
Profesoara de istorie Mihaela Țurcănașu: Dezbaterea academică ar trebui să fie o disciplină promovată în sistemul de învățământ, pentru că îi sprijină pe elevi să aibă gândire critică
„Sunt absolut conștientă că nicio altă activitate nu ar avea același rezultat cum are clubul de dezbateri. Acesta este cel mai important lucru pe care pot să-l fac pentru elevii mei”, spune profesoara de istorie și directorul adjunct al Colegiului Național Iași, Mihaela Țurcănașu. Edupedu.ro a stat de vorbă cu fondatoarea clubului de debate din cadrul Colegiului, în contextul în care societatea se află într-o perioadă dificilă pe plan politic, în care în special în mediul online dialogul civilizat este tot mai rar întâlnit, iar replici dure și atacuri la persoană între români par să fie la îndemâna oricui. Două eleve care participă la clubul extrașcolar spun că această activitate le ajută să distingă ușor informații false, să se documenteze, dar și să asculte opinia celuilalt, fără atacuri la persoană.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
- Clubul de dezbateri al Colegiului Național Iași a ajuns anul acesta la Olimpiada Națională de dezbateri cu juniori, finala de la Olimpiada județeană s-a ținut între două echipe din același club al Colegiului și la olimpiadă au luat premiul I la juniori (gimnaziu) și locul al II-lea la avansați (elevii de clasele XI-XII).
„Dezvoltarea gândirii critice, încrederea în propria persoană și abilități de vorbire în public, capacitatea de a analiza sistematic sursele, lucrul în echipă – toate sunt beneficii pe care mișcarea de debate le construiește. Sunt conștientă că acest club este cea mai importantă direcție, că acesta este cel mai important lucru pe care pot să-l fac pentru elevii mei, că asta face diferența. Până la urmă, de ce sunt profesor, dacă nu fac diferența? Dacă nu aduc o schimbare reală, dacă nu construiesc cu adevărat? Pot, desigur, să predau ani, nume, dar sunt conștientă după 27 de ani de vechime că acestea rămân în memoria copiilor mai mult sau mai puțin”, spune într-un interviu acordat Edupedu.ro profesoara de istorie și directorul adjunct al Colegiului Național Iași, Mihaela Țurcănașu.
La Colegiul Național Iași, profesoara Mihaela Țurcănașu a înființat în urmă cu câțiva ani activitatea extrașcolară de debate. Aici, peste 40 de elevi de la clase de gimnaziu până la clasa a XII-a vin o dată pe săptămână, cei de gimnaziu, și în altă zi, elevii de liceu, iar activitatea durează cam o oră și jumătate.
În prezent se derulează al doilea proiect Erasmus – Young People Matter, la Colegiul Național Iași, prin care este sprijinită această metodă de învățare care dezvoltă gândirea critică, competențe de public speaking, de managementul emoțiilor.
„Elevii dezbat moțiuni, învață să susțină puncte de vedere cu care poate nu sunt de acord, dar învață abilități pentru viață, iar modalitatea este mult mai eficientă decât a-i pune să învețe niște ani și nume”, spune profesoara.
„Astăzi îi dau nota 10 unui elev pentru că a știut toți anii și toate numele și peste 2 săptămâni, dacă îl întreb, nu sunt foarte sigură că mai știe. În schimb, dacă a fost la dezbateri și a avut o moțiune, de exemplu, despre rolul migraților, de exemplu moțiunea: Acest Parlament consideră că migrația populației în Europa are un rol negativ și o parte, că rolul moțiunilor este să fie pe cât posibil egal, adevărat și pro și contra, o parte va trebui să spună că da, uite, aduc probleme, fac probleme, dezechilibrează cultural, economic, iar cealaltă parte ar trebui să vadă că diversitatea înseamnă progres, că acești oameni aduc diversitate care contribuie și la dezvoltarea economică, că anumite regiuni, muncă, muncă, mai există economic fără aportul migranților”, explică aceasta.
Profesoara de istorie Mihaela Țurcănașu subliniază că este greu pentru elevi să rămână după ore, în cadrul clubului, chiar și pentru o oră pe săptămână, pentru că nu este asigurată masa caldă. „Deși activitățile extrașcolare ne sunt recomandate, totuși se fac pe timpul și banii elevilor și e un efort foarte mare să stai până la ora 16:00 în școală”, spune profesoara.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.