G4Media.ro

PSD critică guvernele Cîțu și Orban pentru liberalizarea pieței energiei și cere…

Foto: Facebook/ PSD

PSD critică guvernele Cîțu și Orban pentru liberalizarea pieței energiei și cere revenirea temporară la o piață reglementată

PSD critică într-un comunicat de presă guvernele Cîțu și Orban pentru liberalizarea pieței energiei, deși aceasta era o decizie asumată de România și amânată de guvernele anterioare PSD. Mai mult, PSD cere revenirea temporară la o piață reglementată a energiei (prețuri stabilite de stat) ca soluție pentru criza facturilor.

Social-democrații cer de asemenea adoptarea rapidă a noii ordonanțe care să stopeze creșterile facturilor la energie și gaze, dar cer ministrului Energiei, Virgil Popescu (PNL) să o completeze.

Replica PSD vine după o săptămână de acuze reciproce cu PNL pe tema crizei facturilor. În timp ce liberalii dau vine pe ANRE, condusă de PSD-istul Dumitru Chiriță, PSD arată cu degetul la ministrul Popescu și la liberalizarea pieței.

 • Comunicatul integral al PSD:

PSD cere adoptarea cât mai urgentă a noii Ordonanțe care să stopeze creșterile facturilor la energie și gaze și consideră că forma pusă astăzi în transparență publică de Ministrul Energiei trebuie completată pentru a fi coerentă și eficientă.

În acest sens, experții PSD au elaborat o listă cu observații pe care o vor transmite rapid inițiatorului pentru a avea garanții suplimentare că reglementările pot să protejeze românii de orice potențial risc cu privire la facturile primite până la 31 martie 2022.

Concret, PSD susține că este obligatorie identificarea unui mecanism care să permită și compensarea facturilor emise de furnizori către consumatorii casnici, școli, spitale, IMM-uri, instituții de stat, etc. pentru perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2022.

Mai mult, este obligatoriu ca ordonanța să prevadă și sancțiuni severe pentru furnizorii care nu respectă legea și au o conduită comercială înșelătoare.

Împreună cu celelalte corecții ce privesc lipsa corelării unitară a valorilor prevăzute în textul ordonanței, toate observațiile făcute de echipa PSD au un singur scop: factura lunii ianuarie să fie semnificativ mai mică decât cea a lunilor noiembrie și decembrie 2021 și să aibă un impact asupra unui număr mult mai mare de consumatori casnici.

În paralel, PSD a constituit și un grup de lucru pentru elaborarea documentelor tehnice necesare adoptării unui calendar de reglementare a pieței energiei și gazelor din 1 aprilie.

Credem că recunoașterea eșecului liberalizării impuse de guvernele de dreapta în 2020 și 2021 și revenirea, pe o perioadă tranzitorie, la o piață reglementată este cea mai bună soluție de a trece țara de efectele dramatice ale actualei crize energetice. (Foto: Facebook/ PSD)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Ciumatii isi critica si ma-sa care i-a fătat.

 2. si eventual sa ne intoarcem si la colhozuri

 3. „În acest sens, experții PSD au elaborat”

  Si m-am oprit din citit.

 4. Nu zic ca altii sunt foarte capabili, dar tractoristii astia de comunisti cand sunt depasiti de fluctuatiile de pe pietele mondiale..nu stiu decat sa dea cu barda. Pe ei nu-i duce capul sa inteleaga ce anume provoaca o criza si cum o poti preintampina. Un socialist stie ca trebuie sa se imprumute de la altul (nu sa produca), iar cand nu mai are de unde returna..ia si nationalizeaza, confisca de la ala bogat, etc.

  • Piața mondială zici? Vorbim despre banane, portocale sau despre ceva ce se produce pe plan local?

  • la gaze cat consum acoperi din productia interna, dasteptule? Peste 50% e import, iar in ultimele 12 luni cerceteaza cat au crescut preturile.
   asa cum toate pietele sunt libere, asa trebuie sa fie si cea a energiei si gazelor. Tractoristii de la Consiliul Concurentei si ANRE stiu ce sa faca in situatii din astea? Nu!
   hai sa plafonam, nu? cat sa fie MW? 3 lei? 3 lei sa fie, tata..ca e din pix..doar

  • România importă 30% din necesar, restul e producție internă. Dar, o să le transmit pensionarilor de la bloc chestia cu piața mondială și că e în regulă să-și dea 80% din pensie pe încălzire. OK?

  • După ce le transmiți pensionarilor chestia asta, întreabă-i și cu cine au votat ultimii 30 de ani. Și apoi spune-le că la ANRE e un psd-ist care câștigă într-o lună cât toate pensiile din blocul ăla la un loc. Apoi mai spune-le și că ăla de câștigă atât e un electrician și altul e inginer agricol. Poate face inginerul agricol o strategie energetică mai bună!

 5. Ciuma roșie e depășită de situație. Asa e cand ai un partid de electricieni, tractoristi și covrigari.

 6. cand nu intelegi cum e cu cererea si oferta, adica piata libera…pui pret fix. De maine cartofii sunt 3 lei kg..chiar daca pretul pe piata mondiala este de 5 lei. Numai ca nu merge asa. Cum suporti diferenta de 2 lei? Din imprumuturi? Cat timp te poti imprumuta sa acoperi deficitul?

  • Cerere si oferta??

   Pai si atunci de ce…

   g4media.ro/exclusiv-scumpirile-la-energie-au-umflat-conturile-producatorilor-si-furnizorilor-profituri-uriase-hidroelectrica-profit-de-37-miliarde-lei-omv-petrom-crestere-de-100-tinmar-crestere-de-166.html#comment-1522601

   Cerere si oferta, ok… Dar nu cand ai un cartel care monopolizeaza toata oferta in timp ce cererea este captiva si extrem de putin elastica, nu va scadea niciodata sub un anumit nivel. Nu ai cum sa traiesti fara energie.

 7. Acești cucoti, dau vina tot timpul pe alții. Deoarece ei nu sunt în stare. Ciumati galbeni își merita soarta de a sta..

 8. Are mare dreptate.

 9. Trebuie scos Poporul Român din Sclavia la PSD.
  In realitate Statul Paralel PSD a creat acest haos cu piata liberalizată.

 10. Multumim USERE ati adus la guvernare lacrimogenii din PESEDE ..Atentie se pot manifesta numai la PROHOD nu stiu cum sa tina un om in viata, dar stiu cum sa il planga !