G4Media.ro

Raed Arafat: Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat: Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care gradul de ocupare să fie 90%/ Spitalele nu trebuie făcute cost-eficiente, ca fabricile

Medicul Raed Arafat consideră că spitalele nu trebuie privite precum fabricile, în termeni de costuri şi eficienţă, şi arată că pandemia a demonstrat că un spital nu trebuie considerat eficient dacă are un grad ridicat de ocupare. „În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, consideră Raed Arafat, citat de News.ro.

„Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa. (…) Şi în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, a afirmat Raed Arafat, într-o emisiune difuzată miercuri seară de Prima TV.

Medicul consideră că spitalele nu trebuie privite precum fabricile, în termeni de cost şi eficienţă.

„Noi trebuie să ne gândim la un aspect foarte clar: spitalele nu sunt ca să fie făcute cost eficiente, ca fabricile. Spitalele trebuie să fie considerate ca entităţi de infrastructură critică, care trebuie să fie funcţionale, trebuie să aibă rezervă, trebuie să aibă rezervă de resursă umană, rezervă de spaţiu şi să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată, orice situaţie anormală. Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, spitalele sunt şi pentru ce se întâmplă astăzi, în pandemie”, a adăugat Raed Arafat.

Medicul a adăugat că sectorul privat din sistemul sanitar „are rolul lui”.

„Sectorul privat are rolul lui. Eu nu sunt împotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice să fie întărite şi trebuie, părerea mea, rupte de această legătură prin personalul care se plimbă între cele două”, a mai afirmat Raed Arafat, arătând că în alte ţări este ilegal ca un medic să lucreze şi în sistemul sanitar public şi în cel privat.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Raed Arafat e mai putin medic si mai mult traseist politic. N-am uitat ca dintre toti pacientii din Suceava, l-a luat cu elicopterul tocmai pe Pimen – ca sa vezi!

    • Pai asta e sistemul „public”. Nu exista proceduri, nu exista criterii obiective. Totul e la bunul plac al sefului, care nu raspunde niciodata pentru deciziile luate.

  2. Poți cere un grad de ocupare mai mic când o sa avem infrastructura, nu pe aceași lăsată de Ceaușescu. România are o populație îmbătrânită și este logic sa fie cerere mare, sa nu mai vorbim ca multi se duc in privat, deși plătesc taxe pt mafioții de la sănătate.

  3. Da da Pimen, Pimen. La o adica, ce, nu l-ar lua si pe Teodosie? Eu cred ca daca ar fi sa aleaga, pe Teodosie l-ar lua. Si cred ca si Teodosie ar da din coate ca sa se urce. Si mai cred ca ar alege-o si pe madam Sosoaca. Și s-ar gasi si paturi pentru unii ca acestia!

  4. Pai si specialistii au avut nevoie de o pandemie sa realizeze asta? Ce ne spune Dl Arafat ca erau total nepregatiti, cu paturi ATI insuficiente (cateva zeci de paturi la sute de mii de oameni in unele judete)? Cu cata candoare recunoastem ceva ce era la mintea oricarui pusti de liceu.
    Investim atatia bani in borduri an de an, dar paturile din spitale le-am considerat bani aruncati?
    Parandaratul e altul dar totusi…
    In toate declaratiile mai marii zilei trateaza populatia ca pe o turma de prosti.
    Asta e o declaratie gen „iarna nu-i ca vara” din partea Dlui Arafat.

  5. „Cost eficiența” sa fie si achizitiile ..EXCELENȚA ..unifarm e bine?

  6. Prima dată când se de acord cu ceva spus de Arafat.
    Dar evident că pe el nu binele nostru îl interesează, ci să primească mai multe fonduri pentru a le mânări

    • Problema aici e că unii învață dând cu capul, iar specialiștii știu. O țară trebuie condusă de specialiști, nu de semidocți convertiți in politicieni. Tot sistemul e putred.

  7. Nu e mai bine să investiți în prevenție? Iată câteva idei:
    -analize gratuite obligatorii anuale pt toți cetățenii
    -campanii de informare și dezbateri asupra efectelor consumului de zahar, grăsimi, alcool, fumat.
    -interzicerea folosirii unor E-uri nocive și conservanți in industria alimentară și a importurilor produselor care le contin
    -programe de nutriție in scoli la orele de dirigenție sau promovate prin medicii de familie
    -actiuni de promovare a sportului, mișcării in aer liber și nu numai, indiferent de vârstă.

    • Deci dumneavoastra vreti sa obligam toata populatia sa-si faca analize ‘gratuite’ (care sunt tot pe bani, doar ca pretul e ascuns in impozite? Campaniile de infromare sunt cam frectie la picior de lemn. Se fac si la televizor zilnic, prin mesajele scurte, doar ca zaharul, grasimea, alcoolul si tutunul sunt placute pt creier, deaia faptul ca te informeaza cineva are efect cam nul. Ce se poate face e educatia in scoala, dar si aia o sa aiba efect limitat!

    • Hai, ca informarea cu miscarea in aer liber a dispărut, ca nu satisface nevoile coalițiilor de conducere.
      Si alea cu fumatul parca nu mai sunt. Nici de alcool la vârste fragede n-am mai auzit (doar reclamele au inclus „consum responsabil”).
      Toate au dispărut, de fapt.

      Stai in casa! Arata ca îți pasa!

    • @ADani,
      Mama mea este medic chirurg și îmi spunea că o perioadă de timp a existat obligativitatea unor analize de baza in luna nașterii, aceasta metoda a dus la scăderea Nr pacienților ei! De ce? Simplu! Din acele analize reies boli in faze incipiente care suporta ușor în tratament ambulator, fata de agravarea în câțiva ani, care ar presupune internare, tratamente, concedii medicale (toate acestea suportate de casa de asigurări). Făcând o comparație între analize de 150 lei și spitalizați, operații, tratamente compensate post-externare, concediu medical, c ed ca e o diferență uriașă.

      @chill,
      Da, cam toate au dispărut! Parca ar exista un interes în asta!

  8. Locul lui Arafat nu e doar la pensie, ci la groapa de gunoi.

  9. MNT: Eram sigură că în multele rânduri despre doctoral Raed Arafat pe care le-am scris în apărarea sa, de la debutul Pandemiei şi de-a lungul acesteia, aveau temei. Domnia îşi apără, pe bună dreptate, „copilul de suflet” sistemul SMURD şi cel de Urgenţă. Asta ar trebui să facem noi toţi, chiar dacă sunt lucruri care nu ne plac.
    PS: Cuvintele domniei sale de mai sus sunt o explicaţie la vedere pentru cohorta lăcomiilor care-l urăsc de moarte, inclusiv medici, adică nucleele de loc puţine din chiar interiorul sistemului sanitar. Toate domeniile vieţii sunt greu reformabile – de exemplu administraţie, armată, sport, educaţie – dar nici unul nu atinge „performanţele” celui sanitar. Numărul celor care fac meserii din domeniul medical fără legătură cu jurământul medical este într-o creştere îngrijorătoare, fatală pentru oameni şi sistemele de sănătate publice.
    PS 2 Nu m-aş mira dacă şi după Pandemie, clasa medie şi speranţa de viaţă ar rămână pe trendul coborâtor

  10. La ce suntem buni? să cotizăm la salariile voastre astronomice față de prostime și să murim acasă, să nu vă mai deranjăm la spital???tot nu vreți să vedeți că mult n-o să mai țină prosteala asta pe față?!?

  11. ,, Spitalele nu trebuie făcute cost-eficiente, ca fabricile ”

    Asa este stimabile . Toate institutiile bugetare publice trebuie sa fie gauri negre . Iar mediul privat sa pompeze bani in ele . Prin plata taxelor si impozitelor si prin donatii .

    Eficient trebie sa fie numai mediul privat .

    Bugetari ordinari ; capuse ordinare pe corpul social sanatos al poporului roman .