G4Media.ro

Proiecte civice finanțate de autorități locale, puține și în 2023/ Numai 14…

Sursa foto: Pixabay

Proiecte civice finanțate de autorități locale, puține și în 2023/ Numai 14 reședințe de județ și o singură primărie de sector din București au derulat acest program (Raport CRPE)

Numai 14 reședințe de județ și o singură primărie de sector din București au derulat programe de bugetare participativă, adică pentru proiecte propuse de societatea civilă, iar alocările financiare și participarea publică au fost modeste. Sunt puține evoluții pozitive comparativ cu anul 2022 și, din păcate, mai multe negative, arată un raport publicat de Centrul Român de Politici Europene.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

5 primării reședință de județ au derulat pentru prima oară bugetarea participativă în 2023 (Bacău, Vaslui, Buzău, Satu-Mare, Târgu-Jiu), în timp ce alte șase (Primăria Generală a Municipiului București, Cluj-Napoca, Suceava, Tulcea, Baia Mare și Râmnicu-Vâlcea) au abandonat programul în 2023. Numai Primăria Sector 6 a continuat programul la nivelul Bucureștiului, iar Primăria Sector 1, care a anunțat în 2022 o alocare financiară record, a abandonat programul în 2023 după doi ani de eșecuri și un program folosit mai degrabă ca un exercițiu slab de PR.

CRPE a publicat recent raportul Bugetarea participativă în România. De ce administrațiilor locale din România le este atât de greu să lucreze cu cetățenii prin care atragem (din nou) atenția asupra limitărilor programelor de bugetare participativă din România.

În 2023, marile orașe (primării reședință de județ și București) au alocat programelor de bugetare participativă 22.95 milioane RON comparativ cu 40.71 milioane RON în 2022. Aceste bugete sunt unele maximale, întrucât în majoritatea cazurilor alocările nu se folosesc în totalitate sau unele primării eșuează complet în implementarea programului.

La nivelul municipiilor reședință de județ, 4 din 4 administrații USR (Timișoara, Brașov, Alba Iulia, Bacău) au desfășurat programe de bugetare participativă în 2023. 4 din 15 administrații cu primari PNL au implementat bugetarea participativă în 2023 (Bistrița, Constanța, Oradea, Târgu-Jiu). 3 din 15 administrații PSD (Buzău, Pitești, Vaslui) au avut un program similar. 2 din 3 administrații UDMR au implementat un program de bugetare participativă în 2023 (Miercurea-Ciuc, Satu Mare). Primăria Târgu-Mureș, condusă de un primar independent, desfășoară programul de bugetare participativă pentru al doilea an consecutiv. La nivelul Bucureștiului, numai Primăria Sector 6 (PNL) a implementat un program de bugetare participativă în 2023.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează