G4Media.ro

Regele Charles al III-lea propune un nou acord franco-britanic privind clima şi…

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Regele Charles al III-lea propune un nou acord franco-britanic privind clima şi biodiversitatea

Regele britanic Charles al III-lea a propus joi, de la tribuna Senatului francez, ca Franţa şi Marea Britanie să se angajeze într-un „Acord pentru Durabilitate” pentru a răspunde „mai eficient la urgenţa globală în materie de climă şi biodiversitate”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Inspirat de Antanta Cordială, un text semnat în 1904 de cele două ţări pentru a soluţiona diferendele lor foarte puternice la acea vreme, regele britanic a justificat aceasta iniţiativă în numele „exemplului trecutului” pentru a „face faţă provocărilor imense ale lumii care ne înconjoară”, într-un discurs pronunţat atât în limba franceză, cât şi în engleză.

Această declaraţie are loc la o zi după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunţat amânarea mai multor măsuri emblematice ale politicii climatice a Regatului Unit, o decizie condamnată atât în mediul economic, cât şi în rândul conservatorilor de la putere.

În cea de-a doua zi a vizitei sale de stat, regele Charles şi-a luat joi un angajament mai ferm în faţa parlamentarilor francezi de a „face tot ce îi stă în putere pentru a consolida relaţia esenţială dintre Regatul Unit şi Franţa”.

„Regatul Unit va fi întotdeauna unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Franţei” şi, „împreună, potenţialul nostru este nelimitat”, a insistat el, exprimându-se în franceză.

Charles a dat de asemenea asigurări joi în legătură cu „hotărârea de nezdruncinat” a Marii Britanii şi Franţei de a vedea Ucraina „victorioasă”.

Monarhul a subliniat, de asemenea, sprijinul Parisului şi al Londrei faţă de Kiev în faţa ”agresiunii nejustificate pe continentul nostru” a Rusiei asupra Ucrainei.

Parlamentarii francezi l-au aplaudat în picioare pe regele Charles mai bine de un minut şi jumătate după discursul său.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...