G4Media.ro

Ungaria investește și în digitalizarea județelor din Transilvania. Programul guvernului Viktor Orban,…

Ungaria investește și în digitalizarea județelor din Transilvania. Programul guvernului Viktor Orban, extins în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna

Programul de Bunăstare Digitală (DJP) implementat de Guvernul Ungariei din anul 2015 s-a extins, începând de joi, şi în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, prin deschiderea unui birou regional la Târgu Mureş, scopul fiind de utilizare a experienţei ungare în domeniul economic şi al administraţiilor locale, relatează Agerpres.

Programul digital marchează astfel o nouă investiție a guvernului maghiar în Transilvania, după programul de investiții economice, cel de construcție și renovare de biserici, școli și creșe și cel de investiții în sport.

Coordonatoarea biroului transilvan al Programului de Bunăstare Digitală, Sarolta Besenyei, a declarat, pentru Agerpres, că, pentru început, va fi implementată una dintre măsurile Programului Digital Village, constând într-un sondaj de opinie pentru a se vedea necesităţile comunităţilor.

„Programul Digital Village îşi propune să ridice nivelul de trai al celor care locuiesc la sate prin utilizarea de soluţii digitale inteligente şi să consolideze beneficiile tradiţionale ale modului de viaţă rural. Programul îşi propune să facă regiunile atractive pentru cei care locuiesc în zonele rurale şi pentru cei care doresc să se stabilească în sate. Sondajul de opinie va evidenţia necesităţile şi preferinţele locale şi va face o evaluare a stării digitalizării”, a declarat Sarolta Besenyei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a arătat că dezvoltarea oraşelor şi regiunilor inteligente se bazează pe cooperarea tuturor actorilor, începând cu reprezentanţii guvernamentali, ai administraţiilor, ai agenţilor economici, ai lumii ştiinţifice, ai societăţii civile, precum şi ai cetăţenilor.

„Dezvoltarea unor soluţii inteligente presupune un program unic pentru fiecare comunitate şi, în paralel cu dezvoltarea tehnologiei, necesită corecţie şi monitorizare continuă. Scopul sondajului este să se formuleze propuneri care să reflecte nevoile comunităţii locale, cu ajutorul cărora sistemul de servicii al administraţiei să poată fi organizat mai eficient, inclusiv transportul public local, partea de sănătate şi latura socială, dezvoltarea durabilă şi economică, gestionarea deşeurilor, producerea de energie sau organizarea de servicii bazate pe resurse locale. Rezultatul cercetării va fi util pentru factorii de decizie municipali şi guvernamentali cu privire la nevoile locale specifice, tendinţele şi problemele care trebuie abordate”, a spus Péter Ferenc.

La prezentarea Programului Digital Village, de joi, de la Târgu Mureş, au participat directorul general al Digitális Jólét Nonprofit Kft (Programul de Bunăstare Digitală, n.r.), László Jobbágy, directorul general adjunct pentru dezvoltarea întreprinderilor digitale din Digitális Jólét Nonprofit Kft., Attila Balla, şi preşedinţii Consiliilor Judeţene Mureş, Harghita şi Covasna.

Sursa foto: Consiliul Județean Mureș / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Boanghenii au astfel de birouri și în alte țări care-i suportă?

  • Ce te plangi, va raman mai multi bani de furat.

  • Rușine G4Media că permiteți utilizarea unor asemenea cuvinte în comentarii din partea unor persoane cu deficiențe mintale sau SRI-iști cu prea mult timp liber.

 2. Victoras grasul se rupe-n figuri, dar judetele unguresti din estul Ungariei sint vai de capul lor, mai slab dezvoltate decit ale noastre. Dar de, vin voturi multe din Transilvania.

 3. Nu ai cum sa ai bunăstare fără dezvoltare economică iar UDMR a ținut județele HarCov in sărăcie. Acolo trebuie investiții nu “programe bunăstare digitală”. Asta e frecție la picior de lemn, doar ca sa mai ia niște voturi.

  • Zimbrule, te invit cordial la o vizită prin Ținutul Secuiesc. După care, dă o tură prin Oltenia sau Moldova. Și decide tu singurel pe unde e mai mare sărăcia.

  • Robert strabat judele cv si hr de trei ori pe sapt si credema sunt judele cu cea mai mare saracie din Romania sa nu vorbim de starea drumurilor exact ca si in ungaria pe drumurile nationale DEZASTRU

 4. Sub Orban si fidesz Ungaria devine pe zi ce trece mai ostila EU, democratiei, presei libere si justitiei. Si din ce in ce mai multe plecaciuni si lustruiri de pantofi cu Putin si China.
  Culmea, cu miliardele primite de la EU

  • Baietii sunt bine cu toti…si cu nemtii si cu americanii si cu rusii si cu chinezii.
   Sa pendulezi intre aceste puteri iti trebuie niste capacitati iesite din comun.

 5. de fapt victoras orban, fura la propriu banii . totusi ,incercarile de imagine ale acesuiu dictator corupt, singurul din UE, trebuie oprite.

 6. Pai daca rumanii nu-s capabili sa faca ceva pentru aceste judete face ungaria. Incet o sa se alinieze si aceste judete la nivelul tm, bh, cj si Transilvania o sa fie si mai bogata. Lasam in urma sudistii si moldovenii ca rahatul pe linia de tren.
  Poate asa o sa fie si Transilvania libera de tirania bucurestiului devenind un stat independent si liber asa cum merita.
  Daca bucurestiu nu a stiut sa aiba grija de cea mai bogata si prospera zona a rumaniei au altii.
  Dovada clara ca orice partide o sa fie la bucale tot de hotie si minciuni se tin.

  • Poate transilvanenii ar face bine sa nu sa mai valideze conducerea din bucale la viitoarele alegeri si oamenii afiliati acesteia in teritoriu

  • @vasile,

   Daca citesti constitutia rumaniei o sa-ti dai seama ca, daca nu merge nici un transilvanean la vot nu o sa se schimbe nimic pentru ca nu este o limita inferioara a numarului de votanti care trebuie atinsa pentru validarea alegerilor.
   Din cauza asta la ultimile alegeri au votat 30% din rumani si alegerile au fost validate.
   Chiar daca nu-mi place tara asta macar stiu cum functioneaza, asta este una din diferentele intre transilvaneni si restul rumanilor.

  • Cum știi tu cum „funcționează” o țară când tu nu știi să citești și să înțelegi ce spune omul (@Vasile)? Vezi că ai încurcat textele primite de la centru, mai atent cu copy/paste data viitoare.

 7. Pai ce ma santeti invidiosi ca ungurake nu va face parte ,lasa sa investeasca,ce aia tre sa moara in saracie pana va saturati voi de furat, Ungaria e un exemplu pentru romanake la organizare curatenie si viclesug ,lasati invidia ca oricum nu vedezi nici un forentz,bravo lor ,poate vasufla si Ardealul la cat de naivi si frustrati si dezorganizati santeti.

 8. Pai ce ma santeti invidiosi ca ui. .gurake nu va face parte ,lasa sa investeasca,ce aia tre sa moara in saracie pana va saturati voi de furat, Ungaria e un exemplu pentru romanake la organizare curatenie si viclesug ,lasati invidia ca oricum nu vedezi nici un forentz,bravo lor ,poate vasufla si Ardealul la cat de naivi si frustrati si dezorganizati santeti.

 9. Pai ce ma santeti invidiosi ca moghiorii nu va face parte ,lasa sa investeasca,ce aia tre sa moara in saracie pana va saturati voi de furat, Ungaria e un exemplu pentru romales la organizare curatenie si viclesug ,lasati invidia ca oricum nu vedezi nici un forentz,bravo lor ,poate vasufla si Ardealul la cat de naivi si frustrati si dezorganizati santeti.

 10. Robert strabat judele cv si hr de trei ori pe sapt si credema sunt judele cu cea mai mare saracie din Romania sa nu vorbim de starea drumurilor exact ca si in ungaria pe drumurile nationale DEZASTRU

 11. Fraților, ce-ati pățit? Haideți sa maturam curtea înainte de SFADA. Comparația cu Ardealul nu avantajează pe nimeni! Si nu uitați, România este și a ardelenilor și a moldovenilor și a oltenilor…. dar faceți curat ca altfel PUTE….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.