
UPDATE Primul pui de urs orfan din zona Transfăgăraşan a fost găsit şi este în siguranţă, anunță ministrul Mediului / Continuă căutările celorlalți doi / Sanctuarul AMP Libearty din Zărnești: Este extem de slăbit, flămând și speriat
Primul pui de urs din zona Transfăgărăşanului a fost găsit şi este în siguranţă, iar echipele silvice continuă căutările pentru salvarea celorlalţi doi pui, a transmis ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Diana Buzoianu, într-o postare publicată, joi, pe pagina de socializare a ministerului. Ulterior, Sanctuarul AMP Libearty din Zărnești, unde urmează să ajungă puiul de urs pentru a fi îngrijit, transmite că „este extem de slăbit, flămând și speriat”.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Unul dintre pui a fost găsit. Ceilalți doi… încă așteaptă să fie salvați. (…) Fiecare minut care trece le poate fi fatal.
Căutările continuă pentru ceilalți doi pui dispăruți de mai bine de cinci zile. Fiecare minut contează pentru puii în vârstă de doar cinci luni și tot ceea ce putem spera este ca și aceștia să fie găsiți în viață. Nu știu cum să se apere, să supraviețuiască singuri!”, scriu reprezentanții sanctuarului pe Facebook.
Potrivit sursei citate, căutările continuă pentru salvarea celorlalţi doi pui.
„Echipele Direcţiei Silvice Argeş au reuşit, în această dimineaţă, prinderea în condiţii de siguranţă a unuia dintre cei trei pui de urs rămaşi orfani în urma incidentului tragic din 3 iulie. Puiul a fost tranchilizat cu succes, fără a-i fi pusă viaţa în pericol, şi va fi relocat în cursul zilei de astăzi la centrul de reabilitare pentru urşi orfani de la Zărneşti. Echipele silvice monitorizează permanent zona şi folosesc toate mijloacele legale şi tehnice disponibile. Reamintim că hrănirea urşilor este interzisă prin lege şi reprezintă un pericol real pentru oameni şi animale. Mulţumim tuturor celor implicaţi şi facem un nou apel către organizaţiile de mediu cu experienţă să se alăture eforturilor de salvare şi conservare”, se arată în postare.
Miercuri, Diana Buzoianu a declarat, într-o conferinţă de presă, că, deşi cei trei pui ai ursoaicei împuşcată pe Transfăgăraşan ar fi trebuit relocaţi imediat după incident, acest lucru nu s-a întâmplat iar Direcţia Silvică Argeş spune că îi caută, transmite Agerpres.
„Ar fi trebuit să fie relocaţi puii de urşi imediat ce a fost împuşcată şi omorâtă ursoaica. Acest lucru nu s-a întâmplat, din păcate. Astăzi, suntem în punctul în care Direcţia Silvică Argeş spune că nu mai pot fi găsiţi sau că-i caută. Eu am convocat conducerea Gărzii Forestiere, Gărzii Naţionale şi Romsilva pentru astăzi, la ora 13:00, să dea răspunsuri foarte clare de ceea ce fac în teritoriu. Aici, de fapt, avem o problemă mult mai mare decât cei trei pui de urşi. Avem o situaţie care se repetă în fiecare an pe Transfăgărăşan. În fiecare an, acolo sunt urşi, în fiecare an acolo sunt incidente. Sunt aceeaşi oameni care trebuie să gestioneze aceste incidente, care în fiecare an nu reuşesc să le gestioneze (…) Asta este ceea ce o să o să-i întreb şi asta trebuie să răspundă dumnealor, în primul rând. O să avem un plan mult mai mare de măsuri care vor trebui să fie luate, pentru că astăzi contingentul de urşi pe care îl avem în România nu poate să fie gestionat. În momentul de faţă, niciun stat european are atâţia urşi cât are România. Va trebui să luăm nişte măsuri cu cap, care să includă garduri electrice şi cu posibilitatea autorităţilor din local să intervină acolo unde există un risc pentru populaţie”, a spus Buzoianu.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunţat, luni, într-un comunicat, că a transmis, în data de 7 iulie, o adresă oficială către Direcţia Silvică Argeş, solicitând finalizarea acţiunii în conformitate cu legislaţia în vigoare, în contextul în care s-a confirmat prezenţa a trei pui orfani.
„Salutăm disponibilitatea centrului de reabilitare pentru urşi de la Zărneşti, administrat de Asociaţia „Milioane de Prieteni”, de a prelua şi îngriji aceşti pui. Existenţa unui astfel de partener responsabil şi pregătit este esenţială în intervenţiile rapide şi eficiente. Ministerul va continua să monitorizeze cazul şi solicită autorităţilor locale să acţioneze cu celeritate, în spiritul legii şi al protecţiei faunei sălbatice” a precizat MMAP în comunicatul din 7 iulie.
În urma incidentului petrecut în 3 iulie pe Transfăgărăşan, soldat cu decesul unui motociclist, care a fost atacat de un exemplar de urs brun, echipa de intervenţie desemnată a acţionat conform procedurilor legale şi a recurs la extragerea ursoaicei implicate, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 81/2021, a mai precizat la vremea respectivă ministerul de resort.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii