G4Media.ro

Reporteri fără frontiere a depus o nouă plângere la Curtea Penală Internațională…

Photo 102634464 © Couperfield | Dreamstime.com

Reporteri fără frontiere a depus o nouă plângere la Curtea Penală Internațională „crime de război împotriva unor jurnalişti” / RSF susține că peste 100 de jurnalişti din Gaza au fost „ucişi de armata israeliană”

Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a anunţat că a depus luni o nouă plângere la Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru ‘crime de război comise de Israel împotriva unor jurnalişti’, informează AFP, citată de Agerpres.

RSF îi cere procurorului CPI ‘să ancheteze asupra unor crime comise împotriva a cel puţin nouă reporteri palestinieni între 15 decembrie 2023 şi 20 mai 2024’.

Comunicatul RSF afirmă că peste 100 de jurnalişti din Gaza au fost ‘ucişi de armata israeliană’ şi precizează că plângerea este cea de-a treia depusă la CPI în legătură de moartea unor jurnalişti în Gaza, după cele de pe 31 octombrie şi 22 decembrie.

Plângerea de luni se referă la ‘opt cazuri suplimentare de jurnalişti palestinieni şi un reporter răniţi’, toţi în timp ce îşi exercitau profesia.

RSF mai afirmă că are ‘motive rezonabile de a crede că unii dintre aceşti jurnalişti au fost victimelor unor omoruri intenţionate, iar ceilalţi, ai unor atacuri intenţionate împotriva civililor ale armatei israeliene’.

Procurorul CPI a declarat la începutul lunii ianuarie că în ancheta sa privind crime de război în Gaza sunt incluse crimele împotriva jurnaliştilor.

‘Cei care omoară jurnalişti atacă dreptul publicului la informare, cu atât mai vital în perioadă de conflict’, a comentat avocatul RSF, Antoine Bernard, în comunicat.

Potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, cu sediul la New York, cel puţin 107 jurnalişti şi angajaţi ai unor media au fost ucişi în timpul războiului din Gaza.

Plângerea RSF face referire în special la doi jurnalişti ai postului Al Jazeera, Hamza Dahdouh şi Moustafa Thuraya, ucişi de o lovitură împotriva maşinii lor în sudul Fâşiei Gaza.

Armata israeliană afirmase că ‘cei doi pilotau drone care prezentau o ameninţare iminentă pentru trupele israeliene’ şi îi numise ‘agenţi terorişti’, acuzaţii respinse de familiile jurnaliştilor şi de Al Jazeera.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Atata timp cat in loc de reportofon si aparat foto umbla cu AK urile…