G4Media.ro

RFI: “Pogromul de la Iași” de Radu Ioanid – detaliile unei crime…

RFI: “Pogromul de la Iași” de Radu Ioanid – detaliile unei crime de proporții a regimului Ion Antonescu

Iașiul din vara anului 1941 poate fi considerat un poligon de încercare a genocidului pus la cale de Ion Antonescu și regimul său. Aceasta este una din ideile care răzbat din volumul ”Pogromul de la Iași” ce detailează mecanismul diabolic care a stat la bază celui mai mare masacru care a avut loc vreodată pe teritoriul actual al României.

O recenzie a volumului a fost realizată de RFI. Publicată la 80 de ani după Pogromul de la Iași și Trenurile Morții în care au fost masacrați peste 13.000 evrei, cartea lui Radu Ioanid înfățișează cu detalii o crimă de proporții comisă de regimul lui Ion Antonescu. Este o lectură dificilă, dar absolut necesară.

Anul 2021 este un an comemorativ: 80 de ani de la cel mai tragic an din istoria evreilor din România (dacă facem excepție de 1944 pentru evreii din nordul Transilvaniei, aflată la acea dată sub administrație ungară și ocupată de Germania nazistă).

Iar în cadrul acestor comemorări Pogromul de la Iași și Trenurile Morții (sfârșitul lui iunie – începutul lui iulie 1941) au un loc central, dat fiind faptul că acest eveniment este probabil cel mai cunoscut din istoria Holocaustului din România.

Cartea îl introduce pe cititor în atmosfera de teroare pe care a trăit-o în acele zile comunitatea evreiască din Iași, care număra circa 35.000 de suflete dintr-un total al populației de 110.000.

Sursa foto: Petru Clej / RFI

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter