G4Media.ro

Rafila: Peste o săptămână vom ști trendul epidemiei. Acum avem un număr…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Rafila: Peste o săptămână vom ști trendul epidemiei. Acum avem un număr mediu de cazuri zilnice dublu față de ultimele 3-4 săptămâni / Sper ca Ministerul Sănătății să scurteze durata de spitalizare pentru mai multe categorii de pacienți cu Covid-19

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Epidemiologie şi reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat, vineri, la Digi24, că peste o săptămână vom ști care este trendul epidemiei de coronavirus în România, acum având un număr mediu de cazuri zilnice dublu față de ultimele 3-4 săptămâni. Rafila a spus că sunt mai multe internări decât externări ale bolnavilor de Covid-19 și și-a exprimat speanța că Ministerul Sănătății va scurta durata de spitalizare pentru mai multe categorii de pacienți, astfel încât spitalele să nu fie supraaglomerate.

„Trebuie un trend de două săptămâni ca să apreciem situația. Avem o săptămână de creștere la o medie de circa 265 de cazuri zilnic, o dublare a numărului de cazuri mediu față de săptămânile anterioare. Trebuie să vedem dacă se stabilizează la 350 de cazuri, ceea ce eu sper din tot sufletul, să nu depășim acest prag”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila a precizat că al doilea element important este evoluția pe grupe de vârstă și eventuale comorbidități. „Dacă vor fi afectate multe persoane vârstnice, situația poate deveni îngrijorătoare”, a explicat el, referindu-se la presiunea pe secțiile de terapie intensivă.

Președintele Societății Române de Epidemiologie a mai menționat că procentul cazurilor pozitive din testele prelucrate este în prezent de 3%, față de 1,5% în urmă cu 3-4 săptămâni.

„Important este ce facem de acum încolo. Controlăm evoluția epidemiei, ne oprim aici sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică. Trebuie să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție, care pot face diferența dintre o vară acceptabilă și vară agitată din punct de vedere al epidemiei”, a avertizat Rafila.

Alexandru Rafila a subliniat că temperaturile estivale nu vor încetini virusul: „Numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi foarte ridicate în această perioadă, ceea ce demonstrează că efectul creșterii temperaturii este minimal, deși mulți sperau chiar să dispară în timpul verii. Nu existau argumente științifice”.

Rafila a precizat că este foarte importantă respectarea regulilor de igienă, de distanța și evitarea aglomerației.

Întrebat dacă este de părere că oamenii au mai renunțat la măsurile de protecție, Alexandru Rafila a replicat: „Eu cred că au mai renunțat pentru că au fost și foarte multe mesaje contradictorii legate de veridicitatea datelor. E periculos să creezi falsa impresie că datele furnizate de INSP nu sunt credibile”.

Despre situația din spitale, președintele Societății Române de Epidemiologie a spus: „Se fac mai multe internări decât externări. Sper ca și Ministerul Sănătății, în perioada imediat următoare, să adopte recomandările OMS care să scurteze durata de spitalizare a mai multor categorii de pacienți”.

Context. Pe fondul creșterii accelerate a numărului de cazuri de coronavirus depistate zilnic în ultima săptămână la nivel național, situația locurilor din spitale este îngrijorătoare în mai multe locuri din țară.

Cel mai mare spital de boli infecțioase din țară, Institutul „Matei Balș” din București nu mai putea face internări joi, având toate locurile ocupate. “În momentul ăsta nu sunt locuri libere și este clar că cifrele din ultimele zile se văd în plan practic, la spitalele de boli infecțioase. Sigur că vom face și externări și lucrurile vor merge în continuare. Trebuie tras un semnal de alarmă dacă situația va merge în sensul creșterii acestui număr de îmbolnăviri, să se depășească de capacitatea de internare, și în secțiile normale și la ATI”, a spus Adrian Marinescu.

Și spitalele din municipiul Brașov sunt pline, iar noii pacienți vor fi tratați la spitalul din municipiul Săcele, care va deveni unitate covid cu 54 de paturi. Șefa Direcției de Sănătate Publică Brașov, Andrea Neculau, spune că situația este sub control deocamdată, dar că o îngrijorează situația bolnavilor cronici, neinfectați, și care nu au unde să se interneze: „Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult la ora aceasta sunt pacienții cronici, neinfectați, cu boli grave și pentru care noi ar fi trebuit să avem până acum spitalele redeschise. Este o problemă mare, pentru că sunt mulți oameni cu boli neglijate, la domiciliu, care nu au unde să se interneze. Avem foarte puține locuri, spre exemplu, pentru operații”.

În județul Buzău, Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unitate suport pentru tratarea bolnavilor de coronavirus, s-a umplut de pacienţi, astfel că noile internări se fac acum în secţiile TBC şi Boli Infecţioase din Spitalul Judeţean Buzău. Detalii aici

Și spitalele din Iași care tratează bolnavi de COVID-19 sunt ocupate aproape de capacitatea maximă, după ce în ultima perioadă numărul de cazuri noi depistate zilnic a crescut. Aproximativ 70 de locuri mai erau libere în total joi în spitalele din Iași pentru pacienții cu coronavirus, din care la Spitalul de Boli Infecțioase doar zece paturi. Detalii aici

320 de noi cazuri de coronavirus au fost depistate în România în ultimele 24 de ore din 11.075 de teste prelucrate, iar alte 11 decese au fost raportate. Bilanțul total al infectărilor ajunge la 23.400, iar numărul deceselor la 1484.

Tot 320 de noi cazuri au fost depistate și cu o zi în urmă, iar acum două zile au fost raportate 345 de noi infectări.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.555 au fost declarate vindecate și externate până vineri, cu 247 mai multe decât joi.

La terapie intensivă sunt internați 184 de pacienți, cu 6 mai mulți decât ieri.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Banii de spitalizare si stimulentele pe Covid se iau!Nu se poate renunta usor la reducerea spitalizarii-mai multi covizi= mai multi bani!

  2. la aproape 8000 de cazuri erau locuri la 5000 nu mai sunt? mai ,mai !In SUA CDC recomanda externarea la zece zile fara tampenia cu 2 teste negative la 24 ore daca nu prezinta complicatii sau persita simptomele , cine e curios sa citeasca pe site-ul CDC.

    • pentru cazurile care evolueaza prost, de obicei in a doua saptamana de la infectare se declanseaza raspunsul inflamator masiv. acum, depinde evident si cand a fost facut testul si a fost internat pacientul. oricum, probabil ca se va implementa si la noi un sistem in care pacientii sunt externati mai repede. vedem in cateva saptamani cum va evolua numarul de cazuri active si cele active grave (proportia grave din active pare sa fluctueze foarte putin deocamdata dar sa speram ca va scadea cat de cat)

  3. Astia care sperau ca temperatura crescuta sa-i faca rau carcalacului sint pe dinafara. Cum sa-i faca rau cind el prospera in corp, la 36 de grade si peste? O sa-i faca cind o depasi 37 de grade la umbra.
    Nu temperatura ci ultravioletele il supara pe virusache, din nefericire vremea inca tine cu el.

  4. @Dan: exact, o presiune mare sa continue arestarile vine in principal de la medici si Arafat (dupa cum spune singur la tv). Uite stire recenta

    Simin Aysel Florescu, medic de boli infecțioase și directorul medical al spitalului Victor Babeș:
    „Terapia intensivă e colmatată, spitalul plin, medicii și asistentele în acțiune maxima. E plin. Nici la inceput nu a fost așa […] Vad comentarii: ‘pai da, e plin cu asimptomatici…’ Asimptomaticii pot deveni simptomatici în 5-6 zile… ce surpriză, nu?? ”

    1 – e o mare minciuna, asimptomaticu’ poate fi descoperit si la 1-2 luni dupa infectare si el tot sanatos va ramane
    2 – „5-6 zile” ???? daca ar fi adevarat, de ce arestul e de minim 14 zile ???

  5. In unele tari din Vest nu te baga nimeni in seama daca nu ai probleme grave respiratorii, altfel stai acasa singurel…Singurul raport care conteaza la ei este numarul de internari la terapie intensiva. Sint curios cate locuri la terapie intensiva au fost create in Romania de la declansarea epidemiei…