G4Media.ro

Războiul din Ucraina: ONU îi acuză pe ucraineni și ruși de „execuții…

captura twitter

Războiul din Ucraina: ONU îi acuză pe ucraineni și ruși de „execuții sumare” ale prizonierilor de război

Organizația Națiunilor Unite a acuzat vineri forțele ucrainene și ruse de comiterea a zeci de execuții sumare ale prizonierilor de război în timpul invaziei rusești în Ucraina, potrivit Le Figaro.

„Suntem profund îngrijorați de execuția sumară a 25 de prizonieri de război și non-combatanți ruși”, precum și a „15 prizonieri de război ucraineni”, a declarat Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Potrivit lui Bogner, ONU a documentat aceste execuții de ruși de către forțele armate ucrainene, „adesea” efectuate „imediat după capturarea pe câmpul de luptă”. ONU are cunoștință de cinci anchete efectuate de Kiev, care implică 22 de victime, dar „nu avem cunoștință de nicio urmărire penală a autorilor” acestor crime, a adăugat ea.

În ceea ce privește execuțiile a 15 prizonieri de război ucraineni „la scurt timp după capturarea lor” de către forțele armate ruse, „unsprezece dintre ele au fost efectuate de grupul paramilitar rus Wagner”, a precizat oficialul. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de rele tratamente aplicate prizonierilor care constituie crime de război de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022.

Grupul Wagner se află în prima linie de luptă pentru orașul Bahmut, epicentrul ostilităților din estul Ucrainei. La începutul lunii martie, o înregistrare video care arată presupusa execuție a unui prizonier de război ucrainean de către soldații ruși a provocat un șoc în Ucraina. În noiembrie, Kremlinul a fost indignat de două videoclipuri care arătau presupusa execuție a unei duzini de soldați ruși care tocmai se predaseră forțelor ucrainene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...