G4Media.ro

Proiectul Neuralink de interfaţă creier-cumputer ar putea fi testat pe oameni începând…

Proiectul Neuralink de interfaţă creier-cumputer ar putea fi testat pe oameni începând de anul viitor

Proiectul Neuralink, ce dezvoltă o interfaţă care leagă creierul de computer, ar putea fi testat pentru prima dată pe oameni începând de anul viitor, a anunţat marţi şeful său, Elon Musk, citat de AFP.

„Putem realiza o interfaţă creier-maşină completă”, a declarat Musk, marţi seară, în cadrul unui eveniment organizat la Academia de Ştiinţe din California unde miliardarul şi membrii echipei Neuralink au susţinut o prezentare a stadiului în care se află cercetarea lor.

Proiectul poate „realiza un fel de simbioză cu inteligenţa artificială”, a precizat Musk.

Antreprenorul futurist, creatorul maşinii electrice Tesla şi proprietarul SpaceX, susţine că ceea ce el numeşte „dantelă neurală”, o uniune între creier şi computere, este o măsură esenţială împotriva ”ameninţării existenţiale” a inteligenţei artificiale care, în opinia sa, reprezintă un pericol mai mare la adresa omenirii decât „pisicile domestice”.

Neuralink a dezvăluit o primă versiune a unui senzor de dimensiuni extrem de reduse ce poate fi implantat în creier printr-o incizie minusculă realizată de un robot conceput special pentru această sarcină de înaltă precizie.

”Aceştia sunt electrozi minusculi pe care robotul îi implantează cu uşurinţă”, a explicat Musk adăugând că mii de electrozi ar putea fi conectaţi în viitor la creier.

Pentru moment, obiectivul este acela ca o persoană să poată controla un telefon inteligent doar cu ajutorul gândurilor, însă tehnologia s-ar putea extinde în cele din urmă la alte dispozitive, cum ar fi uneltele robotizate.

„Are un potenţial enorm”, a estimat miliardarul care a adăugat că speră ”să îl putem implementa la un om înainte de sfârşitul anului viitor”.

Potrivit unui neurochirurg din echipa Neuralink, una dintre primele aplicaţii ale acestei tehnologii este tratamentul afecţiunilor neurologice. Însă obiectivul pe termen lung este ca astfel de implanturi să fie îndeajuns de sigure, fiabile şi simple încât să poată intra în câmpul chirurgiei elective, pentru persoanele care visează să confere creierului lor puterea unui computer.

Elon Musk estimează că astfel de implanturi vor fi în curând la fel de comune precum chirurgia oculară cu laser.

Musk a anunţat în 2017 înfiinţarea proiectului Neuralink ce vizează dezvoltarea unei interfeţe ce leagă creierul de computer, cu aplicabilitate în mai multe domenii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. beton. cu proiectul singularity de la goagal o sa ne faca pe toti furnici in marele musuroi.
    ei ai nene.

    • Singularity nu e un proiect google, e scenariul in care robotii vor stapani Pamantul ( ca in filmele Matrix, Terminator…). Si deja reprezinti o furnica in marele musuroi, fara sa ai un chip implantat in creier, asa ca din punctul asta de vedere n-ai de ce sa iti faci griji.

  2. Tot ce e posibil! In Romania in secolul XXI inca esti inselat de in librarii edituri cica respectabile ca Polirom cu carti cu tabele eronate sau pasaje lipsa ori dispuse aiurea pe pagina, carti traduse de la Oxford Press in bataie de joc!…Nu suntem si nu vom fi acolo in viitorul previzibil, chestii care depasesc natia ca nivel de inteligenta si seriozitate!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.