G4Media.ro

Președintele Societății Române ATI: Este nevoie de un corp al specialiștilor în…

sursa foto: Facebook/ Olivier Véran

Președintele Societății Române ATI: Este nevoie de un corp al specialiștilor în infrastructură tehnică care să controleze dacă o lucrare din spitale, aprobată și plătită, este bine făcută

Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Şerban Bubenek, a subliniat luni în cadrul unei dezbateri necesitatea înfiinţării unei direcţii de infrastructură tehnică formată din specialişti din mai multe domenii, care să controleze lucrările efectuate în spitale.

  • „Trebuie să avem un corp al specialiştilor, o direcţie de infrastructură tehnică populată cu ingineri din diverse specialităţi, cu arhitecţi, cu specialişti în electricitate, cu specialişti în climatizare şi ventilaţie şi aşa mai departe. În felul acesta, dacă ar exista un astfel de corp care dincolo de faptul că împreună cu noi ar putea să meargă mai departe şi să elaboreze un set de măsuri imediat în două săptămâni… Dânşii după aceea ar trebui să consulte în fiecare zi tot ce apare nou ca norme şi să le transpună în legislaţie şi să fie capabili să vină să controleze în spitale după ce o lucrare este aprobată şi plătită că este bine făcută. Lucrul acesta probabil că ne-ar scuti de foarte multe discuţii dacă lucrările au fost bine sau nu făcute, dacă lucrările respectă standarde sau nu”, a afirmat medicul.

Totodată, el susţine că trebuie „îmbunătăţite” schemele de personal. „Nu putem continua aşa, pentru că nu avem nicio şansă”, a spus Bubenek.

El a menţionat că marţi îi va adresa ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, trei memorii: unul privind modificarea ordinului în vigoare privind terapia intensivă, altul care priveşte „chestiuni” legate de funcţionarea transparentă a secţiilor de terapie intensivă, de finanţarea şi digitalizarea acestora, iar al treilea, care presupune „nişte cereri generale” în legătură cu reforma în sănătate.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Olivier Véran

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Exista, se numeste diriginte de santier si vegheaza din partea beneficiarului – spital buna executie ( si conforma cu proiectul facut de o alta firma) a lucrarilor efectuate de o alta parte ( firma).
    Toate lucrarile trebuia sa aiba in dosarul aferent o rubrica cu dirigintele de santier

    • Corect, pt. asta exista dirigintele de santier.
      Nu poate fi un ,,corp” al specialistilor. Fiecare specialist in domeniul lui, trebuie sa-si faca treaba conform competentelor pt. care este platit.
      Dar asa e in Romania unde fiecare isi da cu parerea despre chestiuni pe care nu le stie, in cazul de fata presedintele societatii romane de ATI.

    • Dirigintele doar semneaza si isi ia onorariul cuvenit.

  2. Iată un om care are inițiativă și vine cu propuneri bune.

    • Sa se remodeleze ATIule pentru membrii CSM, primesc; dar sa nu se faca nimic la fabricile pe unde mor sarakii!

    • Ar trebui înființate asociații independente care să monitorizeze reformele și să se asigure că investițiile în infrastructura medicală (inclusiv cheltuielile cu specialiștii pe partea de audit operațional) sunt făcute nediscriminatoriu!

    • Nu doar unu, mai multe, cam cîte partide sunt pentru a se consulta operativ și a rezolva problemele rapid cum se întmplă de la 89 încoace.🤮

  3. Intr-un sistem corupt si mafiot nici dracul nu se baga.

  4. Bagatori de seama au existat intotdeauna, pt ca legea a prevazut mereu asa ceva, inca de pe vremea lui Ceausescu.
    Problemele mari au aparut in ultimii 30 de ani.
    1. Arhitectii/inginerii prezinta niste proiecte. Problema e ca cei care trebuie sa verifice acele proiecte sunt de multe ori inferiori in pregatire arhitectilor si inginerilor care prezinta proiectul.
    S-a ajuns ca un fost electrician sau mecanic auto sa verifice proiectele unor oameni cu studii si diplome obtinute corect si cinstit. Iar daca arhitectul sau inginerul gresesc totusi undeva in proiect, cei car verifica si stampileaza „admis” nu sunt capabili sa depisteze greseala pt ca au fost numiti pe criterii de politica si nepotism, nicidecum dupa studii si competente..

    A 2-a mare problema e partea practica a proiectului.
    Odata acceptat, parafat si finantat, proiectul este construit fara a fi controlat permanent in timpul executiei.
    La un proiect major al unei instalatii electrice intr-un spital, se face doar o receptie finala, dupa ce toata instalatia e finalizata, acoperita, camuflata, etc.
    Se aprinde/stinge lumina, este curent la priza, ventilatorul se invarte…gata, poate intra in functiune.
    Dar nici dracu nu stie ce cabluri s-au bagat in zid, ce fel de cleme, ce sistem de pozare, daca sunt respectate toate normele de dimensionare, calibrare, distanta, etc.
    Pt ca nimeni nu verifica respectarea normelor pe tot parcursul executarii proiectului.
    Practic e ca si cum ai cumpara o masina din targ. Deschizi capota, motorul pare curat, porneste la cheie, becurile se aprind, gata, e buna, o cumpar. Fara insa sa ai habar ce mizerii se pot ascunde in motor, ce cabluri au fost schimbate, cum arata rezervorul sau caroseria pe sub vopsea.
    Si de acolo pleaca tot dezastrul in spitale cu instalatii carpite si prost dimensionate, dar pe bani foarte multi.

    • Yup, avem doar „Dorei” la execuție.. mi-e frică să chem un meșter în casă, că face numai prostii…

    • Corect mai ales că pe vremea lui Ceaușescu nu ardeau pacienții 😇

  5. Domnul acesta se invarte pe dupa gard degeaba.
    Orice simplu om poate constata lipsa aspersoarelor , senzorilor de incendiu si a minimelor dotari de siguranta din spitale. Acum mai vreti si comisii de academicieni sa se perinde sa vada nevazutul ce poate fi constatat de orice pacient?

  6. In tara asta totul este o carpeala, de fapt ea ar trebui redenumita R. Carpeala.
    Ca asta a fost si asta va fi dpdv.

  7. De ce s-ar lasa condusi niste specialisti de politicieni, si aceia de fapt politicieni amatori, fara studii politice adevarate , n-ar fi mai bine ca specialistii sa fie in functii? De ce sa fie platit cineva doar pt ca e membru intr-un partid, insa responsabilitatile cad in sarcina altora care fac de fapt ceea ce este necesar. Nici macar statele bogate nu isi permit sa tina in functii pe cei care nu au alta calitate in afara de a fi membrii unor partide .

  8. Din relatarile recente rezulta ca exista o evaluare completa si complxa atuturor deficienelor sineregulilor costatate atat dupa tragedia de la Colectiv, cat si dupa accidentul de la Piatra Neamt. Itru_cat situatia este grava si generalizata,sunt necesare masuri ferme nemiloase si categoricE. Atat in unitatile sanitare cat si in cele de invatamant sw_au neglijat cu buna stiinta normele si normativele tehnice privind siguranta in exploatare, folosindu_se dictonul romanesc atat de cunoscut”se poate si asa”. Iata ca nu se mai poate! Este inexplicabil cum organele tehnice de control au tolerat atatea incalcari crase ale normelor si normativelor tehnice. Iar anchetatorii au inchis ochii sau au prelugit nepermis pronuntarea unor sentinte. Poate daca se pronuntau sentnte definitive in cazulColectiv,puteau fi evitate unele accidente ulterioare..Prima masura care trebuie luata imediat este inchidera imediata aunitatilor sanitare si de invatamant care nu au toate avizele si aprobarile necesare unei functionari in siguranta. Vor fi, sigur, si consecinte negative in derularea activitatilor, dar cineva trebuie sa si le asume dac nu vrem sa avem incendii si explozii in cascada.Deviza trebuie sa fie: niciAbsolut nici o toleranta la incalcarea normelor tehnicede protectia muncii si de securitate la incendii si explozii.