G4Media.ro

Proiect legislativ: Orice clădire nerezidențială nouă trebuie să aibă un sistem de…

Sursa Foto: Primăria Sector 1/ Facebook

Proiect legislativ: Orice clădire nerezidențială nouă trebuie să aibă un sistem de producere a energiei din surse regenerabile

Deputatul liberal Gigel Știrbu anunță că depune un propunere legislativă care va institui obligația ca pentru clădirile/ansamblurile de clădiri noi nerezidențiale, obținerea certificatului de urbanism să fie condiționată de o documentație tehnică pentru instalarea obligatorie a unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul legislativ va modifica Legea nr. 372/ 2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Dacă inițiativa va fi votată de Parlament și promulgată, instalarea sistemelor alternative de producere a energiei în cazul clădirilor nerezidențiale noi va deveni obligatorie, acolo unde condițiile tehnice și de mediu permit acest lucru.

”Utilizarea surselor regenerabile de energie reprezintă alternativa verde care poate înlocui combustibilii fosili, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele de petrol și gaze. Având în vedere faptul că producerea energiei reprezintă principalul poluator la nivel global, aceasta va însemna încă un pas în direcția atingerii țintelor de mediu pentru țara noastră”, a declarat Gigel Știrbu.

Deputatul PNL arată că România poate deveni exportator de energie electrică, în acest context geopolitic dificil. ”De exemplu, dacă în România, se vor construi 1000 de clădiri nerezidențiale, iar fiecare clădire va avea instalate surse regenerabile de energie care ar produce 20-30 KV, acest fapt ar conduce la introducerea în sistemul energetic național a aproximativ 2-3 Tera KV, ceea ce ar reprezenta o gură de oxigen pentru acest sistem”, susține vicepreședintele PNL.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Dar nu mai bine dati voi lege sa existe strada, canalizare, apa curenta, spitale, gradinite etc inainte sa dati autorizatii de constructie? Pana la celule pe casa, ar fi nevoie de veceu, zic..

    • Daca dai o astfel de lege distrugi imobiliarii tupeisti si fara frica. Avansul imobiliarului pe teren virgin asa s-a facut, a aparut intai casa, blocul.. si statul nu a mai avut ce face si a pus si strada… E o vorba, daca ai apucat sa construiesti, chiar ilegal, nu te mai darama nimeni, de aici si tupeul – vezi cazul cartierului de pe plajele din N Constanta.

  2. Buna propunere dar Gigel nu pare genul caruia sa ii fi venit ideea asta.

  3. Ce matematician e si Gigel asta!
    1000 x 30 kw = 30 MW/h putere maxima instalata
    Daca acea pputere vine din panouri fotovoltaice, cum probabil isi imagineaza Gigel, atunci inmultim puteream maxima instalata cu numarul de zile dintr-un an si cu media numarului de ore in care instalatia fotovoltaica functioneaza ( de obicei media e de 4-5 ore pe zi in tot timpul anului) Avem deci:
    30 MW/h x 365 x 5 = 54750 MW/h, deci aproape 55 de GW/h. mult mai putin decat cei 2-3 TW/h visati de Gigel.

    • In afara de greselile gramaticale din text, mai am alte greseli? Greseli la calcule ma refer.

    • MW unitate de masura putere. MW/h nu exista ca masura in fizica exista insa celebrul MWh care este o masura a energiei. Deci are dreptate Crist, back to clara a 8 a.
      Daca vrei sa obtii energia produsa anual folosesti MWh/h ca sa faci calculele.
      Si mai simplu o obtii daca inmultesti puterea instalata cu indicele de utilizare care la solar este undeva la 11% deci 30kW*8760h/an*0.11 =xxxxx kWh/an dupa care il transformi in ce vrei tu.

    • Unitatile de masura MW, MWh nu sunt niste etichete, ele arata relatiile dintre marimile fizice respective, Putere, Energie si Timp (MW – M*W – de ordinul 10^6, Watt unitate masura pentru Putere, MWh – de ordinul 10^6 Putere*Timp). Daca ai retinut formula ce leaga cele trei marimi nu ai cum sa gresesti cand pui unitatile de masura.
      In text „2-3 Tera KV” e ceva ce n-am vazut, poate e scris in alt sistem decat cel international. Tera inseamna 10^9, k ar trebui sa vina de la kilo, Tera*k ar da 10^12 adica Peto (parca) dar V, Volt, e unitate de masura pentru tensiunea electrica (diferenta de potential) nu pentru putere.

  4. Ăsta nu a fost pe la Cultură ministru?

  5. Asa a scris gigel, KV (kilovolti adica) si Terakilovolti (Tera KV)?
    Ori gigel e varza, ori voi.

  6. 1995 – 2001 – preot, Parohia Roșieni, Olt
    2005 – 2007 – subprefect, Prefectura, Olt
    2007 – 2008 – secretar de stat al Ministerului Culturii și Cultelor
    2008 – 2012 – deputat PNL, circumscripția electorală nr. 30 Olt, Președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO
    2012 – 2016 – deputat PNL, circumscripția electorală nr. 30 Olt, Președinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă
    2013 – 2014 – Ministrul Culturii

    Asta ca sa stim cine a venit cu ideea….

    kv este altceva decat kw…. sa linga icoane si lase proiectele legislative.

    Oricum nu va faceti griji, se arunca 2 panouri solare de 100$/buc din care genereaza curentul din lift si se rezolva si cu cerinta verde..

  7. Initiativa de a instala sisteme alternative este foarte buna. Si poate ca ar trebui sa se utilizeze sisteme diferite simultan. Poate suna SF dar ce ar fi si mai interesant si profitabil ar fi sa fabricam noi de la zero diodele si cele necesare pentru panourile fotovoltaice.

  8. Randamentul panourilor solare depinde si de cat de curate sunt, praful si zapada trebuie curatate, iar la inaltime, pe acoperis, curatarea si mentenanta sunt dificile .

  9. Ideea este buna numai pe jumatate.Ar trebui ca si incalzirea/climatizarea cladirii sa fie ecologica cu pompe de căldură. Daca tot sunt atatea fonduri europene necheltuite sa se puna pompe de caldura la scoli , gradinite , institutii publice.