimic legat de respectarea statului de drept.
    Asa ca rahatii de olandezi , de francezi si de nemti il incalca in mod direct si cu intentie vadita sustinind asta.
    Nu vor sa ne primeasca pentru ca sintem fara coloana vertebrala, niste lingai, niste plingaciosi, niste cersetori, oameni faea demnitate.
    Noi nu avem un Viktor Orban care sa dea cu pumnul in masa la Bruxelles.
    Am crezut ca un astfel de om poate fi K.W. Johannis !
    Ce dezamagire !

  17. Datoria externă a României a scăzut , numărul locurilor de muncă a crescut , salariul minim e ce mai mare , germanii , italienii, spaniolii ,francezii vin să muncească în România, doar albanezii nu vin.Doar cei fără minte nu văd beneficiile UE.

  18. Romania da lapte mult și se mai poate fura

  19. Romania da lapte mult și se mai poate fura cat e Olanda in picioare ști zicala

  20. Nu ne-au băgat până acum in Schengen pentru că nu le-am vândut pe degeaba țara toată, solul, subsolul și dreptul de a respira.
    Ne șipăm pe le de Schengen și pe ea de UE. Afară! Să rămână ei cu ai lor, cu gayii, pedofilii, necrofilii și zoofilii. Noi, polonezii, ungurii, și eventual bulgarii ne retragem din babilonia lor, să se descurce fără noi.