G4Media.ro

Proteste în Paraguay şi Argentina faţă de recesiune și răspunsul autorităţilor la…

sursa foto: Pixabay/ Fernando Zhiminaicela

Proteste în Paraguay şi Argentina faţă de recesiune și răspunsul autorităţilor la criza sanitară. Organizaţii pentru drepturile omului condamnă folosirea generalizată a forţei

O serie de manifestaţii au avut loc vineri seară în oraşe din Paraguay şi Argentina faţă de modul în care autorităţile gestionează criza sanitară provocată de Covid-19. Protestele au devenit violente, după ce forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe din cauciuc, relatează Reuters.

În capitala Asuncion, vineri noapte mii de oameni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de măsurile luate de conducere, iar sub presiune ministrul Sănătăţii a demisionat.

Forţele de ordine au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea adunată în faţa clădirii Congresului din centrul capitalei Paraguayului, unde protestatarii au trecut de bariere, au incendiat baricade şi au aruncat cu pietre în poliţişti.

Numărul contaminărilor zilnice cu SARS-CoV-2 a atins un maxim în Paraguay, unde spitalele sunt în colaps.

„Este păcat că tinerii au dus asta prea departe. Sunt oameni care nu caută decât să distrugă”, a declarat ministrul de Interne, Arnaldo Giuzzio, pentru postul Telefuturo. „Aceste violenţe nu au sens”.

Vineri, ministrul Sănătăţii, Julio Mazzoleni, a demisionat, după o zi de când parlamentarii i-au cerut acest lucru.

Mazzoleni este unul dintre înalţii oficiali sanitari din America Latină care au fost forţaţi să demisioneze în ultimele săptămâni.

Preşedintele Mario Abso l-a numit pe dr. Julio Borba, viceprim-ministru, în locul lui Mazzoleni. El a spus că va începe imediat să găsească o soluţie pentru a obţine medicamente şi consumabile.

În ultimele şapte zile, în Paraguay au fost înregistrate câte 115 contaminări la 100.000 de oameni. Mai puţin de 0,1% dintre locuitorii ţării au fost vaccinaţi.

De la începutul pandemiei, în Paraguay au fost înregistrate peste 165.800 de cazuri de Covid-19 şi mai mult de 3.270 de decese asociate.

De cealaltă parte, în Argentina, oamenii au ieşit în stradă pentru a contesta restricţiile impuse în contextul creşterii numărului de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

Mai multe grupuri internaţionale pentru drepturile omului au condamnat folosirea generalizată a forţei de către poliţia din provincia argentiniană Formosa.

Potrivit imaginilor difuzate de presa locală, forţele de ordine au tras vineri cu gloanţe din cauciuc şi au lansat gaze lacrimogene asupra protestatarilor din capitala Formosa, după ce autorităţile au decis închiderea mai multor unităţi economice în încercarea de a opri creşterea numărului de cazuri.

Mai multe persoane au fost rănite, între care şi jurnalişti, şi au fost făcute şi câteva arestări.

Şeful Cabinetului preşedintelui Alberto Fernandez a scris pe Twitter că „statul trebuie să garanteze exprimarea liberă şi paşnică a cetăţenilor… violenţa nu este vreodată calea”.

Formosa, aflată în nordul Argentinei, este una dintre cele mai sărace provincii din ţara sud-americană şi a fost foarte afectată de recesiunea agravată de criza sanitară.

Argentina a înregistrat peste 2,14 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, începând cu luna martie a anului trecut, şi mai mult de 52.780 de decese asociate.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay/ Fernando Zhiminaicela

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Se vor termina gloantele de cauciuc, ce o sa faceti capete de pluta care stiti doar sa stati cu degetul pe tragaci ?…
    Incet, incet, lumea nu va mai haleste. Va fi intr-adevar o noua ordine mondiala, dar nu aia la care visati voi, toti tiranii aflati la conducere . Noua ordine mondiala va fi cand veti muri impreuna pe rug, tiranilor. Cand sclavii nu vor mai tremura de frica, de la atata frica adunata vor deveni neinfricati. Sa vedeti atunci, tiranilor 😜

  2. tabul A-2987 a stat la intrarea in Tandarei cateva saptamani, pazit de eliberatori antivirali cu calasnicoave