G4Media.ro

Președintele Poloniei se va întâlni vineri la New York cu Donald Trump…

Președintele Poloniei se va întâlni vineri la New York cu Donald Trump – Associated Press

Preconizatul candidat republican la președinția SUA, Donald Trump, urmează să se întâlnească miercuri, la New York, cu președintele polonez Andrzej Duda, relatează Asssociated Press (AP), citată de The Guardian.

Întâlnirea planificată la cină, confirmată de o persoană familiarizată cu acest subiect, potrivit AP, are loc în contextul în care liderii europeni se pregătesc pentru posibilitatea ca Trump să câștige alegerile din noiembrie și să se întoarcă la Casa Albă.

Liderii țărilor NATO sunt deosebit de îngrijorați, având în vedere istoricul îndelungat de comentarii critice ale lui Trump cu privire la alianța occidentală cheie, chiar și după invazia Rusiei în Ucraina.

Persoana nu a fost autorizată să vorbească public și a oferit informații sub rezerva anonimatului, precizează AP.

Potrivit agenției de știri, Duda însuși a declarat reporterilor înainte de a pleca marți din Varșovia spre New York că speră să se întâlnească cu Trump dacă aranjamentele vor funcționa, iar unul dintre consilierii săi a apărat întâlnirea care a fost considerată controversată în Polonia.

„Astăzi nu există un partener mai important pentru Republica Polonă în relațiile internaționale decât SUA, iar acesta este exact contextul în care trebuie privită această întâlnire”, a declarat consilierul, Małgorzata Paprocka.

Polonia, care are graniță comună cu Ucraina, este membră a NATO. Duda, un populist de dreapta al cărui mandat se încheie în 2025, a încurajat SUA să trimită fonduri suplimentare Ucrainei pentru a combate agresiunea rusă.

Între timp, republicanii de la Washington se luptă între ei în legătură cu un pachet masiv de ajutor extern pentru Ucraina, Israel și alți aliați.

Premierul centrist al Poloniei, Donald Tusk, un adversar politic al lui Duda, l-a criticat pe președinte pentru dorința sa de a se întâlni cu Trump, descriind întâlnirea așteptată drept o formă de amestec în campania electorală din SUA, relatează AP.

Tusk a declarat că „o eventuală victorie a președintelui Trump nu ar fi probabil benefică” pentru securitatea Europei sau a NATO, menționând că „aproape fiecare discurs al președintelui Trump arată foarte clar sentimentul său antiucrainean și o atitudine pro-rusă”.

„Dar dacă domnul președinte se întâlnește într-adevăr cu domnul Trump, ne așteptăm ca acesta să ridice problema de a se poziționa în mod clar de partea lumii occidentale, a democrației și a Europei în acest conflict ucraineano-rus”, a adăugat Tusk.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...