G4Media.ro

România, nouă procedură de sancționare din partea Comisiei Europene pentru că nu…

Foto: Pixabay

România, nouă procedură de sancționare din partea Comisiei Europene pentru că nu a adoptat o directivă care sancționează fraudarea fondurilor UE. Legea a fost votată de Parlament, dar așteaptă să fie promulgată de președintele Iohannis încă din 19 noiembrie

Comisia Europeană a declanșat oficial procedura de sancționare a României (infringement) pentru că nu a comunicat transpunerea în legislația națională a unei directive UE care sancționează fraudarea fondurilor și bugetului UE, potrivit unui comunicat al executivului european.

Concret, Comisia Europeană a decis astăzi să trimită avize motivate Irlandei și României din cauza neîndeplinirii obligației de a comunica transpunerea normelor UE în legislația lor națională privind combaterea fraudelor vizând interesele financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal [„Directiva PIF” (UE) 2017/1371].

Statele membre trebuia să informeze Comisia până în iulie 2019 cu privire la măsurile luate pentru punerea în aplicare a directivei.

Proiectul de lege care transpune directiva UE a fost votat de Camera Deputaților (decizională) pe 17 noiembrie și trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis pe 19 noiembrie. De atunci, legea nu a fost promulgată.

Aceste norme cresc nivelul de protecție a bugetului UE prin armonizarea definițiilor, a sancțiunilor și a perioadelor de limitare ale infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii.

De asemenea, directiva pune bazele competenței materiale a Parchetului European (EPPO), care va investiga, va urmări penal și va obține sancționarea acestor infracțiuni. Comisia a deschis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor trimițând câte o scrisoare de punere în întârziere Irlandei și României în septembrie 2019.

În urma avizelor motivate de astăzi, statele membre în cauză au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Foto. Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Normal. Președintele e ocupat cu campania electorala a pnl. Nu poate rezolva mai multe treburi in acelasi timp.

  2. N-are timp pentru că e în campanie electorală și crede că e cel mai important lucru la ordinea zilei!

  3. Doi foarte informati membri ai familiei de comentatori de pe g4 si-au expus parerile lor de mare autoritate asupra motivelor pentru care Iohannis nu a promulgat legea.
    Eu nu sint de parerea lor ci inclin sa cred ca problema e, mai degraba, la faptul ca legea e emisa de o camera dominata de psd.
    Cine stie ce au pus aia in lege, ca acum e campanie electorala si nu merita publicul sa-si incarce neuronii si cu asta.

  4. Cu alte cuvinte si mai pe scurt (ca vad ca trece greu de filtru) sint sigur ca psd a facut legea animat de cele mai bune intentii. Ca de obicei. 😉

    • cu alte cuvinete Pe Se De, Pe Se De
      altceva mai stiti?
      daca legea e facuta prost de Pe Se De, de nu a trimis Maria Sa legea la re-examinare? Sau de ce nu a atacat-o la CCR?
      p.s. Constitutia zice ca trebuie sa promulge legea in 10 zile (sau sa o trimita la ccr sau retur la parlament) N-au trecut 10 zile? Tine Pe Se De calendarul pe loc?

    • Pt. Dan.

      Presedintele are 30 de zile la dispozitie sa semneze sau sa o retrimita parlamentului.
      10 zile sunt la tura a-II-a.

    • @C.P. are MAXIM 30 de zile. nu este obligat s-o tina 30 de zile. in plus stia ca intram in procedura de sanctionare si o facea prioritara. toti care muncim in domeniu privat sim ce inseamna prioritizare.
      nu-i mai tineti partea ca nu vorbiti cu electoratul psd.
      este pe post de cactus la cotroceni, pas cu pas n-a facut nimi 6 ani de zile. NIMIC!!!
      scuze, ne-a scapat de ponta si dancila. Recunosc, era o alternatia mult mai proasta. dar aveam totusi pretentii de la neamt. o momaie. este primul presedinte de dupa revolutie care nu a mai dat un interviu dupa ce a fost ales presedinte. asta spune multe despre caracterul lui.
      noi suntem pleava si nu se coboara el la nivelul nostru sa mai raspunda si la intrebari stanjenitoare.
      si vorba celorlalti comentatori: dupa un an de guvernare psd este vinovat pentru tot… deja scartie placa rau. asteptam sa vedem ceva pe justitie, nimic, din contra pun alte paiate cu miros penal precum aia de la dna.
      repet, nu sunt fan psd, dincontra, dar nu poti s-o ti la nesfarsit cu psd. asa o sa ne tina dupa alegeri 4 ani daca nu fac nimic?
      dupa mine pnl este o curva politica. cand este projustie cand este anti, vezi perioada usl. se muta dupa cum bate vantul. macar psd o stie pe a lui, dam la toti , mai mult noua, nu vrem justitie pt ca vrem sa ne imbogatim si tot asa. nu s-au abatuta de la acest program de cand ii stiu. pnl in schimb zboara de pe o parte pe alta cum cred ei ca e mai bine. pana sa inceapa manifestatiile pentru ordonanta 13 nu i-am auzit pe pnl-iti de antihotie si justie. nu, taceau ca mortu-n pausoi. cum a vazut ca lumea a iesit in piata si sunt mult, hop si ei sa prinda loc in fata.
      imi tai mana si nu pot sa votez cu ei!

  5. O dovada in plus ca Predoiu se…bi bip biiiip pe Justitie. El isi doreste sa nu funcrioneze nimic.

  6. Iohannis este un bandit de mare anvergura. Pe Kovesi a demis-o lasand romanii victime atrocitatilor mafiei romanesti dar legea fraudarii refuza s-o aprobe.

  7. Fara Mass-Media s-ar alege praful de Lumea asta, asa schioapa cum e.

  8. Păi nu era normal sa avem si noi Orbanul nostru ? Daca ungaria are unul, noi trebuie sa avem doi.
    Am citit proiectul de lege, incape pe o pagina A4, are 4 articole. Toate se refera la armonizarea legislatiei privind combaterea fraudelor cu fonduri UE.
    Păi dacă e cineva care nu se obstructioneaza combaterea fraudelor, eu zic să fie arestat pentru impiedicarea infaptuirii justitiei europene

    Doamna Kovesi ? Se aude ?

  9. Ce atâta grabă? Domnul președinte încă privește documentul, „cu atenție și îngrijorare”.

    • Cu siguranta. Dar daca nu gaseste nici o umflatura o va promulga zilele astea, mai are sase din cele 20.

  10. Da’ de ce s-o mai citească ? Poate s-o zvârle direct la CCR. Asa ca pe paltonul de la Paris. Fix la mi se rupe’n bască.
    Ca de obicei.

  11. Cred ca cineva nu vede elefantul…ne legam de KJ ca nu a promulgat o lege pe care parlamentul TREBUIA sa o adopte prin primavara 2019.KJ are si el acolo a ocupatie si chiar nu este obligat sa semneze ca primarul.daca lege e facuta pe ‘genunche’ca multe altele o retrimite la parlament,nu?deci cine e de vina KJ ca nu semneaza o lege primita in noiembrie 2020 sau parlamentul ca nu si-a facut treaba ?

  12. hahahaha, nici aici nu l-a lasat psd? :))))
    io chiar ma-ntreb ce este in capul celor ce voteaza pnl-ul. ei chiar nu vad?
    ok, electoratul psd l-am inteles, atata pot si atata cer, nu am pretentii.
    dar de la electoratul pnl aveam totusi pretentii.
    cum sa te lasi amagit de discursul de astazi ca nu a fost lasat de pnl sa regleze justitia cand tu ai o lege la promulgat si nu te grabesti. in special ca este pe justitie si uite, intram pe procedura de sanctionare…
    incredibil…

  13. Asta e legea aia care zice ca procurorul „ierarhic superior” devine procurorul iEPPO 😀? Urmeaza multa puiepenalilor mioritici!

  14. pai bani delapidati trebuie sa se intoarca la ue.le este greu sa o faca….Codruta so….pe ei …..