G4Media.ro

Programul de spionaj Pegasus, găsit pe telefonul unui opozant întemnițat al premierului…

Sursa foto: narendramodi.in

Programul de spionaj Pegasus, găsit pe telefonul unui opozant întemnițat al premierului indian Narendra Modi

Cazul guvernului indian împotriva lui Rona Wilson, un activist indian întemnițat și critic al administrației lui Narendra Modi, este de așteptat să se confrunte cu un nou control în urma acuzațiilor conform cărora telefonul său mobil a fost spart folosind programul spion Pegasus, cu doar câteva luni înainte de arestarea sa controversată, relatează The Guardian.

O analiză criminalistică a telefonului lui Wilson de către Amnesty International a găsit dovezi că acesta a fost infectat cu programul spion fabricat de compania israeliană NSO Group între iulie 2017 și martie 2018, cu trei luni înainte de arestarea sa pentru acuzații de terorism.

Wilson face parte dintr-o rețea de scriitori, avocați și artiști care au susținut drepturile comunităților indigene și ale indienilor de castă joasă și care au fost închiși din 2018.

Membrii au negat o serie de infracțiuni de terorism, inclusiv complot pentru asasinarea lui Modi.

De atunci, dovezile colectate de anchetatori sugerează că aceștia au fost supuși unor arme digitale intruzive. Activiștii și avocații care au examinat cazurile au susținut că au inclus „nereguli de procedură” grave din partea autorităților indiene.

Dovezile citate împotriva lor au fost plasate pe laptopuri folosite de activiști, inclusiv de Wilson, conform cercetărilor realizate de firma americană de știință criminalistică digitală Arsenal Consulting.

Afirmația că Pegasus a fost folosit împotriva lui Wilson de către un client guvernamental al NSO este cel mai recent exemplu al modului în care instrumentele de supraveghere digitală par să fi fost folosite împotriva activiștilor.

Anterior, numărul de telefon mobil al lui Wilson a fost inclus într-o bază de date scursă către Proiectul Pegasus, o investigație asupra Grupului NSO de către The Guardian, Washington Post și alte instituții media. Proiectul a fost coordonat de grupul francez non-profit Forbidden Stories.

Odată ce un telefon este infectat cu Pegasus, operatorii programului de spionaj au acces total la date, inclusiv capacitatea de a intercepta apeluri telefonice, de a citi mesaje text, de a se infiltra în aplicații criptate și de a urmări locația a unei persoane. De asemenea, programul spion poate transforma un telefon mobil într-un dispozitiv de ascultare controlând de la distanță deținătorul telefonului mobil.

Baza de date conținea zeci de mii de numere de telefon ale activiștilor pentru drepturile omului, avocaților, jurnaliștilor și dizidenților despre care se crede că au fost selectați ca persoane de interes de către clienții guvernamentali ai NSO Group, care vinde software de supraveghere.

Datele au inclus nu numai numărul lui Wilson, ci și pe cel al mai multor membri ai unei rețele de activiști care au fost arestați în ultimii trei ani în India, acuzați de infracțiuni de terorism.

Laboratorul de securitate al Amnesty International, partener al Proiectului Pegasus, a analizat două copii de siguranță ale iPhone-ului lui Wilson, distribuite de echipa sa de apărare cu Arsenal Consulting.

Etienne Maynier, tehnolog la Laboratorul de securitate al Amnesty International, a declarat că analiza sa a confirmat concluziile Arsenal Consulting că telefonul lui Wilson a fost compromis de Pegasus în iulie 2017 și din nou în februarie și martie 2018.

Între aceste două perioade, Amnesty a constatat că telefonul lui Wilson a fost vizat de 15 mesaje SMS care conțineau link-uri de atac ale Pegasus. Făcând clic pe oricare dintre acestea ar fi putut compromite dispozitivul.

„Acest caz se adaugă la dovezile dezvăluite în timpul Proiectului Pegasus cu privire la supravegherea ilegală împotriva apărătorilor drepturilor omului din India, utilizând produsele NSO Group”, a spus Maynier.

„Amnesty International solicită o anchetă independentă, imparțială și transparentă cu privire la supravegherea ilegală direcționată împotriva lui Rona Wilson și a tuturor celorlalți apărători ai drepturilor omului vizați de Pegasus în India”, transmite ONG-ul.

NSO a negat ferm că baza de date este în vreun fel conectată la companie sau la clienții săi. NSO a mai spus că clienții săi guvernamentali își foloseasc instrumentele de supraveghere doar pentru a lupta împotriva criminalității grave și a terorismului și că investighează acuzații credibile de utilizare abuzivă.

Guvernul indian nu a confirmat și nici nu a negat că este un client al NSO.

Într-o declarație ca răspuns la întrebările despre cazul lui Wilson, un purtător de cuvânt al NSO a spus: „Fără a ne adresa anumitor țări și clienți, acuzațiile ridicate în această anchetă nu sunt clare. Odată ce o țară democratică în mod legal, după o procedură echitabilă, folosește instrumente pentru a investiga o persoană suspectată că încearcă să răstoarne (ales în mod democratic), acest lucru nu ar fi considerat o utilizare greșită a unor astfel de instrumente sub nicio formă”.

NSO a fost plasat pe o listă neagră a SUA de către administrația Biden, după ce a stabilit că producătorul israelian de programe spion a acționat „contrar politicii externe și intereselor de securitate națională ale SUA”.

Sursa foto: narendramodi.in

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asta e dictatura shoshocilor nu rugamintea sa te vaccinezi gratis!
    Toti dictatorii incearca sa sugrume libertatea de expresie a opiniei.