G4Media.ro

Prim-ministrul Bulgariei, discurs furibund despre dublul standard în UE la produsele alimentare:…

Prim-ministrul Bulgariei, discurs furibund despre dublul standard în UE la produsele alimentare: „Mi-ar fi foarte ruşine…”

Prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a acuzat companiile multinaţionale, hipermarketurile, că ar fi cauza deteriorării stării de sănătate a bulgarilor și a afirmat că i-ar fi fost „rușine” dacă ar fi fost în locul acestora, afirmațiile fiind făcute în cadrul Forumului de Nivel Înalt „Este timpul să punem pe masă standardele duble ale UE la produsele alimentare”, organizat luni la Sofia, scrie SEGA, citată de Rador.

Evenimentul, organizat de avocatul poporului din Bulgaria, Maya Manolova, în parteneriat cu mai multe instituții naționale bulgare, Ministerul Economiei, Ministerului Agriculturii, Alimentației și Silviculturii, Ministerul Sănătății, Comisia pentru Protecția Consumatorului și Agenția pentru Securitate Alimentară, a dezbătut aşa-numitul dublu standard în ceea ce privește calitatea și prețul pe care industria alimentară îl aplică între consumatorii din Europa de Vest şi cei din Europa de Est.

La forum au mai participat, printre alții, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová, comisarul european pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, și ministrul pentru Președinția bulgară a Consiliului Uniunii Europene, Liliana Pavlova.

Un nivel de reprezentare scăzut pentru un eveniment la care, potrivit agendei evenimentului, au fost invitați mai mulți prim-miniștri din statele Uniunii Europene (UE), dar nu a participat niciunul, așa că lista de vorbitori a fost umplută cu miniștri bulgari. Aceasta poate fi și una dintre explicațiile pentru care prim-ministrul Borisov a avut un ton atât de violent împotriva companiilor multinaționale, dar și a liderilor europeni.

Context: Problema dublului standard la produse alimentare în UE

Principala indignare a prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a fost legată de mai multe studii publicate în ultimele luni, în care au fost comparate aceleaşi produse în Bulgaria şi în alte state din Uniunea Europeană (UE) și care au arătat că există diferenţe privind compoziţia şi preţurile practicate între diferite state. Comisia Europeană a recunoscut că există discrepanţe între produse.

Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a condamnat aceste practici în discursul privind Starea Uniunii 2017 pe care l-a rostit la 13 septembrie 2017 în fața Parlamentului European: „Într-o Uniune în care toți suntem egali, nu pot exista nici consumatori de categoria a doua. Nu pot accepta ca, în unele părți ale Europei, în Europa Centrală și de Est, să se vândă consumatorilor alimente de o calitate mai scăzută decât în alte țări, deși ambalajul și marca sunt identice.

Slovacii nu merită mai puțin pește în batoanele lor de pește, nici ungurii mai puțină carne în preparatele lor, nici cehii mai puțină cacao în ciocolata lor. Legislația UE interzice deja astfel de practici. Acum trebuie să conferim autorităților naționale competențe mai largi pentru a elimina astfel de practici ilegale, oriunde există acestea.”

Comisia Europeană a publicat ulterior, la 26 septembrie 2017, un ghid de instrucțiuni care să ajute statele membre să aplice legislația europeană și să asigure că informațiile pe care consumatorii le primesc despre produse sunt corecte. Cu ocazia lansării ghidului de instrucțiuni, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová, avea să declare, citată de Euractiv.com: „Să prezinți două produse diferite în același ambalaj cu același brand este înșelător și incorect față de consumatori.”.

În replică, producătorii alimentari au apărat această practică, spunând că diferite piețe au cereri diferite și că-și adaptează rețetele pentru a satisface gusturile locale. Producătorii au argumentat că pot folosi legal un ingredient atâta timp cât acesta este menționat clar pe ambalaj.

Ce a făcut Bulgaria pentru a preveni astfel de practici

Printre diferențele constatate de studiile efectuate asupra produselor din diferite țări se numără și adaosul de ulei de palmier în produsele lactate. De altfel, chiar acest subiect a fost discutat și în primul cabinet al lui Borisov, instalat în 2009. S-a încercat atunci restricţionarea adăugării unor asemenea grăsimi, dar legislația a fost anulată de către o instanţă de judecată. A urmat o împărţire între imitaţii şi produsele lactate adevărate la standurile marilor magazine. Cu doar câteva zile în urmă, Ministerul Agriculturii, Alimentației și Silviculturii din Bulgaria a lansat în dezbatere o ordonanţă care interzice ca aceeaşi fermă să producă și lactate reale şi imitaţii.

Prim-ministrul Boiko Borisov, atac la liderii europeni

În cadrul Forumului de Nivel Înalt „Este timpul să punem pe masă standardele duble ale UE la produsele alimentare” de la Sofia, prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a rostit un discurs furibund privind interesele afectate ale naţiunii bulgare. „Mi-ar fi foarte ruşine dacă aş fi în locul acestor lanţuri de magazine şi producători. Sună deosebit de ofensator.

Toţi cei care mă cunosc ştiu că sunt unul dintre cei mai mari apărători ai perspectivei europene. Nici prin minte nu mi-a trecut că este posibil ca asemenea mari companii de renume să îşi permită să facă un astfel de lucru. Le-am tratat cu un mare respect, am ajutat ca aceste lanţuri de magazine să intre în Bulgaria, pe piaţa liberă. Nu vi se pare scandalos?”, a izbucnit prim-ministrul Borisov.

„Nu credeţi că este o neruşinare termenul «gust naţional» pentru bebeluşi? Ce inteligenţă din Europa cercetează gustul unui bebeluş şi spune că bebeluşului bulgar îi place mai puţin laptele şi îi place uleiul de palmier? Ce deştept? Şi pune 100 de milioane de oameni să se simtă ca aborigenii. Cu siguranţă deja aborigenii se simt mult mai bine. Noi avem o atitudine plină de încredere şi dintr-odată se dovedeşte că naţiunea devine tot mai bolnavă”, a continuat el.

Prim-ministrul Borisov a adăugat și câteva argumente. „Bulgaria, în urmă cu 10 ani, investea 1 miliard în sănătate, acum investeşte 5 miliarde, iar oamenii continuă să moară aici de boli cardiovasculare cel mai mult în Europa. Nu m-am aşteptat că lucrurile pot evolua astfel în timp”, a spus înaltul oficial.

Prim-ministrul Borisov a făcut chiar o analogie cu vremurile socialismului, când părinţii căutau pe cineva cu pile la alimentară, și o alta referitoare la faptul că, pe vremuri, în cazarme era scris: „Serviciul este greu, dar, în schimb, e îndelungat.”. Acum putem scrie, a zis prim-ministrul: „Produsele alimentare sunt dăunătoare, dar, în schimb, mai scumpe”, făcând referire la preţurile pentru ingredientele nocive şi la faptul că sunt înlocuite ingrediente mai scumpe cu unele mai ieftine.

A urmat un avertisment pentru liderii occidentali: la următoarea reuniune la nivel înalt de la Sofia din 16 şi 17 mai, când liderii statelor din UE vor vorbi despre Balcanii de Vest, prim-ministrul Boiko Borisov a spus că îi va cinsti pe participanţi cu alimente de „categoria a doua”. „Ceea ce mănâncă bulgarii vor mânca şi omologii mei – voi vedea cum serviciile lor vor califica mâncarea şi dacă le vor da să mănânce. Când Roosevelt, Stalin şi Churchill s-au aşezat şi au împărţit lumea, ce vină avem noi că am rămas de cealaltă parte a baricadei”, a întrebat el retoric.

În discursul pe care l-a prezentat în cadrul forumului, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová, a reiterat angajamentul Uniunii Europene în ceea ce privește dublul standard. „Vrem ca, consumatorii europeni să vadă o Europă echitabilă în coșurile lor de cumpărături. Este obligația noastră comună să facilităm îndeplinirea acestui lucru”, a spus comisarul european Věra Jourová, citată de agenția de presă chineză Xinhua News Agency, preluată de Brinkwire.com.

Hipermarketurile, ținta politicienilor bulgari

Și în discursul său, președinta Partidului Socialist Bulgar (BSP), Kornelia Ninova, partid aflat în opoziție, a dat vina, de asemenea, pe hipermarketuri pentru standardele duble ale produselor alimentare şi a cerut ca legislativul bulgar să adopte o lege specială împotriva lanţurilor comerciale.

Cu toate acestea, ținta politicienilor bulgari, hipermarketurile, este destul de inexactă. Cele mai multe bunuri în jurul cărora s-a făcut atât de mult scandal sunt disponibile şi în hipermarketuri, dar şi în magazinele de cartier. Dacă există nereguli în compoziţia acestor produse, vina nu poate să fie a magazinelor de distribuţie, ci a producătorilor.

(Surse foto: EU2018BG.bg)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. @Bogdan Oprea, mai sparge, fratele meu, paragrafele alea. Ca si pe pc sunt obositoare, nu doar pe telefon. Iar traficul vostru fac pariu ca e dincolo de 60% de pe telefon venit.

  2. Dublul standard la toate produsele care provin din occident este o practica frecventa , dar ce este si mai interesant , este aceea ca produse de calitate indoielnica sunt mai scumpe in statele central si est europene decat in minunatul occident . UE a acceptat in principal ca fostele state socialiste sa adere la UE ,pentru a a vea piete de desfacere si surse de materii prime . Cand cateva state din est au inceput sa se opuna , imediat cei da la Inalta Poarta au lansat diversiunea cu atacul la justitie si la statul de drept , bineinteles cu concursul multor SLUGOI , din tarile respective .

    • Diversiune faci Domnia Ta, cine ştie ce „slugoi” ești mătăluță?
      Una este dublul standard vest-est şi alta este atacul la justiție și statul de drept din partea PSD-ALDE, să rămânem doar la noi în țară.

    • Hahahaha, statele din est care se opun! Hai ca e superba fraza asta! Mancati nenica estic! Nu va obliga nimeni sa mancati vestic!

  3. Ce se intampla, Borisoave, te obliga cineva sa mananci european! Mananca, nene, bulgaresc!