G4Media.ro

Președinția despre OUG-ul privind alegerea șefilor de CJ prin vot uninominal: Este…

Foto: Presidency.ro

Președinția despre OUG-ul privind alegerea șefilor de CJ prin vot uninominal: Este o concesie făcută baronilor PSD/ Așa ceva nu poate fi acceptat/ Soluția este clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor

Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, luni, că OUG-ul adoptat de Guvern, prin care se revine la sistemul de alegere a șefilor de CJ prin sistemul de vot uninominal, reprezintă ”o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor din PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul”.

Președinția susține că argumentul invocat de Guvern, că președintele de Consiliu județean ar trebui să fie ales de popor nu se susține ”pentru că nu există practic un “popor” al judeţului și maschează de fapt disperarea PSD, care a înțeles că este pe punctul de a pierde majoritatea în foarte multe Consilii județene”.

”Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcționare a administrațiilor publice și de a îndrepta situația în privința alegerilor locale, soluția este clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Redăm mai jos declarația integrală

”În urma adoptării de către Guvern a unei ordonanțe de urgență referitoare la modificarea legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, constată că PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal și umblă iar la cutia cu ordonanțe de urgență, încercând să schimbe regula jocului în timpul jocului, fapt care este inacceptabil.

Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, atenționează Președintele României. Cetățenii le-au transmis pesediștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituției exclusiv pentru situații excepționale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi în continuare folosit abuziv și netransparent.

Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin OUG, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea președinților de consilii județene, este o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor din PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul.

În mod evident, dacă se va schimba legislația în sensul enunțat de premier, vor fi favorizați acei președinți de consilii aflați în prezent în funcție. Adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene.
Acești baroni PSD, panicați de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să își securizeze funcțiile, în ciuda voinței românilor. Așa ceva nu poate fi acceptat.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că un județ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie confundat cu un primar. În toată lumea primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative.

De altfel, chiar Constituția prevede în mod expres că autorități ale administrației publice locale sunt primarii, consiliile locale și consiliile județene. Președintele consiliului județean nu este, așadar, consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesară alegerea sa în funcție prin vot direct.

Argumentul invocat de Guvern, că președintele de Consiliu județean ar trebui să fie ales de popor nu se susține pentru că nu există practic un “popor” al judeţului și maschează de fapt disperarea PSD, care a înțeles că este pe punctul de a pierde majoritatea în foarte multe Consilii județene.

Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcționare a administrațiilor publice și de a îndrepta situația în privința alegerilor locale, soluția este clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor.

Aș vrea să mai adaug un singur lucru legat de intențiile manifestate deja în spațiul public de către Președintele Camerei Deputaților, conform căruia PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.

Președintele României consideră că pesediștii, oricât ar încerca să-și spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bine intenționați și interesați de a respecta voința cetățenilor. Să fie oare o simplă coincidență că imediat după ce Președintele Klaus Iohannis a convocat consultări la Cotroceni, PSD este foarte grăbit să defileze public cu inițiativa de revizuire a Constituției?”

Context.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede alegerea preşedinţilor de Consiliu judeţean prin vot direct de către cetăţeni, a anunţat, luni, vicepremierul Daniel Suciu.

„Astăzi am adoptat o ordonanţă de urgenţă care cred că este foarte bine-venită. Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm cu toţii este că votul este esenţa democraţiei şi atât timp cât oamenii au posibilitatea să îşi aleagă direct reprezentanţii trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. Până astăzi exista o diferenţă vizavi de alegerea reprezentanţilor, în special în administraţia publică locală. Dacă primarul este ales uninominal, preşedintele de Consiliu judeţean era ales ca urmare a votului consilierilor judeţeni. Considerăm şi am considerat că acest lucru trebuie să înceteze şi mă bucur foarte mult că astăzi Guvernul a adoptat această măsură – să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional”, a declarat Suciu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Premierul Viorica Dăncilă a ținut o pledoarie, înaintea ședinței de Guvern, în favoarea modificării sistemului de vot pentru alegerea șefului CJ.

”Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia astfel încât preşedintele consiliului judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a spus Dăncilă.

Prim-ministrul a adăugat că preşedintele consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ, exprimată prin vot.

„Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fiecare preşedinte de consiliu judeţean pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii i-au dat votul. Am luat această decizie ca un pas în înţelegerea mesajului dat de cetăţeni la alegerile europarlamentare, dar şi ca urmare a discuţiilor avute cu reprezentanţi autorităţilor locale”, a afirmat premierul.

Inițial, Guvernul a plănuit reintroducerea acestei prevederi în Codul Administrativ, dar s-a luat decizia să fie adoptată printr-o ordonanță de urgență separată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. USR+PNL: Somn ușor!

    • in logica parlamentara de acum (PSD+ALDE+PROnta+UDMR) nu au ce face

    • de ce somn usor? e vina lor ca au dat oug?

    • Ce subtil esti….crezi ca sunt multi tampiti pe aici ,nu?Or fi cativa naivi usristi,dar se desteapta ei,incet,incet si vor vedea care le este dusmanul ,psdponta+psdoprisan=love!

    • @lia daca PNL ce mesaj are PNL? JOS PSD?
      Asta e mesajul strazii, mersi, ceva inventie originala marca PNL? Ce face atat de destept PNL pana acum? Intentia de a-i impozita la sange pe calculatoristii tocilari?
      Hai, ca acum imi amintesc cum imparteati pliante anti USR in Cluj.
      Atitudinea asta de senioritate pe care o practica PNL ar trebui sa fie complentata de o politica dinamica si eficienta. Deocamdata, vad ca va cazniti la redactarea unei motiuni de cenzura.

    • Bai Latte, in general, incepi sa ma enervezi, ce tot trancanesti aiurea la adresa PNL, taci din gura si lasa-i pe toti din opozitie sa-si gaseasca modalitatea de colaborare cea mai potrivita. Magariile pe care le face porkul de psd-alde-udmr sunt ceea ce fac ei de doi ani jumate, nu fac nimic nou, ci NUMAI RELE, asadar nu ma mai surprinde ca in fiecare zi coc inca o mizerie.
      Decat sa n-ai loc de PNL, mai bine ai baga de seama ca nu s-au anuntat incat rezultatele finale ale alegerilor, ca sa stie toata tara asta cum s-a votat si care-s procentele tuturor. DE CE??? Ce are BEC de ascuns sau de aranjat pe sub masa, de nu s-au dat inca rezultatele finale, si ne tot tine cu rezultate partiale? Oare procentele suspecte scoase de udmr sa fie cauza??

  2. totul pentru partid, nimic pentru tara.

  3. daca sunt alegeri , algerei sa fie, sa fie in doua tururi, si la primari la fel sa se revina la 2 tururi

    • Sa se revina la doua tururi pentru primari si asa sa ramana pentru totdeauna. Iar daca se pune problema modificarii constitutiei sa nu fie uitat ultimul referendum, cel pentru reducerea numarului de parlamentari. Dar pentru constitutie trebuie dezbateri mai largi, de lunga durata.
      Mai urgent ar fi revenirea la Republica semiprezidentiala. Ca psd a avut grija sa tot reduca rolul presedintelui iar noi avem o republica parlamentara. (Mai aveau putin si o faceau guvernamentala, o noua inventie psd.ista. Guvernul sa taie si sa spanzure cum vrea el).
      Vad ca presdintele nu zice nimic.

    • Marian, e praf in ochi si modalitate de a ne plimba a psd-alde-udmr, ca vezi doamne, ei s-au democratizat, asta nu e psdeu’ lu’ draknea, care-a facut toate relele, nuuuu, ei sunt mai nou niste democrati, carora le pasa de cetateni. Ia uite ce doritori sunt ei sa gaseasca ce si cum, sa transpuna fuga raspunsurile date de popor la intrebarile referendumului, ee, sa mai zica cineva ca nu s-a schimbat psdeu’. Cu cine sa faca ei schimbarile astea, pai cei mai tari juristi sunt evident : nicolicea, iordache, cazanciuc, serban nicolae, cataniciu de la alde, poate si ponta, ca e baiat de viitor pt un psdeu’ resapat. SA FIM SERIOSI, vede cineva garnitura asta de juristi mari a psd-alde-udmr ca au de gand sa faca vreun lucru bun, mai ales ca azi l-au scapat pe javra de tariceanu de ancheta DNA?

  4. La o saptamana dupa votul clar la Referendum procedura de modificare a Constitutiei trebuia sa fie finalizata,in schimb ce avem PSD face aceleasi mizerii,iar,Opozitia se face ca ploua,vointa politica zero…poporul este mult peste capacitatea clasei politice,pusa doar pe capatuiala si alergand dupa functii,Parlament unicameral si guvern tehnocratic,altfel ne ducem de rapa !!!

  5. Daca nu exista „popor al județului” cum s-ar explica „popor al țării” ?

  6. Bravo, Iohannis.
    Tot in Presedinte sta opozitia.

    Hai USR hai PNL cu motiunea aia de cenzura. Astia de la PSD mai au putin sa spuna ca alegerile din 26 mai au fost doar despre europarlamentare, ca in rest ei sunt legitimi si iubiti. In gura.

  7. De aia trebuie dat acest guvern jos, imediat. PNL+USR+PMP+UDMR+ProRomania+ ce mai reusesc sa capateze de la ALDE si PSD. Iar tema comuna sa fie alegerea in doua tururi.
    Evident se va emite OUG pentru a anula OUG-ul toxic de azi.
    Iar ca prim-ministru se poate desemna unul neutru. Eu l-as pune pe Kelemen Hunor. ☺

    • Kelemen Hunor premier e intr-adevar o propunere plina de umor. Haideti sa vedem intai daca reuseste astazi clintirea lui Tariceanu din bratele imunitatii.

  8. Pentru punerea în aplicare a celei de a doua întrebări de la referendum ar fi momentul ca Iohannis să înceapă să atace OUG la CCR.