G4Media.ro

Printre cele mai mari dosare de corupție, cunoscut ca „dosarul Maricuța”, ajunge…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Printre cele mai mari dosare de corupție, cunoscut ca „dosarul Maricuța”, ajunge pe masa procurorilor de la centru, după 7 ani de când anchetă a fost deschisă. „La multe din fapte au intervenit deja prescripțiile”

La câteva zile după ce ”dosarul Maricuța” a împlinit șapte ani de când a fost deschis de procurorii DNA de la Alba Iulia, miile de documente ale dosarului au fost transferate procurorilor anticorupție din cadrul structurii centrale a DNA, scrire turnulsfatului.ro. Răspunsul procurorilor este considerat dezamăgitor de foștii sibieni care au apelat la procurorii anticorupție pentru a li se face dreptate: „La multe din fapte au intervenit deja prescripțiile. Și, din câte știu eu și mi-a confirmat și avocatul, nu au voie să mai cerceteze fapte prescrise”.

În cea de-a 18-a zi a lunii martie a acestui an s-au împlinit șapte ani de când, din sediul Structurii teritoriale Alba-Iulia a Direcției Naționale Anticorupție era atribuit numărul 40/P/2014 anchetei care avea să fie cunoscută în spațiul public drept ”dosarul Maricuța”. Cu un prejudiciu estimat un an mai târziu la 114 milioane de euro, dosarul procurorilor anticorupție de la Alba Iulia este cel mai mare din cele instrumentate vreodată în județul Sibiu.

La Alba, nu mai avea cine să lucreze

De mai bine de un an, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, în acest dosar nu s-a mai făcut niciun fel de lucrare: audierile s-au încheiat demult, la fel și expertizele și chiar și contraexpertizele. Am solicitat explicații conducerii DNA referitoare la stadiul acestui dosar. La trei zile după ce solicitarea a fost transmisă, procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a decis să ia dosarul de la Alba Iulia și să îl transfere procurorilor din structura centrală. Motivul invocat oficial: la Alba-Iulia nu mai sunt procurori care să încheie lucrările ”La data de 8 aprilie 2021, dosarul la care faceți referire a fost preluat, din dispoziția procurorului șef al D.N.A, la structura centrală în vederea continuării actelor de urmările penală, având în vedere complexitatea cauzei și deficitul de personal din schema Serviciului teritorial Alba Iulia”, a transmis conducerea DNA redacției Turnul Sfatului.

Turnul Sfatului a discutat și cu persoane implicate în acest dosar, fie persoane vătămate, fie persoane puse sub urmărire penală. Până la ora redactării acestui material, niciuna din aceste persoane nu a fost înștiințată referitor la faptul că dosarul a fost mutat de la Alba-Iulia la București.

Iar în ceea ce privește persoanele vătămate, speranța că acest dosar va fi în vreun fel trimis în fața judecătorilor este aproape total diluată. ”Dacă e așa, vor trece iar ani, iar procurorii de la București nu vor face nimic în cauză în tot timpul acesta. După care, parcă văd, trimit iarăși dosarul înapoi la Alba-Iulia și dau o clasare. Eu când v-am spus de la început că e o mare mafie…”, este una din opiniile preluate de Turnul Sfatului din rândul persoanelor vătămate. Persoane care de mai bine de 15 ani așteaptă ca plângerile penale formulate în fața procurorilor să ajungă, în urma finalizării unui rechizitoriu, și în fața judecătorilor.

”Ăștia așteaptă să se prescrie și mita”

Constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri complicitate la luare de mită, instigare la spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu sunt câteva din infracțiunile pe care procurorii DNA le cercetează de șapte ani în cadrul acestui dosar. Este vorba de fapte puse pe seama a 40 de persoane și care s-ar fi petrecut în perioada 2005 – 2015, după cum se arată în ordonanțele de urmărire penală consultate de Turnul Sfatului. Fapte pentru care – mai ales în urma modificărilor legislative promovate în vremea celei mai recente guvernări PSD – a intervenit deja termenul de prescripție.

Procurorii DNA, însă, nu au lucrat deocamdată la verificarea acelor fapte pentru care nu mai are rost să lucreze. Și spun că vor face asta doar atunci când vor finaliza rechizitoriul. ”Pe parcursul cercetărilor, până în acest moment nu au fost emise ordonanțe de clasare ori încetare a urmăririi penale. Cu privire la termenele de prescripție, dacă este cazul, acestea se constată la dispunerea actului prin care se soluționează cauza, la finalizarea anchetei penale. Or, în acest moment, ancheta se află în desfășurare”, răspund procurorii la solicitarea Turnul Sfatului.

Răspunsul procurorilor este considerat dezamăgitor de foștii sibieni care au apelat la procurorii anticorupție pentru a li se face dreptate. ”La multe din fapte au intervenit deja prescripțiile. Și, din câte știu eu și mi-a confirmat și avocatul, nu au voie să mai cerceteze fapte prescrise. Până termină procurorii aceștia dosarul și mita se prescrie”, mai adaugă una din persoanele vătămate în acest dosar.

De altfel, procurorii nu vor nici acum să avanseze un termen pentru finalizarea, într-un fel sau altul, a dosarului Maricuța. ”În ceea ce privește actele procedurale desfășurate într-o perioada determinată, acestea se circumscriu informațiilor care intră sub incidența art. 12 alin. 1 litera e și f din Legea 544/2001 (adică nu sunt publice – n.r.), iar reprezentanții instituției se vor abține de la aprecieri asupra dosarelor penale aflate în lucru. În prezenta cauză, durata mare a cercetărilor este determinată de complexitatea  cauzei (număr mare de persoane și infracțiuni cercetate) care implică verificări amănunțite constând în audieri de persoane ( inculpați, suspecți, martori), obținere și analizare de documente de la diverse instituții și persoane, realizarea unor rapoarte de constatare  precum și a unei expertize interdisciplinare etc. Raportat la parcursul anchetei penale care se desfășoară în prezent la structura centrala, când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să vă oferim detalii suplimentare”, mai răspund procurorii solicitărilor Turnul Sfatului.

Două sunt întrebările transmise de Turnul Sfatului și la care Crin Bologa, procurorul șef al DNA, a refuzat să dea un răspuns. Prin prima întrebare am solicitat șefului DNA să aprecieze ”celeritatea derulării lucrărilor în cadrul acestui dosar”, care prin prisma prejudiciului estimat la 114 milioane de euro este cel mai mare dosar de corupție instrumentat vreodată în județul Sibiu (și prin cele mai mari din România). A doua întrebare era, de fapt, solicitarea unui mesaj pentru părțile implicate în acest dosar plimbat de șapte ani prin birourile DNA. ”La revenirea dvs. din data 11 mai 2021, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice că ne menținem punctul de vedere exprimat anterior”, au transmis reprezentanții DNA la o a doua solicitare a Turnul Sfatului, prin care am atras atenția că cele două întrebări adresate procurorului șef nu au primit răspuns.

Toate cele 40 de persoane urmărite penal în acest dosar (cine sunt personajele principale ale dosarului, precum și alte nume relevante puteți citi aici) nu au vreo măsură preventivă pusă pe seama lor de către judecători sau procurori.

Daniel Maricuța  (foto sus), fostul primar al Șelimbărului, și Elena Scumpu, în continuare secretar al Primăriei Șeimbăr, principalele nume din acest dosar, s-au numărat printre cei puși sub arest la domiciliu începând cu luna noiembrie 2015. După cele șase luni în care această măsură putea fi prelungită, pe numele celor doi a fost instituită măsura controlului judiciar. Dar nici aceasta nu a fost menținută mult timp. La nici zece luni după ce dosarul a devenit public (în urma descinderilor din octombrie 2015), judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au decis ridicarea acestei măsuri preventive. Și asta deoarece procurorii DNA au uitat că măsura controlului judiciar instituită pe numele lui Maricuța și Scumpu expira pe 20 iulie 2016 și au prelungit-o abia două zile mai târziu, mai precis pe 22 iulie 2016. Acțiune în afara normelor legale, după cum au stabilit și judecătorii.

În actele de urmărire penală consultate de Turnul Sfatului, procurorii descriu modul în care gruparea Maricuța a recurs la o serie de metode care depășesc cu mult cadrul legal pentru a pune mâna pe suprafețe importante și valoroase. Pe baza acestor, Turnul Sfatului a descris, de exemplu, cum procurorii verifică modul în care Maricuța & co au așteptat mai bine de șase ani, pentru ca beneficiarul de drept al unor terenuri să treacă în lumea celor drepți. După care, prin falsuri grosolane, făcute cu pasta corectoare, au modificat acte de reconstituire a dreptului de proprietate pentru a beneficia ei de aceste drepturi. Detalii aici

Sau cum aceeași grupare a ”palmat” bucata de pământ a unei pensionare din Rășinari. Care, după ce a făcut degeaba plângere la procurorii sibieni, a contestat neînceperea urmăririi penale. Cu avocați ”celebri”, Maricuța & co au câștigat și procesul prin care era contestat NUP-ul și au obligat, mai apoi, femeia din Rășinari la plata cheltuielilor de judecată. Cum femeia trăia dintr-o pensie de 400 de lei, n-a putut plăti avocații grupării Maricuța, care a căutat mai apoi un executor judecătoresc pentru a-i scoate casa la vânzare. Detalii aici

Citește tot textul pe turnulsfatului.ro

Sursa Foto: turnulsfatului.ro

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. sa fie clar si pentru nea iohanis ca justitia in rromania este de kakat…

  2. ca o intamplare si klaus si barna tot in zona aia au “saracit” :)) o zona cunoscuta ca pesedista…sau…nu?! :))

    • vezi culoarea politica a directorului Registrului Auto Roman si iti dai seama al cui e judetul.
      stii cazul de coruptie de la Sibiu… directorul de acolo avea nevoie de bani in plus la salariu pentru a-si ridica o… casa.

  3. DNA e o fantoma prietena cu coruptii…. PNL a mentinut „castigurile Dragnea”. Toata conducerea PNL e implicata in mazilirea justitiei.

  4. Ar trebui ca atunci când intervine prescripția într-un dosar, procurorii și judecătorii care s-au ocupat de caz să plătească ei prejudiciul. Și să-și piardă și dreptul la pensia nesimțită. Sunt plătiți regește să muncească nu să doarmă în papuci sau să umble cu fofârlica în favoarea infractorilor.

    • Nu te contrazic, dar de unde stii cat e prejudiciul daca dosarul nu e finalizat?

      Ce lipseste, e o verificare riguroasa si sanciuni pentru dosare „uitate” prin sertare sau instrumentate defectuos. Dar si in cazurile astea procurorii si judecatorii au acoperire: au prea mult de munca.

      Nici copiii copiiilor nostri n-or sa traiasca intr-o tara normala. Daca nu pleaca din Romania.

  5. DNA este doar un grup infractional organizat…nimic mai mult…

  6. DE VREO 30 DE ANI SUNTEM TARA NIMANUI.
    IINAINTE DE REVOLUTIE ,NU CUMVA PENTRU 1 MILION LEI PREJUDICIU PRIMEAI H-UL (pedeapsa cu moartea) ?!?

  7. Titul e scris de un elev de gimnaziu, sau de un jurnalist? Care e subiectul in prima propozitie? „Printre cele mai cunoscute dosare ajunge…”. Eventual „UNUL din cele mai cunoscute..”

  8. Deci, mai poate cineva cu Justiția lui căcat din România?!

  9. Cum?!
    Chiar la Sibiul lui Johannis?!
    Johannis, asa arata statul stramb de drept din Romania, cu asta te laudai anul trecut in august cand ai spus senin: „Nici o problema, in Romania problema statului de drept a fost rezolvata o data cu Referendumul si cu schimbarea guvernarii”!
    Ati scapat de Codruta ca sa avem „stat de drept”!!!
    Sictir, jigodii ordinare!

  10. urgent trebuie scoase prescriptia si pedeapsa cu suspendare

  11. MILIARDE DE EURO ANUAL POMPATE IN SISTEMUL DE justitie…
    CARE SUNT REZULTATELE ?
    „SCAPA TOTI, RAMAN CU TOT CE AUF FURAT SI ISI FAC LEGI SA NU MAI POATA FI PESEPSITI”.