
Rămăşiţele unei aşezări antice din Marea Britanie, scoase la iveală după descoperirea a două săbii romane
Vestigii din Epoca Fierului şi din perioada romană au fost scoase la iveală de arheologii britanici după descoperirea a două săbii, informează PA Media/dpa, citate de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Săpăturile efectuate în apropierea unui sat din Cotswolds au adus la lumină ceea ce ar putea fi ruinele unei vile romane.
Cercetările au fost iniţiate după descoperirea a două săbii romane din fier în timpul unei întâlniri a pasionaţilor de detectoare de metale desfăşurată în apropiere de Willersey, în urmă cu doi ani.
Săbiile, găsite de unul dintre aceştia, pe nume Glenn Manning, au fost donate apoi Muzeului Corinium din Cirencester.
„A fost uimitor să găsesc două săbii în acelaşi loc. În dimineaţa de dinaintea întâlnirii, am avut un sentiment că voi găsi ceva special. Era doar a doua oară când foloseam un detector de metale. Sunt nerăbdător să aflu mai multe despre ele”, a declarat Manning.
Ulterior, Historic England, organismul responsabil cu protejarea patrimoniului istoric din Anglia, a realizat studii geofizice în zona în care au fost găsite săbiile, care au indicat posibilitatea existenţei unor ample vestigii din Epoca Fierului şi romane.
Săpăturile efectuate în acest an au scos la iveală dovezi ale unei aşezări cu o existenţă de mai multe secole.
Acestea au inclus trei sau patru şanţuri circulare din Epoca Fierului, o incintă rectangulară amplă şi ruinele unor clădiri romane din calcar, posibil părţi ale unei vile cu aripi laterale.
Este nevoie de cercetări arheologice suplimentare, iar Historic England ar putea recomanda apoi Departamentului pentru Cultură, Media şi Sport (DCMS) ca situl să fie protejat.
Se crede că săbiile lungi, numite „spatha”, sunt contemporane cu vila romană, însă nu se ştie cum au ajuns acolo.
„Săpăturile oferă perspective valoroase despre modul de organizare a aşezărilor din Gloucestershire, începând din prima parte a Epocii Fierului şi până în perioada romană. Aceste noi dovezi ne vor ajuta să înţelegem mai bine ce s-a întâmplat în jurul perioadei cuceririi romane, care trebuie să fi fost una plină de frământări”, a declarat Ian Barnes, arheolog la Historic England.
Săbiile vor fi expuse publicului la Muzeul Corinium începând din 2 august.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.