G4Media.ro

Protest al comunității moldovene și românești din Mestre, Veneția, după ce a…

Sursa foto: nuovavenezia.gelocal.it

Protest al comunității moldovene și românești din Mestre, Veneția, după ce a rămas fără biserică / Slujbele se țineau într-o biserică grecească, însă proprietarul refuză să-i mai găzduiască / ”Municipalitatea din Veneția să găsească o soluție și pentru noi”

Ortodocșii moldoveni și români au defilat duminică prin Mestre, cerând să se întoarcă la biserica lor, anunță La Nuova.  Mestre este un oraș aparținând regiunii Veneto, fiind extinderea Veneției pe continent.

Protestul desfășurat duminică a fost unul non-violent și a fost condus de Anatolie Bitca, anunță presa italieni. Comunitatea ortodoxă moldovenească, românească dar și est-europeană, în interiorul căreia se află ucraineni și georgieni, care adună peste cinci mii de persoane au găsit din septembrie lacăte pe porțile bisericii pe care o foloseau, biserica neogotică a fostului spital Umberto I din Mestre.

Biserica Nașterii a fost dată în folosință în comodat Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din Italia, care își are sediul în catedrala San Giorgio dei Greci printr-un acord cu municipalitatea, în anul 2015. Dar care, de fapt, a fost întotdeauna îngrijită și folosită de comunitatea moldovenească, din ce în ce mai numeroasă în această zonă.

Au trecut câțiva ani, populația comunităților orientale a crescut și ea în Mestre, iar când arhiepiscopul bisericii, Gennadios Zervos, a murit în 2020, politica noului mitropolit Stavropoulos Polykarpos s-a schimbat.

În septembrie, părintele Bitca și oamenii săi s-au trezit cu ușa închisă, iar bătălia a ajuns în instanță. Care până acum nu i-a dat dreptate părintelui Bitca.

Duminică dimineața, credincioșii au defilat cu icoane, rugându-se și cântând imnuri, cu obișnuitele pancarte: „Ne vrem biserica noastră și preotul nostru paroh” și „Dreptate pentru comunitatea ortodoxă românească din Europa de Est”.

„Am trimis două solicitări cu semnături la municipalitatea din Veneția să găsească o soluție și pentru noi. Dar până acum nu ne-a primit nimeni. Moldovenii sunt numeroși, sunt toți muncitori, femeile noastre sunt angajate în familii italiene, bărbații lucrează în oraș, în municipalitate, în cafenele, mulți au devenit antreprenori. În primul rând, bineînțeles, am dori să ne rugăm în continuare și să folosim biserica pe care am ajutat-o să devină ceea ce este, investind bani, municipalitatea știe, sunt bucăți din viața noastră acolo. În al doilea rând, cerem o soluție”, spune părintele Anatolie.

De asemenea, comunitatea ortodoxă moldovenească i-a scris în urmă cu aproape două luni Patriarhului de la Veneția, Francesco Moraglia, pentru a da o mână de ajutor credincioșilor, dar până acum nu a primit niciun răspuns. Protestul continuă.

Moldovenii sunt a treia cea mai populată comunitate din zona venețiană, fiind peste șapte mii de persoane, notează La Nuova.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Probabil consecinta „bunei” reputatii a moldo-romanilor din zona.

  2. ce nevoie au de biserica?! asta nu tine nici de foame si nici cald. probabil s-au obisnuit sa pupe moaste tot timpul