G4Media.ro

Profit de 28,2 miliarde de dolari la Banca Națională a Elveției, în…

Sursa foto: Unsplash / Stephen Leonardi

Profit de 28,2 miliarde de dolari la Banca Națională a Elveției, în 2021

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) se aşteaptă să înregistreze în 2021 un profit anual de aproximativ 26 de miliarde de franci elveţieni (28,22 miliarde dolari), datorită redresării pieţelor bursiere, transmite Agerpres, care citează Reuters.

SNB a mai informat vineri că, în 2021, a obţinut un câştig de aproape 26 miliarde de franci elveţieni din poziţiile valutare, care includ acţiuni şi obligaţiuni de aproape 1.000 miliarde de franci elveţieni, pe care le-a cumpărat pentru a limita tendinţa de apreciere a monedei naţionale.

În schimb, instituţia s-a confruntat cu pierderi de 100 de milioane de franci elveţieni de pe urma celor 1.040 tone de aur pe care le deţine, ele fiind compensate de un profit de un miliard de franci elveţieni de pe urma poziţiilor sale în monedă naţională, în special de pe urma ratelor negative percepute băncilor comerciale pentru depozitele overnight.

Ca rezultat, Banca Naţională a Elveţiei se aşteaptă ca profitul din 2021 să fie mai ridicat decât cel din 2020, de 20,9 miliarde de franci elveţieni. SNB va distribui dividende de şase miliarde de franci elveţieni guvernelor şi cantoanelor elveţiene.

Instituţia nu a dat detalii privind performanţa din trimestrul patru din 2021, când aprecierea francului elveţian a redus probabil valoarea câştigurilor obţinute din investiţiile în valută.

Moneda elveţiană s-a apreciat faţă de euro şi dolar în perioada octombrie-decembrie 2021, dar economistul UBS Alessandro Bee reckoned susţine că portofoliul de acţiuni al SNB compensează aprecierea francului elveţian.

Realizarea de profit nu face parte din mandatul Băncii Naţionale a Elveţiei, care se concentrează pe stabilitatea preţurilor şi susţinerea economiei elveţiene. Pentru a-şi atinge obiectivele, instituţia a derulat o campanie îndelungată destinată reducerii valorii francului, o monedă căutată de investitori în perioade de incertitudine geopolitică, dar a cărei apreciere afectează economia elveţiană dependentă de exporturi.

Sursa foto: Unsplash / Stephen Leonardi

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. S-ar părea că unora le priesc crizele. Și tot din aceeași categorie fac parte și cei în măsură să le provoace.

    • ai aflat si tu ca exista lupi si oi
      dragul de tine

    • Nu. Am aflat câte ceva despre psihopați și ascensiunea lor socială, cât și despre înlocuirea Binelui abstract cu egoul defect ca centru de referință al societății .Experimentul Calhoun se desfășoară in plain sight cu un sfârșit previzibil. Vor urma secole întunecate. Drum bun, celor câțiva care vor rămâne întregi.

  2. Doar 28 miliarde de USD ?
    Puțin, foarte puțin, un mizilic !

  3. Oare cum draku se face ca pe timpul crizelor tot cei cu bani și îmbogățesc și mai tare!?!?!?!