G4Media.ro

Radu Preda a fost demis din funcția de președinte executiv al Institutului…

Radu Preda a fost demis din funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

Radu Preda a fost eliberat din funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc printr-o decizie a premierului Ludovic Orban publicată marţi în Monitorul Oficial.

Şeful Executivului a luat decizia ca urmare a unei Note de informare a Corpului de control al prim-ministrului privind documentarea efectuată la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, transmite Agerpres.

În mai 2019, G4Media a relatat că există un conflict în IICMER între angajați și directorul institutului, teologul Radu Preda, acuzat că gestionează prost programele, banii și resursele Institutului. Deși a anunțat că pleacă de la conducerea Institutului, Radu Preda a fost numit pe 28 martie pentru un nou mandat de cinci ani de către premierul Viorica Dăncilă.

Nemulțumirile cercetătorilor din subordinea lui Preda țin de modul acestuia de a gestiona problemele instituției și de obiceiurile acestuia de a profita la maximum de beneficiile funcției de demnitar public. Potrivit unor controale efectuate de Secretariatul General al Guvernului (SGG) și de Curtea de Conturi în 2017, la IICCMER s-au cheltuit importante sume de bani pentru ”protocol” fără a se respecta normele în vigoare privind decontările.

Conform documentelor verificate de inspectorii statului, directorul institutului a decontat inclusiv transportul la aeroport când plecau din țară, sume cuprinse între 20 și 100 de lei, reprezentând facturi UBER sau bonuri de taxi.

Astfel, raportul SGG din august 2017 relevă faptul că la baza cheltuielilor de protocol stau documente justificative care ”nu cuprind toate elementele legale, cum ar fi semnăturile persoanelor participante la protocol, precum și neîncadrarea în limitele mexime în cadrul cărora se pot aproba cheltuieli pentru acțiuni de protocol”. Astfel, aproape 10.000 de lei s-au cheltuit pe mese de protocol, fără a exista un tabel nominal cu participanții la acțiune.

Același raport mai arată că în trei ani, adică perioada supusă controlului, președintele IICCMER a făcut 30 de deplasări externe, o vizită de o săptămână în Statele Unite fiind decontată fără memorandum. Față de acest ultim aspect, inspectorii SGG au remarcat că Radu Preda a plecat în 2015 în SUA alături de alți patru salariați ai institutului, iar doi dintre ei prelungit cu 5 zile șederea, pe motiv că urmează un stagiu de documentare la Biblioteca Congresului, însă fără a avea un referat aprobat.

O altă neregulă descoperită în urma controlului este aceea că activitatea științifică a instituției nu a fost validată, deoarece Consiliul Științific nu s-a întrunit în ultimii 3 ani.

Alte nereguli descoperite de inspectorii SGG au vizat angajarea fără licitație a unor avocați care să reprezinte interesele IICCMER, pentru care s-au plătit între 2000 și 3000 de lei pe lună, dar și cheltuieli privind servicii de editare opere de 100.983 de lei în 2016, fără ”respectarea conținutului operațiunilor economice derulate”.

Tot atunci, s-a constatat că numirea persoanelor pe funcții de conducere, pe perioadă nedeterminată, s-a făcut fără a se ține cont de condițiile de promovare, conform prevederilor legale în materie” și ”numirea unor persoane pe funcții de conducere a condus la dobândirea calității de membru în Comitetul director”.

Un alt audit, din luna mai 2017 al Curții de Conturi, arată că ”în 2016, entitatea a a achiziționat bunuri și servicii în sumă totală de 518.864 de lei, fără respectarea prevederilor legislației în vigoare, respectiv nu au fost efectuate prospectări ale pieței în vederea selectării celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic”.

Situația tensionată de la IICCMER a fost alimentată și de anunțul potrivit căruia Radu Preda nu va mai candida pentru un al doilea mandat, după trei săptămâni acesta fiind numit reinvestit în funcție pentru un nou mandat de cinci ani.

Foto: Radu Preda/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Cum ar spune Florea de la Sectorul 5, cheltuielile cu acea instituție reprezinta 0,000..002% din PIB
  Așa ca pot s-o lase sa studieze in continuare … nimic, fara sa o deranjeze. La fel ca IRDO si care-or mai fi… crekă nici ei nu le știu.
  De ce nu o fac ONG? Ca pe ăia de la InfoCons…

  • Și apropo de „protocol”… mergeti in control la Regiile Autonome… unii au chiar card Metro Gold ca poate au nevoie si de pește proaspăt

 2. Pamflet
  Atata timp cat exista cnsas, romania e condusa de securitatea comunista.
  Iar ce spuneai cu metro, e un motiv suficient sa nu mai cumpar de acolo

 3. Absolut legionaroid personaj. Numit la propunerea PSD Cluj, apropiat al preotului Necula, cantator in struna lui Trump la emiaihnea Universul Credintei de la TVR. Il vom vedea aciuat pe la Trinitas TV.

 4. Prin lege, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului n-ar trebui sa provina din zona teologiei, ci a cercetarii socio-istorice, si n-ar trebui sa provina din zona Bisericii, atata timp cat se stie ca Biserica a contribuit la acele crime, ca institutie colaboratoare fruntasa cu regimul comunist.

 5. Stii cati preoti au murit in inchisorile comuniste, cati au fost persecutati???Cozile de topor din Romania, saracimea parvenita, puturosii si alogenii au contribuit la persecutare si infaptuirea crimelor, sovieticii uimindu- se de prostia si canibalismul clasei muncitoare.

  • Si mai sunt o gramada de specimene fara Dumnezeu pe sistem „omul nou” care ar face din nou aceleasi nenorociri.
   Din pacate comunistii internationalisti reformatori au pus mana pe putere si comunismul a fost „condamnat” de acestia si altfel alta iteratie umbla azi prin lume…dar raiul nu poate fi aici iar drumul spre iad e pavat cu bune intentii.
   Nu e voie sa se spuna adevarul pentru a nu supara pe cei care creaza aceste ideologii… pentru a vindeca lumea cica…bolsevism, azi progresism samd.
   Domnul Preda vede cu siguranta mult prea corect situatia; e nevoie acolo de un executant birocrat fidel retelei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.