G4Media.ro

Prim ministrul Benjamin Netanyahu nu a fost încă invitat la Casa Albă…

Foto: Facebook Casa Albă/Benjamin Netanyahu

Prim ministrul Benjamin Netanyahu nu a fost încă invitat la Casa Albă / Un semn îngrijorător pentru Israel în relația cu Statele Unite – presa israeliană

După 11 săptămâni de la începutul celui de-al treilea mandat al său de prim-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu nu a fost încă primit la Casa Albă, semn că Statele Unite sunt aparent nemulțumite de politicile guvernului său de dreapta, scrie Jerusalem Post.

Majoritatea noilor lideri israelieni au vizitat Statele Unite sau s-au întâlnit cu președintele SUA până în acest moment al mandatului lor de premier, potrivit unei analize Reuters a vizitelor oficiale care datează de la sfârșitul anilor 1970. Doar doi dintre cei 13 prim-miniștri anteriori care au condus un nou guvern au așteptat mai mult timp.

Casa Albă a refuzat să confirme că Netanyahu nu a fost încă invitat. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a trimis Reuters către guvernul israelian pentru informații despre planurile de călătorie ale premierului. Ambasada Israelului la Washington a refuzat să comenteze.

„Mesajul pe care doresc în mod clar să îl transmită este: dacă urmărești politici reprobabile, nu ai dreptul la o ședință în Biroul Oval”, a declarat David Makovsky, fost consilier principal al trimisului special pentru negocierile israeliano-palestiniene, în prezent la Institutul de la Washington pentru politica Orientului Apropiat.

De la începutul anului, demonstranții au umplut străzile din Israel pentru a protesta împotriva planului guvernului de a reduce puterea Curții Supreme, despre care criticii spun că elimină un control asupra coaliției de guvernare.

Pe fondul escaladării violențelor din Cisiordania, acțiunea guvernului de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși de autorizare a avanposturilor de coloniști evrei și comentariile incendiare ale unui membru al cabinetului lui Netanyahu cu responsabilități asupra așezărilor evreiești au atras critici din partea oficialilor americani, inclusiv din partea secretarului apărării, Lloyd Austin, în timpul unei vizite în Israel săptămâna trecută.

Legăturile americano-israeliene rămân însă strânse. Statele Unite au fost mult timp principalul susținător al Israelului, trimițând peste 3 miliarde de dolari în fiecare an sub formă de asistență militară.

Președintele Joe Biden îl cunoaște pe Netanyahu de zeci de ani, cei doi au vorbit la telefon, iar oficiali de rang înalt din ambele țări au făcut vizite de când a fost format guvernul lui Netanyahu în decembrie, în ciuda crizei politice grave din Israel.

Dar lipsa unei vizite la Casa Albă subliniază atât dorința administrației Biden de a vedea politici diferite în Israel, cât și ceea ce criticii spun că este o reticență de a lua măsuri mai energice.

Declarațiile SUA cu privire la evenimentele din Israel au cuprins adesea „un limbaj frustrant de tip standard”, a declarat Sarah Yerkes, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, care a lucrat anterior la Departamentul de Stat la politica față de Israel și palestinieni. „A fost frustrant să observăm această lipsă de forță în toate răspunsurile SUA”, a spus Yerkes. „Ei nu mai pot fi tratați cu aceleași mănuși cu care au fost tratați întotdeauna, deoarece… sunt pe cale să nu mai fie o democrație”.

Administrația Biden preferă conversațiile discrete în locul criticilor publice, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat, mai ales când vine vorba de criza legată de o propunere de revizuire a sistemului judiciar israelian.

„Orice am spune cu privire la propunerile specifice are potențialul de a fi profund contraproductiv”, a declarat oficialul, adăugând că obiectivul a fost de a încuraja liderii israelieni să ajungă la un consens cu privire la reforme, mai degrabă decât de a fi prescriptivi cu privire la ceea ce ar trebui să fie rezultatul.

Chris Murphy, membru Democrat al Comisiei pentru relații externe a Senatului, a declarat că speră că administrația va persista cu un mesaj clar către Israel. „Cu siguranță aș dori ca administrația să transmită un semnal puternic că trebuie să ne menținem sprijinul pentru un viitor stat palestinian, iar deciziile pe care guvernul Netanyahu le ia acum compromit foarte mult acest viitor”, a declarat Murphy.

Un grup separat de 92 de legislatori progresiști a avertizat într-o scrisoare adresată lui Biden că revizuirea judiciară ar putea da putere celor din Israel care sunt în favoarea anexării Cisiordaniei, „subminând perspectivele unei soluții cu două state și amenințând existența Israelului ca stat evreu și democratic”.

Liderii americani au criticat rareori politicile israeliene, de când secretarul de stat James Baker a sfătuit în 1989 țara împotriva demersurilor de anexare a teritoriilor palestiniene și de extindere a coloniilor. Ulterior, Baker i-a interzis lui Netanyahu, pe atunci ministru adjunct al afacerilor externe, să intre în Departamentul de Stat după ce acesta a criticat politica SUA față de Israel.

Biden, un Democrat care se descrie ca sionist, spune că sprijinul SUA pentru Israel este „de fier”. „Instinctele personale ale lui Biden sunt de așa natură încât este foarte dificil pentru el să vrea să adopte o poziție extrem de dură față de Israel”, a declarat Dennis Ross, un veteran negociator american pentru pace în Orientul Mijlociu, care lucrează în prezent la Washington Institute for Near East Policy.

„El ar prefera să aibă Orientul Mijlociu rezolvat, astfel încât să se poată concentra doar pe Rusia, Ucraina și China. Din nefericire, Orientul Mijlociu are un mod de a se impune, dacă nu luăm suficiente inițiative pentru a încerca să gestionăm mediul.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bibi, un comatos politic corupt pana in maduva si tinut sub respiratie artificiala de catre extremisti