G4Media.ro

Propunere pentru impozitarea suplimentară a bogaţilor lumii. S-ar strânge 2.520 miliarde de…

sursa foto: Pexels

Propunere pentru impozitarea suplimentară a bogaţilor lumii. S-ar strânge 2.520 miliarde de dolari anual

Mai multe organizaţii internaţionale, printre care ONG-ul Oxfam şi un grup de filantropi milionari, au propus miercuri taxarea celor mai bogaţi oameni de pe planetă, care ar putea să scoată miliarde de persoane din sărăcie şi să vaccineze planeta împotriva COVID-19, informează Agerpres, care citează AFP.

„Pe măsură ce miliarde de oameni se luptă să supravieţuiască în timpul acestei pandemii, averile miliardarilor scapă de sub control. Acest lucru nu poate fi corect”, a declarat într-un comunicat Jenny Ricks, coordonatoarea mişcării activiste Fight Inequality Alliance, una din organizaţiile membre ale grupului care susţine această iniţiativă.

Luni, un raport Oxfam a indicat că cei mai bogaţi zece oameni de pe planetă, inclusiv Jeff Bezos şi Elon Musk, şi-au dublat valoarea patrimoniului la 1,5 trilioane de dolari în cei doi ani de pandemie de COVID-19 ca urmare a creşterii la bursă a companiilor la care sunt acţionari.

Fight Inequality Alliance, ONG-ul Oxfam, Institute for Policy Studies din Washington şi Patriotic Millionaires, o organizaţie de americani bogaţi, participă la apelul lansat miercuri.

Ei propun instituirea unui impozit anual de 2% pentru persoanele cu o avere de peste cinci milioane de dolari, 3% pentru activele de peste 50 de milioane de dolari şi 5% pentru ce depăşeşte un miliard de dolari, ceea ce ar aduce 2,520 miliarde de dolari în fiecare an.

Cu această sumă, 2,3 miliarde de oameni ar fi scoşi din sărăcie şi toţi oamenii de pe planetă ar putea fi vaccinaţi împotriva COVID-19, în condiţiile în care, în prezent, în multe ţări rata vaccinării este extrem de scăzută, în special pe continentul african.

Banii obţinuţi din impozitarea celor mai bogaţi oameni ai planetei ar putea oferi, de asemenea, asigurare universală de sănătate şi protecţie socială celor 3,6 miliarde de persoane care trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

Aceste propuneri coincid cu tradiţionala reuniune anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia) care se desfăşoară online pentru al doilea an consecutiv din cauza variantei Omicron.

Într-o scrisoare deschisă adresată participanţilor la Forum, peste 100 de milionari, inclusiv membri ai Patriotic Millionaires, au afirmat miercuri că sistemul fiscal actual „nu este echitabil”. „Fiecare ţară din lume trebuie să ceară ca cei bogaţi să îşi plătească partea echitabilă”, se arată în scrisoare.”Taxaţi-ne pe noi, bogaţii, şi taxaţi-ne acum”.

sursa foto: Pexels          

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

12 comentarii

 1. Oamenii din Siria, Libia si altele traiau decent. Acum tarile alea sunt o ruina cu mult mai putini oameni disparuti sub gloante si bombe. I-a adus Musk la ruina? In vechile colonii europene care multe inca mai exista, Musk ii exploateaza pe oameni si ii tine in saracie?

 2. Minciuni pe linie ! Nimeni nu cere sa fie impozitat . Nimanui nu-i place sa fie jefuit

  • In state foarte multi miliardari progresisti de stanga cer impozitarea propriilor averi mult mai puternic si nu de ieri de azi.

  • Joaca cu banii oamenilor pe bursa, crearea de vehicule financiare, bani din plimbarea banilor, a creat incepand cu anii 70(de cand s-a rupt legatura dolar-aur) foarte multi miliardari asa numitii speculatori. Au pornit de la cateva milioane si averile au screscut exponential depasind pe cele formate in sute si sute de ani.
   in state multi is sustinatori ai partidului democrat votat de cei foarte bogati si cei foarte saraci.

  • Bai Bukk
   Apuca te de mate
   Vezi si tu cu 1+1, un timp ajungi si la statistica
   Si vei inceta sa generalizezi ca un ipochimen

 3. aia la Davos numa’ de asa ceva nu discuta! Ar fi absolut necesar sa ii taxeze chiar triplu fata de ce propun. Adica tot ei bogatii sa hotarasca, asa, cam cu cat sa fie taxati?! Apoi, eu sunt pro ideea asta, dar cine va gestiona banii? Si nu Bezea sau Parfum au adus lumea in colaps, ci sistemul de specula financiara la care sunt ei asi. Ala tre reglementat, schimbat, etc…

 4. Dragi jurnaliști g4 media, verificați-va sursele mai atent. E vorba de 2, 5 trilioane nu miliarde de dolari.

 5. ONG-URI….eu pot propune orice, sa presupunem ca statele ar accepta, cine sa gestioneze impartirea echitabila?…bineinteles ca ei, salvatorii lumii…

 6. da, sa ii ia Statul sa creasca pomenile si salariile bugetarilor

 7. Da, clar, oamenii sunt saraci pentru ca nu primesc bani moca. Socialistii trebuie sa semnalizeze intotdeauna cat de ignoranti sunt! Nici o tara din lume nu s-a dezvoltat pentru ca a primit bani moca. Tarile sarace din Africa primesc miliarde de dolari anual dar efectul este zero. Iar miliardari nu o sa aiba mai multi bani automat daca creste bursa, pt averea e doar o estimare a valorii activelor daca ar fi vandute la pretul bursier actual!

 8. Cu sau fara taxare, oricum inechitatile sociale vor culmina cu uriase miscari sociale, posibil revolutii, deci trebuie regandita si aplicata o noua ordine generala, inclusiv controlul/planificarea familiala.

 9. Învață-i pe oameni să pescuiască, nu le duci tu zilnic pește. Cu banii poți face școli de unde să iasă meseriași, muncitori,îi educi… apoi investiții unde oamenii să lucreze. Nu funcționează asta cu dat bani moca. Dar cine va gestiona toți banii ăștia, va fi cel mai interesant. Cum este vorba aia, ce vine ușor, ușor se duce.