G4Media.ro

Proces colectiv pornit în Ilfov de sute de locuitori din Vidra și…

Schița terenului din comuna Vidra identificat de autoritățile locale din Ilfov pentru amplasarea unui depozit de deșeuri. Sursa: HCJ 118/27 aprilie 2023

Proces colectiv pornit în Ilfov de sute de locuitori din Vidra și Berceni pentru a opri o viitoare stație de tratare a deșeurilor

Aproape 500 de locuitori din localitățile din sudul Bucureștiului au intentat un proces colectiv pentru a bloca hotărârea oficială a Consiliului Județean Ilfov prin care se identifică un teren de pe teritoriul Vidra pentru o viitoare rampă de gunoi, numită Centru de management integrat al deșeurilor.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, declarase anterior pentru G4Media.ro că stația de tratare a deșeurilor care se va construi la Vidra (Ilfov) este un proiect comun al tuturor primăriilor din București și Consiliul Județean Ilfov și se va realiza la distanța regulamentară de locuințe, cu tehnologii moderne. Daniel Băluță a susținut că, după ce stația va începe să funcționeze, nu vor mai fi mirosuri în zonă.

Acțiunea de solidarizare a plecat de la o petiție și a crescut la sute de adrese către CJ Ilfov și plângeri la Garda de mediu și DSP.

Localnicii cer în contensios administrativ la tribunalul Ilfov suspendarea HCJ 118/27 aprilie 2023 în care consiliul a aprobat realizarea unor măsurători prealabile declanșării preocedurilor de expropiere în vederea realizării unui Centru de management integrat al deșeurilor București-Ilfov și l-a împuternicit pe președintele CJ Ilfov, liberalul Hubert Thuma, să facă demersuri de expropriere.

Terenul are 24 de ha și ar urma să fie în prelungirea gropii deja existente a companiei Ecosud, conform comunicatorului de grup al celor două comune, Adrian Velicescu, și se află la 700 m de prima casă din comunitate.

„Singura groapă de gunoi pentru București și Ilfov este la Vidra, în apropierea comunei Berceni. De 24 ani, comunitatea locală și sudul Bucureștiului suferă din cauza poluării. Localnicii trimit în fiecare lună peste 500 de reclamații la Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică. Fără rezultat – indiferent de poluare, autoritățile că nu pot închide unica groapă de gunoi a Capitalei, pentru că Bucureștiul nu are o altă alternativă de depozitare, care însă contaminează noapte de noapte aerul din Berceni și din sudul Bucureștiului din cauza emiterii de gaze nearse de la gunoaie în atmosferă”, spune Velicescu, locuitor al comunei Berceni.

Cei 500 de oameni spun în demensul comun că susțin gestionarea modernă a deșeurilor și atragerea de fonduri europene, însă solicită ca noile instalații să fie amplasate cât mai departe de zona locuită. „Noua groapă de gunoi nu ar trebui să afecteze comunitățile locale, oriunde ar fi ea amplasată. Solicităm ca noile gropi de gunoi să nu fie construite în localitățile care au suferit deja din cauza gunoiului zeci de ani pentru a oferi o șansă de regenerare a comunităților locale, nivel sănătate publică, demografic, investiții, situație economică”, se mai spune în comunicatul de presă al comunităților comunelor Vidra și Berceni.

Mai jos câteva din argumentele comunităților locale de a se opune Hotărârii Consiliului Județean Ilfov printr-un Proces Colectiv cu sute de oameni :

– nimeni nu își dorește o groapă de gunoi în vecinătatea casei! Comuna Vidra va deveni unica localitate din lume cu două gropi de gunoi uriașe (record mondial)
– după ce au suferit deja 24 ani, avem nevoie de o perioadă de regenerare, de refacere – nu putem ucide definitiv toată zona
– actuala groapă de gunoi se află la 600 m de case… Viitoarea groapă de gunoi ar fi amplasată la 700 m de zona locuită. Încă mai sunt zone izolate în judetul Ilfov la care cea mai apropiată construcție ar fi distanțe de 6-7 ori mai mari.
– cele mai apropiate blocuri din București sunt, acum, la numai 4700m. Oare Bucureștiul nu se va mai extinde în următorii 30 ani, atât cât va funcționa noua groapă de gunoi?
– pericol uriaș și risc imediat pentru milioane de oameni în caz de incendiu pe groapa de gunoi, explozii, deversări de levigat sau emisii de gaze de depozit (fiind amplasată la extrem de aproape de București)…
– zona este deja lipsită de investiții – nimeni nu investește în aer poluat. Încă o groapă de gunoi ar accentua sărăcia

Ce a răspuns Consiliul Județean cererilor de anulare formulate de cetățeni

Într-un răspuns public din 19 mai Consiliul Județean spunea că nu există o decizie, „în acest moment”, cu privire la amplasarea unui depozit de deșeuri în localitatea Vidra. ”În legătură cu amplasamentul de la Vidra, menționăm faptul că nu s-a luat o decizie referitoare la construirea depozitului de deșeuri. În perioada următoare, se va realiza un studiu de impact pentru protejarea sănătății populației și vor avea loc întâlniri cu reprezentanții UAT-urilor din județul Ilfov, cu scopul de a identifica cea mai bună soluție pentru gestionarea deșeurilor. ”, se arată în postarea Consiliul Județean de pe Facebook.

Președintele CJ Hubert Thuma nu a răspuns apelurilor G4media de a comenta intențiile autorităților locale, după demersul în justiție făcut astăzi de locuitorii din comunele Vidra și Berceni.

Legat de numărul de locuitori ambele comune însumează peste 20.000 de locuitori. Datele preliminare ale recenământului din 2022 arată că trendul în ultimii ani în comuna Vidra a fost de scădere demografică cu aproape 4.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că oamenii s-au mutat masiv din zonă.

Între localitățile din mediul rural din județul Ilfov, pe primul loc cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu se află Vidra (8058 locuitori, –15,3% față de populația din 2011).

La polul opus este comuna Berceni, care după Chiajna, înregistrează cea mai mare creștere a populației între localitățile din Ilfov, de 131,7%, de la 8.700 de locuitori în 2011, la 13.766, în 2021.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează