G4Media.ro

Primarii PNL ai Timişoarei, Clujului, Aradului şi Oradei au parafat ”Alianţa Vestului”,…

Primarii PNL ai Timişoarei, Clujului, Aradului şi Oradei au parafat ”Alianţa Vestului”, un proiect ”pentru o Românie mai puternică” / Boc: Metoda de guvernare prin centralizare este una ce aparţine trecutului

Primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, iniţiatori ai proiectului „Patrulaterala Vestului”, au semnat sâmbătă, la Timişoara, documentul de fundamentare a acestei asocieri, care de acum se va numi „Alianţa Vestului” (AVE) şi va avea ca scop dezvoltarea unor proiecte majore comune, printre obiective numărându-se şi inversarea trendului de plecare a forţei de muncă în afara graniţelor, transmite Agerpres.

În acest sens, în primul trimestru al anului viitor, AVE va forma Asociaţia de Dezvoltare Interregională, care va primi un capitol dedicat de fonduri europene, obiectivul declarat al acestei asociaţii urmând a fi crearea unei prosperităţi reale în regiune, pentru stoparea migraţiei românilor în Occident şi aducerea înapoi a celor plecaţi.

Edilii Gheorghe Falcă (Arad), Emil Boc (Cluj Napoca), Ilie Bolojan (Oradea) şi Nicolae Robu (Timişoara) au subliniat că această alianţă nu este una cu viziuni separatiste teritorial, ci una europeană pe calea descentralizării, iar iniţiativa nu este îndreptată împotriva guvernului de la Bucureşti, pe care şi-l doresc partener.

Printre celelalte obiective asumate de AVE se regăsesc îmbunătăţirea radicală a mobilităţii între cele patru oraşe, accelerarea realizării proiectelor de autostrăzi Transilvania, Via Carpathia, Timişoara- Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional, creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan, susţinerea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură, construirea a câte unui spital regional la Cluj şi la Timişoara.

„Am fost întrebaţi dacă această iniţiativă am pornit-o împotriva cuiva. Vrem să fie foarte clar că nu este împotriva cuiva. Nu suntem oameni ai negativului, ci oameni ai pozitivului. Iniţiativa ar trebui să ne permită să facem mai mult decât pană acum, să fim mai performanţi (…)”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Primarul Emil Boc a subliniat că proiectul AVE îşi doreşte ca împreună cu Guvernul României să colaboreze „pentru o Românie mai puternică şi mai bogată”.

„Niciun stat din lume nu poate fi mai bogat dacă nu are oraşe şi comunităţi puternice şi bogate. AVE are la bază principiul subsidiarităţii, care stă la baza Uniunii Europene, anume că decizia trebuie să fie luată de autoritatea publică, pentru că este cea mai apropiată de nevoile cetăţeanului”, a spus Emil Boc.

Edilul Clujului a mai adăugat că un alt aspect pe care-l vizează AVE este legat de descentralizare, afirmând că metoda de guvernare prin centralizare „este una ce aparţine trecutului”.

„Numai aşa pot fi avute în vedere toate motoarele de dezvoltare economică. În UE sunt trei sute de regiuni. Dacă toate aceste motoare ar funcţiona la capacitate maximă, lucrurile ar merge mai bine. AVE îşi propune să folosească în interesul României aceste motoare de dezvoltare, pentru că vom avea cu toţii o Românie mai puternică şi mai dezvoltată”, a menţionat Emil Boc.

Gheorghe Falcă a susţinut în mesajul său că AVE doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate.

„Acest proiect înseamnă o fundaţie pentru direcţiile din platforma noastră. Este important când vorbim de obiective, să conştientizăm necesitatea”, a spus primarul Aradului.

Ilie Bolojan a remarcat faptul că doar unindu-şi forţele şi energiile, cele patru oraşe vor fi mai prospere, mai atractive pentru investiţii din fonduri europene.

„Unul dintre obiectivele imediate este să constituim o Asociaţie de Dezvoltare Interregională, care să fie un partener al Guvernului, pentru ca în exerciţiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important şi credem că suntem un partener care poate fi luat în calcul pentru un astfel de proiect-pilot în România. (…) Conectarea mai bună dintre cele patru oraşe, rutier, atât feroviar, cât şi din punct de vedere al ideilor, al sistemelor informatice, al mediului universitar, ne propunem să fie un baraj pentru migrarea românilor în Europa”, a arătat Ilie Bolojan.

Potrivit acestuia, studiile arată că o bună parte din români optează pentru o migraţie internă, iar această dezvoltare economică, urmărită de AVE se doreşte a fi un factor de atracţie pentru ca aceia care caută un viitor mai bun să-l poată găsi în România.

„Vom extinde modelele de bună practică între noi, dacă ceva funcţionează bine într-unul dintre aceste oraşe, va fi preluat şi de celelalte şi astfel să recuperăm întârzierile pe care le avem”, a conchis Ilie Bolojan.

Edilul Timişoarei a mai punctat că această iniţiativă este prin excelenţă în spiritul Declaraţiei de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, prin care se doreşte crearea unui for informal pentru schimburi de idei şi de experienţă între edilii oraşelor în cauză şi între administraţiile pe care le conduc.

Textul integral al documentului:

AVE – ALIANȚA VESTULUI, O INIŢIATIVĂ ÎN SPIRITUL DECLARAŢIEI DE LA ALBA IULIA

Viziunea noastră. Cele 4 principii fundamentale ale Alianței

Pornim de la patru principii formulate în spiritul Declarației de la Alba Iulia:

dezvoltarea comunităților – pentru a susține dezvoltarea României,

libertatea comunităților de a se asocia, de a atrage și a-și utiliza eficient resursele,

• mai multă putere pentru comunitățile locale, prin asocieri intra și interregionale în structuri nebirocratice,

stabilitatea administrației, evidentă în cazul administrațiilor locale, în raport cu cea centrală

Pentru ca România să se dezvolte, comunitățile ei trebuie să crească. Doar o națiune dezvoltată e o națiune puternică.

Dezvoltarea este imperativul României Centenare. Credem că marile proiecte naționale   pot   și   trebuie   susținute   prin   iniţiativele   regionale   și   locale   ale comunităților. Fie că vorbim de infrastructură, de investiții publice sau private, de  transparență  administrativă,  de  sănătatea  cetățenilor,  de  educația  copiilor sau   de   marea   provocare   demografică   a   României   de   azi,   comunitățile   și administrațiile  locale  pot  adopta  soluții  mai  aplicate  și  mai  eficiente.  Atunci când soluțiile locale sunt de fapt proiecte europene, finanțate din fonduri ale Uniunii, bugetul central este degrevat şi poate fi orientat către alte priorități. Proiectele de succes dezvoltate de unele comunități devin modele de dezvoltare pentru alte comunități, singure sau aflate în asociere, și pot fi ca atare aplicate cu costuri mai mici. Astfel, inițiativele comunităților trebuie înţelese ca asocieri colaborative locale, regionale și inter-regionale, nicidecum îndreptate împotriva administrației centrale, ci reducând de fapt, prin eficacitate și prin atragerea de fonduri europene, cheltuielile bugetului central.

Pentru a se dezvolta, comunitățile au nevoie de libertate. Libertatea de a asuma și de a accesa proiecte, libertatea de a se asocia între ele, libertatea de a atrage și a utiliza cât mai bine resursele.

La 100 de ani de la Marea Unire, dintre care mai bine de jumătate petrecuți în felurite  dictaturi,  e  momentul  să  redescoperim  sensul  profund  democratic  și reformator  al  Declarației  de  la  Alba  Iulia.  Declarația  de  la  1  Decembrie  1918 este,  pe  de  o  parte  o  proclamație  a  Marii  Noastre  Uniri,  iar  pe  de  altă  parte, un manifest al libertății. Libertatea este valoarea proclamată în modul cel mai înflăcărat  de  înaintașii  noștri,  oameni  politici  vizionari  care  știau  că  doar  o națiune  a  cetățenilor  și  a  comunităților  libere  poate  fi  puternică.  Semnatarii Declarației  știau,  așa  cum  ar  trebui  să  ne  amintim  cu  toții  azi,  că  mai  multă libertate  înseamnă  întotdeauna  mai  multă  dezvoltare,  așa  cum  a  fost  mereu evident de-a lungul istoriei. Pentru că libertatea înseamnă deschidere, libertatea permite inițiativa și îndeamnă la responsabilitate. De aceea, ca reprezentanți aleși  liber,  prin  vot  direct  de  către  cetățeni,  noi,  primarii  din  Timișoara,  Arad, Oradea și Cluj-Napoca, propunem deopotrivă cetățenilor şi altor administraţii locale  această  structură  colaborativă  deschisă,  dedicată  inițiativelor  locale  și regionale responsabile, care produc dezvoltare în comunitate și în națiune.

Comunitățile au nevoie să fie puternice. Libertatea de decizie a comunităților este cea mai bună garanție că guvernarea centrală nu le tratează arbitrar, în funcție de interese vremelnice.

Proclamând  unitatea  și  libertatea  ca  principii  fondatoare  ale  statului  român, Declarația  de  la  Alba  Iulia  propunea  generațiilor  viitoare  un  proiect  de  țară eliberat  de  centralism  și  birocrație.  Pentru  că  centralismul  rigid  împiedică inițiativa locală iar birocrația slăbește puterea comunităților, servind amândouă mai degrabă unei caste de politicieni și funcționari, iar nu cetățenilor.

Stabilitatea  administrativă  e  garanția  continuității  proiectelor.  În  comparație  cu guvernul central, administrațiile locale sunt mult mai stabile.

Ca primari care, timp de mai multe mandate, am produs dezvoltare continuă într- un mediu de stabilitate  locală,  am  înțeles  că  puterea  politică  e  fundamentată pe  încrederea  pe  care  ne-o  acordă  cetățenii,  și  că  puterea  comunităților  e infinit  mai  importantă  decât  puterea  unor  politicieni  vremelnici  sau  a  castei de birocrați. De aceea, inițiativa pe care o propunem este anti-birocratică, cu o  structură  informală,  organică,  neierarhizată  și  deschisă.  Este  o  structură  pe care sperăm să o adopte și alte comunități din România, de o parte şi de alta a Carpaţilor, care să se coalizeze pe baza unor interese și proiecte comune, și cărora le vom oferi modelele de succes ale colaborării noastre: de la proiectul de digitalizare la care lucrăm acum, la cele de atragere de fonduri europene, de la asocieri între municipii în vederea unor achiziții comune, realizate pentru eficientizarea costurilor, la demersuri și vizite coordonate la Bruxelles.

Argumente pentru un parteneriat strategic

Colaborarea  propusă  la  nivelul  orașelor  Timișoara,  Arad,  Oradea  și  Cluj-Napoca, vine în contextul unei culturi asociative modeste, care aduce reticențe față de astfel de  demersuri.  Tocmai  din  acest  motiv,  ne  propunem  să  fim  transparenți  cu  privire la această inițiativă și să explicăm tuturor celor interesați care sunt beneficiile pe care o abordare integrată la nivel teritorial le poate aduce membrilor comunităților orașelor noastre.

În sprijinul Alianței, aducem următoarele argumente:

A. Orașele noastre sunt motoare ale dezvoltării economice și oferă un climat propice pentru afaceri și o bună calitate a vieții pentru cetățeni.

B.   Suntem un model de management urban performant și gestionăm eficient resursele comunităților noastre.

C.  Încurajăm  și  susținem  spiritul  antreprenorial  liber  și  colaborăm  cu  agenții economici pentru a genera bunuri și servicii cu valoare adăugată ridicată.

D. Susținem un mediu favorabil inovării și furnizăm cunoaștere și tehnologie la nivelul teritoriului într-un parteneriat direct cu mediul academic.

E. Beneficiem de o poziție geostrategică favorabilă și dorim să ne interconectăm infrastructura la rețeaua europeană.

F. Încurajăm și atragem resurse umane pregătite și competente și avem un trend demografic crescător. Cele 4 orașe au împreună cu zonele de influență peste 1,5 milioane de locuitori, fiind astfel al doilea pol economic și demografic al țării.

G.  Suntem parteneri și colaborăm permanent în probleme de administrație locală.

H.   Împărtășim o viziune de dezvoltarea orientată spre Europa. Uniunea Europeană e pentru noi atât un model de colaborare, cât și o resursă de creștere.

Obiectivele comune ale Alianței

1. Îmbunătățirea radicală a mobilității și accesibilității între cele patru orașe.

• Accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania,

• Susținerea și urgentarea implementării proiectului Autostrada ViaCarpathia,

• Susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara-Belgrad,

• Dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele 4 orașe,

• Finalizarea completă a tronsoanelor de centură și interconectarea la rețeaua TEN-T,

• Dezvoltarea în parteneriat a aeroporturilor și a facilităților de acces la acestea dinspre fiecare oraș către toate celelalte,

• Dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional

• Creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren / tramvai /troleibus / autobus electric / metrou metropolitan

• Susținerea mobilității forței de muncă,

• Sprijinirea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură.

2. Susținerea de măsuri active pentru dezvoltarea economică și socială

•  Sprijinirea  colaborării  mediului  de  afaceri  prin  rețele  de  furnizori,  clustere regionale

• Promovarea unui set comun de infrastructuri specifice, precum și un pachet de facilități oferite agenților economici,

• Susținerea inovării și a parteneriatelor între universități și mediul de afaceri, și administrația publică locală,

• Trei resurse de finanțare a proiectelor de infrastructură: 2% din PIB-ul național, bani  aprobați  de  Uniune  și  fonduri  împrumutate  de  la  Banca  Europeană, dezvoltarea constituind cea mai bună formă de protecție socială,

•  Valorificarea  oportunităților  financiare  și  strategice  oferite  de  politicile  și programele europene și naționale,

• Susținerea și implementarea mecanismului de Investiții Teritoriale Integrate (ITI), care să permită o abordare coerentă a proiectelor de investiții,

• Susținerea construirii Spitalelor Regionale de Urgență Cluj și Timișoara ca poli de interconectare cu spitalele județene,

•  Programe  de  susținere  a  tinerilor  pentru  a  rămâne  în  țară  și  de  atragere  și repatriere a celor care au emigrat,

• Susținerea cu prioritare a economiei digitale, a industriilor creative, cu valoare adăugată ridicată și nepoluante

•  Promovare  comună  a  proiectelor  de  dezvoltare  la  târguri  și  evenimente  de afaceri.

3. Colaborarea pentru identificarea și implementarea unor măsuri de creștere a performanțelor în administrație.

• Transferarea bunelor practici identificate la nivelul oricăruia dintre parteneri către toți ceilalți,

•  Dezvoltarea  unor  programe  și  proiecte  de  cooperare  administrativă  intra  și interregională,

• Promovare unui set de politici publice menite să susțină o dezvoltare strategică vizionară, predictibilă și sutenabilă,

• Eliminarea birocrației suplimentare în utilizarea fondurilor europene,

• Realizarea procesului de regionalizare – autoritățile locale să își poată realiza propriul program operațional regional la nivelul regiunii,

• Transparența actului administrativ și deschiderea față de alte autorități publice locale.

4. Promovarea modelului european de politică publică, consonant cu societatea cunoașterii, promotor și valorizator de cultură.

• Implementarea cu schimb de idei și experiență a conceptului de smart city,

• Dezvoltarea și introducerea masivă în administrație a digitalizării și serviciilor de tip e-administrație și e-cetățean,

• Poziționarea domeniului culturii în centrul preocupărilor comune și, contextual, colaborare în cadrul proiectului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2021,

• Facilitarea participării cetățenilor celor patru orașe la evenimentele culturale ale fiecărei municipalități organizatoare,

• Educație   conectată   la   viitor,   modificarea   curriculei   la   toate   nivelurile   de învățământ  pentru  a  se  adapta  noilor  provocări  sociale  și  economice,  ca  și aspirațiilor generațiilor de azi.

Astfel,

întemeindu-ne   pe   cele   patru   principii   –   dezvoltarea,   libertatea,   puterea comunităților și stabilitatea administrativă; aducând argumentele managementului urban performant, al dezvoltării orașelor noastre  care, astăzi, constituie împreună al doilea pol economic al României, al unei culturi antreprenoriale dezvoltate  și al poziționării noastre  geostrategice; și    asumând    obiective    comune    în    domeniul    infrastructurii,    economiei, performanței administrative, noilor tehnologii, educației și culturii,

Noi, primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, lansăm această inițiativă spre folosul comunităților noastre și al țării.

Nicolae ROBU primarul municipiului TIMIȘOARA

Gheorghe FALCĂ primarul municipiului ARAD

Ilie BOLOJAN primarul municipiului ORADEA

Emil BOC primarul municipiului CLUJ-NAPOCA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

32 comentarii

  1. O să trăim cu toţii în sectorul privat, eschivând peste tot statul român, care va deveni irelevant.

    Sigur, statul va continua să existe, atât timp cât românii iubesc banul nemuncit şi partidul-stat, dar îl vom ignora.

    • Primarul golgeter impreuna cu sleahta lui de derbedei sorosisti trebuie scosi in afara legii , tradare de neam si de tara scrie pe ei ! Aloo vasilica dancila… sho cu inspectia judiciara pe ei !!!

  2. Astept Partidul Aliantei Vestului format din toate partidele de opozitie cu programele Aliantei Vestului pentru intreaga tara.

  3. Alianta Vestului a inceput decontarea centenarului !

  4. Din ciclu Servus (=salut din Ardeal), adica sluga la straini! Urmasii lu Basescu din PDL, acum ai Bratienilor vor accesarea SEPARATA de fonduri pt Transilvania? Netrecute prin GUVERNUL LEGAL al Romaniei? Adica primul pas pt SECESIUNE ! Ai siktir, potai tradatoare! PS Acum ati inteles de ce reprezentanti acestui partid de venetici au votat contra Romaniei la Bruxelles?( unde pana si Lazlo Tokes s-a abtinut!) De ce Iohanis SABOTEAZA CU SPRIJINUL LOR activitatea Guvernului?

    • Haralampie… Haralampie, tata, trezeste-te ! Vezi ca ai visat urat. Pesemne ai avut un cosmar si ai vorbit numai prostii in somn !

      PS. Culca-te la loc, dar dormi pe partea dreapta ca sa nu mai gavaresti prostii in somn ! :)))

    • Poate guvernul hotilor, prostilor si tradatorilor de tara date-n plm de prost.

    • @haralamb… esti prost rau!

    • Da, bre, de ce sa mai treacă prin mâna hoților, să își împartă între ei banii??
      Și nu ai priceput încă ceva, guvernul tău, ales legal, nu a fost ales să ne fure banii și să își umple conturile lor; a fost ales pt că au mințit că fac mii de km de autostrăzi, mii de școli, mii de spitale, că în România va curge lapte și miere..atunci când vezi că nu au realizat nimic, dar banii s-au topit ( ba mai mult,ne-au și îndatorat generații) ești dator să te trezești și să nu mai lași hoții pe post de administratori unici…
      Și ce nu ai mai înțeles, oamenii ăștia vor să acceseze singuri bani europeni și să își facă singuri proiectele pentru că, ghici ghicitoare ce, impostorii aleși legal nu sunt in stare! Sunt prosti, habar nu au de ei, și-au angajat toate rudele, amantele și amanții, în posturi pentru care nu sunt calificați…Corina Crețu se plânge de ceva timp că sunt bani de dat României pt investiții, dar ai noștri NU SUNT ÎN STARE să facă un proiect valid(bine, mai sunt și alte cauze înafara de neștiință- dezinteresul și concentrarea pe „proiecte personale”….)

    • oamenii nu vor accesarea „separata” a fondurilor ci vor accesarea „directa” / este destul de complicat sa apărați in aceasta situatie ceea ce numiti „GUVERNUL LEGAL al Romaniei” pentru ca ati apara cel mai anti-european Guvern din 1990, care efectiv refuza fondurile europene, pentru ca nu poate fura banii si pentru ca nu vrea dezvoltarea României (din motive electorale sau de trădare a Tarii – inca nu stim)
      banii nu sunt ai Guvernului decat daca ii vrea si ii utilizează eficient ! banii sunt ai Romaniei ! pentru ca acest „GUVERN LEGAL” nu ii vrea, cineva din țară asta a zis „noua ne trebuie acești bani pentru orașele si zonele pe care le reprezentam”. Foarte bine spun si eu !
      Si sa fie model si pentru altii: Galatiul si Braila care se bat ca chiorii, cretinii care reprezinta Bacăul si care votează contra Autostrăzii Unirii din rivalitate cu Iasiul etc. Timisoara si Arad si-au îngropat rivalitatea pentru ca oamenii sunt preocupați de viitor ! Sa faca si Sudul o asemenea alianță, sa faca si Moldova si Oltenia etc. Ar fi o presiune pentru normalitate si seriozitate la adresa penibilului si mizerabilului actual „GUVERN LEGAL” = poate începe sa ii intereseze si pe ei treaba cu fondurile europene 🙂

    • Apropo, ce s-a ales de spitalul regional din Cluj, ca să dăm un exemplu din zona în discuție?
      A fost promis de guvern, nu au făcut nimic în doi ani în privința lor!
      Clujul a spus că vrea să îl facă singur, dacă guvernul nu poate..Veorika a sărit că o să îl facă ei, cu PPP..ca apoi să vina cu propunerea ca spitalele regionale, deci și cel din Cluj, să rămâne pt după 2021..
      Păi, cum să nu facă ăștia alianță?? Să aștepte după Veorika & Company ( circul de maimuțe) până când?? Nu v-ați săturat de atâtea minciuni, incompetența și nesimțire??

    • Esti din UDMR de stii ca popa tradator Tokes nu a votat?

    • Da coae,

      asa e, ne-am saturat de golaneala absoluta care pluteste ca o zeama de vidanja imputita in politica dâmbovițeilor. Ce, s-a umflat patriotismul ala de vadim tudor in tine, boule ?
      Uite nu ne mai place, nu mai vrem sa auzim de meltenismele voastre.
      Daca vreti, veniti in civilizatie, daca nu, fucking bad luck, noi nu mai venim dupa voi.

  5. Felicitari !
    Sa va tineti de ea !

    • La ce apare prin presa, despre Ardeal, baietii astia merita respect. La cat mai multe realizari in continuare!

  6. Haralampie… Haralampie, tata, trezeste-te ! Vezi ca ai visat urat. Pesemne ai avut un cosmar si ai vorbit numai prostii in somn !

    PS. Culca-te la loc, dar dormi pe partea dreapta ca sa nu mai gavaresti prostii in somn ! :)))

  7. Bravo, Vest, bravo „Transilvania!

  8. Bravo, chapeau! Prostii din Mun + Mol nu vor intelege niciodata de ce exista Binele! Și siguramente îi doare…

  9. Dati-le peste bot guvernantilor! Succes!

  10. Bai lambie, in timp ce tu sugi ceapa lui Dragnea si a Olgutei tara asta ,Transilvania, se dezvolta si fara insula voastra Belina , fara mortii din teleorman si fara OTOKARELE lu Firea. Asta nu puteti opri. investitiile se fac in vest in timp ce la voi se suge ceapa. Pacat de tara aceasta ca existati.

  11. În loc să ne mândrim cu „ARO” (alianța ROMÂNIA, măcar de „centenar”!), ne mândrim cu AVE (alianța vestului) !?…Este bine și așa !…Oricum , nevolnicii ăștia de la „putere” , care nu știu decât să se scuipe între ei , nu vor „vedea” în AVE nimic altceva decât „mâna” statului paralel, a lui Soros, a lui Putin, a lui Erdogan, a lui Orban, Gelu și Menumorut !…Sper ca AVE să crească, să se înmulțească, să se-nbogățească, să devină tot ceeace ne-am dorit „odată” ptr. biata noastră țară : prosperitate , civilitate , viitor pașnic !…Ne vom alătura cu toții acestui „proiect” excepțional , național și…patriotic !…FELICITĂRI VESTULUI României !…

  12. Cat timp nu se imbolnaveste niciunul de cancer pesedist proiectul lor are sanse. Daca bea vreunul dupa un pesedist s-a dus dracului tot.

    • Speram să bea cat mai mulți PSDisti după ei, să își dea seama că există viață și după Draknea, că nu trebuie sa fie slugi sau căței ca să primească un os de la interlopul șef…
      Banii in teritoriu nu trebuie alocați după toanele lui Draknea sau după cate plecăciuni ii fac…inclusiv primarii PSD pot găsi proiecte vitale pt cetățeni, care sa fie făcute cu bani direct de la UE și care să coste mult mai puțin decât prin „filiera mafiotă” (cu „taxă de protecție”) . Bine, nu proiecte gen teren de fotbal in pantă, parc la țară sau pârtie de ski acolo unde nu e zăpadă niciodată..asemenea proiecte ( de sifonare a banilor publici) nu mai pot fi ascunse, se văd de pe Lună și la propriu, și la figurat…Marea majoritate a românilor au aflat și ei că există apa caldă și wc in casă, că se pot face drumuri mai bune decât colecțiile noastre de gropi…

  13. bravos bajetii, trebuie sa scapam de mizeria de pe Dambovita: de ani de zile ne au aratat miticii la cat e ceasul, trebuie sa schimbam asta. ora fixa sa vina de la Timisoara, ori Cluj, ori Arad ori Oradea. Sper sa se alature si Sibiul si Brasovul si Hunedoara!

  14. Felicitari Aliantei Vestului ! Oameni adevarati !
    Aici, pe malul Dambovitei, numai invrajbire, scandaluri, valori rasturnate.
    … Cred ca ar fi bine sa invitati si sa sprijiniti si Muresul.

  15. Sa vedem cum vor reactiona si ceilalti primari dar mai cu seama cum va reactiona Guvernul si PSD-ALDE.

  16. Foarte bine! Bravo lor! Atât timp cât toți imbecilii au drept de vot și sunt manevrați de hoți care le promit marea cu sarea din munca cinstită a altora, atât timp submediocrii din guvern și parlament lucrează doar pentru ei și neamurile lor, măcar cei care vor și pot să-și ia soarta în mâini.

    Cum naiba se face că primari non PSD ( liberali) au accesat fonduri europene și au schimbat fizic și psihic comunitatea în care trăiesc? Mă refer la comuna Ciugud din Alba, comuna Luncavita, din Tulcea și or mai fi și alte cazuri mai puțin mediatizate sau de mai mică anvergură. Ciugud are asfaltate pe bani europeni și rândurile dintre porumbul de pe câmp, ce să mai vorbim de străzile comunei care arată ca un oraș frumos în miniatură?… Oamenii din Luncavita sunt din ce în ce mai optimiști, se asfaltează de ani pe bani europeni, au canalizări, și-au făcut băi moderne în case, au diverse proiecte finanțate…

    Ce să faci, nu toată lumea e atât de proastă, unii mai și înțeleg ce se petrece în jurul lor. Vremea hoților trece, vor avea din ce în ce mai puțin de furat, și nu numai din cauza evidentă a migrării românilor în străinătate.

    • Pai cea mai mare parte din imbecili sunt angajații la stat, daca ar veni la putere un partid Liberal adevărat care să reducă drastic numărul angajaților la stat și al instituțiilor inutile înființate doar pt.pile, sa taie toate pensiile speciale și sinecurile, gen institutul levantului condus de Țap, crezi că l-ar vota vreunul din angajații la stat sau familiile lor ?
      PSD câștiga mereu alegerile tocmai cu sprijinul acestor imbecili cu bac.

  17. Există o lege a administrației publice locale care permite asocierea ( articolul 11 din această lege ), atât timp cât asocierea corespunde acestei legi nu este nici o problemă. Eludarea voită ( că nu cred că din necunoaștere sau prostie ) a acestei legi și, în contrapondere, apelul la Declarația de la Alba Iulia din 1918 pune cu adevărat semne de întrebare asupra intenției semnatarilor inițiativei. Oricum justiția se va pronunța asupra actului constitutiv al acestei asociații.

    • Fii sigur că au întors pe toate feţele tot ce ţine de legalitate cei 4! Oameni practici, au iniţiativă şi profită de starea de spirit din Ardeal. Ar fi o mare greşeală să-i întoarcă din drum cineva de la centru!

  18. Bravo de 1000x Transilvania. In sfarsit se aude si vocea celor mai pro-UE romani, vocea noastra a celor care vrem o tara ca in vest. Felicitari co-citadinilor mei! Bravo Timisoara. Felicitari tuturor timisorenilor. Bravo Aurel Popovici nr 1.

  19. Vad in program ca se urmareste punctul ” stabilitate administrativa”. Mda, deci aici e primul interes, spuneti mai deslusit, domnilor !