G4Media.ro

Primarul Chirica a luat împrumut de la BERD 100 de milioane de…

Primarul Chirica a luat împrumut de la BERD 100 de milioane de lei pentru mai multe investiții. Iașiul mai are de restituit un împrumut la Banca Europeană de 15 milioane de euro

Municipalitatea ieşeană va demara proiecte privind modernizarea depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia, reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea cinematografului Dacia, precum şi reabilitarea termică a 14 grădiniţe, şcoli şi licee, cu ajutorul unor fonduri de 100 milioane lei obţinute în urma semnării, joi, a unui contract de credit cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Agerpres.

Contractul de credit şi contractul de garanţie au fost semnate de primarul Mihai Chirica în cadrul unui eveniment organizat online, la care din partea BERD au participat Venera Vlad, director asociat Infrastructură Europa, semnatara contractului, Susan Goerranson, director Infrastructură Europa, Elena Kiseleva, manager de proiect, şi alţi reprezentanţi ai băncii.

Primarul Mihai Chirica a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectele fac parte din lista investiţiilor prioritare care necesită concentrarea de resurse financiare proprii considerabile, dar care nu pot fi susţinute din bugetul local. Din acest motiv, în şedinţa de Consiliu Local de la începutul lunii a fost aprobată semnarea unui contract de credit în valoare de 100 milioane de lei, a contractului de garanţie şi a contractului privind contul de rezervă pentru serviciul datoriei.

Potrivit sursei citate, finanţarea rambursabilă externă a fost contractată în urmă cu 17 luni de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a fost aprobată pe 15 martie 2021 şi de Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale (CAIL) din cadrul Ministerului Finanţelor.

„Este un moment important pentru municipiul nostru şi vreau să mulţumesc pentru receptivitatea cu care BERD a înţeles necesitatea acestui împrumut. Fondurile europene nerambursabile sunt prioritare pentru oraşul nostru în prezent şi rămân principalul motor de dezvoltare, însă România trebuie să înţeleagă că finanţările nerambursabile se vor termina la un moment dat, iar exerciţiul dezvoltării prin împrumuturi va trebui să fie bine înţeles din timp, pentru a ne putea pregăti pentru o nouă etapă de dezvoltare”, a afirmat primarul Mihai Chirica, în conferinţa de presă.

Conform unui comunicat de presă remis ulterior de Primăria Iaşi, CAIL a autorizat două trageri, de 13,409 milioane euro în anul 2022 şi de 3,266 milioane euro în anul 2023, restul urmând a fi repartizat după semnarea contractului. Din documentul menţionat reiese că perioada de graţie este de până la trei ani, urmând ca rambursarea să poată fi făcută în următorii 12 ani, în 24 de rate semestriale egale. Din bugetul local al Municipiului Iaşi va fi asigurată plata serviciului anual al datoriei publice locale, impozitelor şi taxelor aferente realizării celor trei proiecte de investiţii şi altor cheltuieli neeligibile ale finanţării rambursabile menţionate.

„Municipalitatea ieşeană a reuşit să obţină condiţii foarte avantajoase pentru acest credit: marja dobânzii peste rata interbancară (EURIBOR la 6 luni) de 1,15% pe an, comision de acordare de 0,50% din împrumut, comision de rambursare avantajos”, se menţionează în documentul de presă.

Primăria Municipiului Iaşi a mai făcut un împrumut de la BERD, de 15 milioane de euro, cu ajutorul căruia au fost achiziţionate 88 de autobuze ISUZU Citiport, după o licitaţie europeană organizată tot cu asistenţă BERD.

Din informaţiile furnizate de Primăria Iaşi, reiese că în prezent gradul de îndatorare al municipiului este de 4,99%, „un nivel foarte redus pentru un oraş în plină dezvoltare, în condiţiile în care procentul maxim de îndatorare prevăzut de lege este de 30% (putând urca până la 70% pentru susţinerea unor proiecte cu finanţare europeană)”. Maximul de îndatorare pe care Municipiul Iaşi îl va atinge în urma acestui contract este de 8,35% în perioada 2024 – 2025.

Sursa foto: Primăria Municipiului Iași / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Pai normal, pe astia de la BERD nu-i intereseaza cum cheltui banii, ce firma castiga licitatia sau daca faci licitatie, tot ce-i intereseaza este sa-i primeasca inapoi cu dobanda.
    De ce sa iei bani nerambursabili de la UE??? Ca sa fi nevoit sa faci licitatii si toate prostiile, sa nu poti tu sa faci o manarie???

  2. Probabil ca nu avea fiul lui marunt…

  3. Si uite cum copilu’ lu Chirică mai cumpara niste vile, vre 200 bitcoin, niste limuzine . Performant copilu’.