G4Media.ro

Rafila: Legea vaccinării este absolut necesară. A stat prea mult în Parlament…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Rafila: Legea vaccinării este absolut necesară. A stat prea mult în Parlament fără să existe o decizie finală

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a pledat vineri pentru adoptarea legii vaccinării, evidenţiind faptul că, în ultimii ani, în România, acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante. Rafila a spus că legea este absolut necesară și că proiectul a stat prea mult în Parlament fără să existe o decizie finală.

Deputații din Comisia de sănătate au probat în 2 martie legea prin care vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie (detalii aici). Proiectul așteaptă votul final al Camerei Deputaților.

„Legea vaccinării este absolut necesară. A stat prea mult timp în Parlament fără să existe o decizie finală. În momentul de faţă ea a fost aprobată de Senatul României, a fost adoptată de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Este momentul ca ea să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor”, a afirmat vineri Rafila, citat de Agerpres.

El a menţionat că în România se fac de mai mulţi ani demersuri pentru promovarea unei legi în domeniu, după ce, începând cu anul 2009, acoperirea vaccinală a scăzut în mod constant.

„În România, la fel ca în ţări dezvoltate din vestul Europei – mă refer la Franţa, la Germania, la Italia – acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante de-a lungul timpului, iar acest lucru a impus dezvoltarea unei legislaţii care să acopere această inconsistenţă a programelor de vaccinare, încât să ajungem la nivelurile pe care le recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru copii, adică 95% acoperire vaccinală – nivel care asigură protecţia, practic, împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare”, a spus el.

Rafila a arătat că ţările nordice, precum Danemarca, nu au astfel de legislaţie, deoarece au o acoperire vaccinală de 95-98%.

„Nici în România nu a fost nevoie de o astfel de lege, dar din anul 2009, în mod constant, acoperirea vaccinală a scăzut cu 10-15 procente şi în ziua de azi, de exemplu, pentru vaccinul rujeolic avem acoperire de circa 85% la doza I, care se administrează la vârsta de un an. Însă la doza a doua, care se administrează la vârsta de cinci ani, avem o acoperire vaccinală în jur de 65%. Acest lucru a determinat în România, de patru ani de zile, să asistăm la o epidemie de rujeolă care a făcut 20.000 de îmbolnăviri, a produs şi 64 de decese şi ne aşteptăm să apară şi complicaţii tardive ale acestor îmbolnăviri de rujeolă”, a afirmat Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a menţionat că este nevoie de o lege a vaccinării pentru că, în momentul de faţă, în România nu este posibilă stocarea vaccinurilor pentru o perioadă mai îndelungată.

Publicitate electorală

În ciuda faptului că Ministerul Sănătăţii a lansat proceduri de achiziţie publică, nu s-a reuşit achiziţionarea de vaccinuri, pentru că există o criză de vaccinuri la nivel global, mai ales pentru unele dintre ele. Mai mult, chiar s-a schimbat programul de vaccinare, ca să se adapteze la disponibilităţile pieţei, nu neapărat la nevoile de sănătate publică„, a arătat el.

Rafila a vorbit şi despre responsabilitatea medicilor de familie, a medicilor pediatri, a medicilor epidemiologi, dar şi a Ministerului Sănătăţii, pentru asigurarea la timp a tuturor vaccinurilor din programul naţional. De asemenea, a menţionat responsabilitatea părinţilor, în condiţiile în care copiii nevaccinaţi riscă să îi îmbolnăvească şi pe ceilalţi, chiar dacă aceştia au fost vaccinaţi.

„Vaccinul nu este unul perfect, nu există un vaccin perfect care să producă imunitate 100% şi, în ciuda administrării vaccinului, va rămâne un mic procent de copii care nu sunt imuni în faţa bolii. Şi atunci, dacă scădem acoperirea vaccinală sub 95% – care reprezintă ţinta OMS – este posibilă răspândirea în focare epidemice a bolii prevenibile prin vaccinare. Cred că acest lucru s-a întâmplat în cazul epidemiei de rujeolă. România înregistrează şi numeroase cazuri de rubeolă, numeroase cazuri de tuse convulsivă, cazuri de tetanos. Difteria este la graniţele României. S-au înregistrat cazuri de difterie în Ucraina şi lucrul acesta trebuie foarte clar ştiut pentru că difteria, la o populaţie care nu este protejată – mai ales populaţie infantilă – este o boală care poate produce ravagii”, a spus Rafila.

Rafila a subliniat importanţa vaccinării antigripale, în contextul pandemiei de coronavirus, în special pentru persoanele în vârstă şi care au boli cronice.

„În perioada toamnei vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase. Este vorba despre noul coronavirus, care va continua să circule şi în toamnă; este vorba despre virusurile gripale. Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeaşi cale, produc infecţii pulmonare, iar măsurile de prevenţie generală sunt simetrice. Practic, igiena tusei, spălatul pe mâini, utilizarea unei măşti previn atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus. În plus, la gripă, avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi şi care este recomandat să fie administrat, pentru că o infecţie simultană atât cu noul coronavirus, cât şi cu unul dintre virusurile gripale reprezintă o provocare, mai ales pentru o persoană vârstnică sau care are boli cronice, şi atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic elimină una dintre cele două ameninţări”, a spus Alexandru Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

 1. Să ne arate, fraieru care ne îndeamnă, buletinu lui de vaccinare

 2. Bineinteles ca toata lumea vorbeste de vaccin acum. Dar mare atentie: s-ar putea sa avem o niste surprize in cazul covid.
  De exemplu e posibil sa nu avem un vaccin eficient. In cazul HIV asteptam un vaccin de 30 de ani. Si asteptam…
  Sau e posibil ca un vaccin anti-covid sa nu fie necesar. Adica in scurt timp covid 19 sa se modifice si sa isi piarda infectiozitatea/patogenicitatea la fel de repede precum a aparut. Si sa dispara „natural”.

 3. Mulți nu se vaccineză pentru că nu au încredere în guverne și în industria farmaceutică.
  Dacă vor face vaccinarea obligatorie, credeți că va crește încrederea în autorități? Dimpotrivă, paranoia și frustrarea vor crește în societate.
  În țările nordice lumea se vaccinează de bună voie pentru că au încredere că autoritățile lucrează în favoarea lor.
  Obligativitatea nu va îmbunătăți lucrurile, ci va crește tensiunea din societate.

 4. Si daca faci cancer peste 10 ani de la un vaccin netestat suficient cine raspunde?

  • Lol, nu raspunde nimeni. Pai ai auzit tu vreodata de reactii adverse la vaccinuri? Nu. Cine decide daca au fost reactii adverse la vaccinuri? Medicii!!!! Ce fac medicii? Sunt trimisi la intruniri, simpozioane, etc. pe banii companiilor farma. Tu chair crezi ca medicii o sa spuna ca sponsorii lor elibereaza produse care cauzeaza cancer sau alte afectiuni medicale grave? In nici un caz. Desi sunt medicamente, vaccinuri care spun clar ca la un anumit numar de persoane la 100.000 pot aparea reactii adverse, se pare ca cel putin in Romania, toate medicamentele si vaccinurile sunt perfecte.

 5. Hai sictir, dejectie proteica!

 6. după ce interziceți băuturile alcoolice și țigările , mai vedem ce vom face , până atunci, pa!

 7. Ăsta-i omul lui Cercel! Vaccinel are dreptate! Acum se vede scopul! EXTERMINAREA! Sau în termeni mai simpli, SUNTEM PREA MULȚI PE PLANETĂ! IAR EI VOR SĂ NE REDUCĂ NUMĂRUL! Toată nebunia asta duce spre această direcție. Oricum Rafila este omul OMS, asa că le face jocul! N-a ținut figura cu Cercel, vine următorul la rând. Ideea este ca nu suntem ANIMALE să ne vaccinati voi cu OTRAVĂ oricând vi se scoală vouă. Sau ne băgați în lagăre?

 8. Te vei duce obligatoriu la medicul de familie pentru vaccin și te alegi cu corona la pachet.

  Se tot vehiculează informarea populației dar se dau doar fragmente din datele care le convin. Doar câteva idei care nu apar in „discuțiile publice”:

  Care e șansă să fi vaccinat și să fi infectat? Câți au murit din aceasta cauza din cei 64?
  Practic măsură vaccinării obligatorii se justifică doar pt faptul că vaccinul nu este efficient 100%

  Cate cazuri cu probleme după vaccin au existat? O bază de date publica exista?

  Cate cazuri de îmbolnăviri pt copii nevaccinați au fost pe grupe de vârstă? De ce nu se poate aștepta până la 2-3 ani vaccinarea pt bolile mai puțin periculoase?

  O abordare „Smart” in care facem vaccinul obligatoriu doar dacă e cazul nu ar avea mai mult sens?

 9. Ținta OMS? Noi toți! Ordin de sus! Ați inceput cu cei mai vulnerabili, bătrânii din spitale, cei bolnavi! Vă extindeți tentaculele zilnic. Avizi de suflete ce sunteți! V-as numi altfel.

 10. Daca apare mâine vaccinul covid îl facem obligatoriu? Exista o șansă reală să fie făcut în grabă și ne testat suficient? Poate ar fi „Smart” sa ai un procent din populație nevaccinata…

 11. Și să nu uitați iar, scoateți RIVOTRILUL de pe piata că e doar 6-8 lei, nu 25 de milioane.

 12. Mai …. interesant ce citesc pe aici. De obicei cei ce se opun vaccinarii sunt numiți prin comentarii cretini, trepanați, idioți, minți de “evul mediu”, etc. Acum majoritatea comentariilor sunt împotriva vaccinării ..
  Bravo !!
  Și mie vaccinarea mai ales obligatorie mi se pare o crima la adresa cetățenilor.
  Poate dă Dumnezeu și le vine mintea la cap oamenilor …

  • Din pacate tie nu ti-a dat mintea. Daca vreti sa va sinucideti sunteti bineveniti (Premiul Darwin va asteapta) Mai rau e ca prostia voastra omoara si pe cei nevinovati.

 13. Secta fundamentaliștilor anti-știință, frustrați că de-abia au luat un 5 la mate sau la biologie văd acum ce înseamnă o boală cu mortalitate mare, și tot vântură teoriile conspiraționiste imaginate de comuniști. Ba le mai vine și ideea genială de a comenta sub mai multe nume, ca la ultimul comentariu să observe că au majoritate, de parcă așa funcționează biologia, pe bază de vot. Anti-vaccinismul e mai periculos decât credeam.

  • Cati bani iei pentru postare. Uita-te in oglinda si da-ti palme. Nu e nimeni impotriva vaccinarii ci IMPOTRIVA vaccinarii OBLIGATORII!

 14. @Alina M,
  Nu-ți interzice nimeni să-ți faci câte vaccinuri dorești ; dar tu de ce vrei atunci să-i facă altuia vaccin contra voinței lui? Asta se numește viol. Ție ți-ar conveni să se culce cineva cu tine contra voinței tale?

  • Omule, vaccinurile nu oferă protecție 100%, și nici nu pot fi făcute tuturor, spre exemplu celor cu boli grave pentru că vaccinurile nu sunt personalizate, ci făcute să se potrivească pe majoritate, nu pe excepții. De aceea noi toți trebuie să fim responsabili și să ne vaccinăm cât mai mulți, ca să nu se extindă în comunitate, pentru că cu cât se extinde mai mult, cu atât are mai multe șanse să ajungă la o persoană fără imunitate care nu a putut să se vaccineze. Înțelegi că avem o responsabilitate față de bolnavii de cancer, HIV, etc.?

 15. @Alina M
  Dacă cineva ne iubește și ne dorește binele, să ne arate acesta mai întâi, prin interzicerea băuturilor alcoolice , a țigărilor și eradicarea importului, distribuirii și consumului drogurilor.Că problema vaccinului e una mult mai complicată.

 16. Vaccinarea e necesara. In comunism oamenii au fost vaccinati pentru prevenirea bolilor grave ale lumii si a fost ok. Si eu am fost vaccinat , n-am patit nimic , ba din contra, am o sanatate perfecta. Daca venim cu fel de fel de teorii ne facem rau. Daca visam peste tot „criminali” care vor sa ne omoare n-ajungem departe. Sunt secte ciudate care nici macar nu consulta un doctor. Si mor foarte „natural”. Daca vaccinurile sunt facute cu scopuri criminale, ar trebui sa inchidem farmaciile, sa nu mai existe doctori, si fiecare cu norocul lui. Daca n-ar fi fost progresele uriase ale medicinii varsta medie ar fi si astazi 35 de ani.

 17. Cum?!
  Nici azi, dupa aproape 3 ANI nu avem Legea Vaccinarii, desi ea figura triumfatoare in maretul Program de guvernare al PSD!
  Maretul program de guvernare al PSD promitea:
  – Legea Sanatatii, Termen 31 Decembrie 2017
  – Legea preventiei, Termen 1 Aprilie 2017
  – Legea vaccinarii: Guvernul PSD condus de Mihai Tudose a promovat un astfel de proiect încă din august 2017 și, deși a deținut puterea și în Parlament și în Guvern până la finalul anului trecut, PSD nu a adoptat legea.
  Proiectul a trecut de Senat în octombrie 2017 și apoi a mers la Camera Deputaților, forul decizional. Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, condusă de PSD, avea TERMEN în Noiembrie același an să depună Raportul, însă proiectul a fost blocat.
  Zace in sertarele PSDiste ca mai TOATE promisiunile!
  Gasiti declaratiile triumfalsite ale PSD in cei 3 ANI pe cele 3 Legi PROMISE!
  Ia, zi, tu, Ciolacule cat va „doare” pe voi undeva de Romanii mandri!

 18. 23 Aprilie 2020: Culmea ipocriziei PSDiste!
  După ce PSD a blocat timp de peste 2 ani Legea vaccinarii, PSD cere acum vaccinare obligatorie: „Este o necesitate și o urgență” , a declarat Florian Bodog, fost Minsitru PSDist al Sanatatii intre Ianuarie 2017 si Ianuarie 2018!
  Legea care prevede obligativitatea vaccinării este blocată de peste 2 ANI în Comisiile parlamentare de la Camera Deputaților, după ce Senatul a ADOPTAT actul normativ în Octombrie 2017.
  Proiectul inițiat de Guvernul Tudose și trimis Parlamentului a devenit ACUM o „prioritate legislativă” pentru PSD, după ce a fost ținut „la sertar” în ultimii ani.

  „Sănătatea populației este o chestiune ce ține de siguranța națională, iar pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale trebuie să aibă un răspuns ferm. (…) Va fi o prioritate pentru noi în această sesiune parlamentară să dezbatem și să adoptăm proiectul. Vaccinarea obligatorie este o necesitate și o urgență. Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură pe care România o poate lua pentru a proteja viețile copiilor noștri”, susține ACUM fostul ministru al Sănătății, senatorul PSD, Florian Bodog.
  Plenul Senatului a Adoptat inca din Octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru şi o abţinere Proiectul de Lege al Guvernului privind Vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.

  Javre ordinare!

 19. A fi pro știință nu înseamnă să aplici la toată lumea obligatoriu un vaccin. Sa zicem că mâine apare vaccinul covid 19 făcut în grabă in China sau India. Îți convine sa fie vaccinata obligatoriu toată familia ta? Știință înseamnă să pui în balanță riscurile. Între o lume în care mor natural x% din cei mai slabi imunitar și una în care e o șansă foarte foarte mică de a muri 100% din cauza unei greșeli pe care ai aplicat o obligatoriu la toți ce ai alege științific?
  Idioții s ar putea să fie în altă parte.

  Mai ales că „știință” a greșit dovedit în trecut. Vezi fumatul unde zeci de ani de zile existau studii cum că nu ar fi dovedite probleme cauzate de fumat.

  Așa că mai bine sa nu jignești că nu e frumos și mai ales că adevărul se poate schimba in ceva ani.

 20. @ Puiu,

  În timpul lui Ceaușescu vaccinurile se produceau în țară , o țară independentă , fără ingerințe străine.

 21. Unii e foarte „inteligenti” si spalati pe creier! Decizi tu ce sa fac cu corpul meu sau cu copilul meu?? Fiecare corp este diferit si reactioneaza diferit la vaccinuri si deja se stie ca vaccinarea implica anumire riscuri. Unde exista risc trebuie sa existe alegere. Ce este asa de greu de procesat??

 22. Nu aveți nici măcar un drept să nenorociți oamenii pe viață injectându-le în propriul lor corp substanțe ale căror reacții nu se cunosc. Nu stie nimeni ce substanțe sunt, cât de toxice si ce dezechilibre dacă nu chiar boli ar putea produce. Daunele provocate ar putea fi total ireversibile si nimeni nu ar răspunde pentru asta. Încetați să ne mai tratați ca pe cobai sau ca pe vite! Nu suntem animalele voastre de companie! Au fost si alte vaccinuri care au avut efecte dezastruoase pentru oameni. Voi nu aveți niciun drept să ne injectati substanțe care pot ucide oamenii. Pesemne că sunteți pusi să faceți asta cu orice chip si cu orice risc. Nici nu vă interesează urmările. Pe noi ne interesează propria noastră viață, este viața noastră si nu ne-ați dat-o voi! Nu vreau să vă numesc criminali, încă!