G4Media.ro

Președintele polonez face un pas înapoi în privința comisiei de anchetă privind…

Sursa foto: JOHN THYS / AFP

Președintele polonez face un pas înapoi în privința comisiei de anchetă privind „influența rusă”

Președintele polonez Andrzej Duda a revenit vineri asupra unei noi legi de creare a unui organism care să investigheze „influența rusă”, după ce criticii, inclusiv Uniunea Europeană și Statele Unite, și-au exprimat îngrijorarea, transmite agenția AFP.

La doar câteva zile după ce a semnat legea, Duda a declarat că va propune un amendament pentru a împiedica comisia să impună sancțiuni dure persoanelor pe care le investighează, afirmând că „acest lucru elimină o mare parte din controversele din jurul” legii.

La începutul acestei săptămâni, președintele polonez a dat undă verde creării unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, un organism calificat drept „neconstituțional” și „stalinist” de către opoziție și o serie de experți juridici în perspectiva alegerilor legislative din toamnă.

Formată din nouă membri aleși de o cameră inferioară dominată de tabăra naționalistă populistă, comisia va putea decide dacă liderii politici ai țării au cedat sau nu influenței rusești în perioada 2007-2022 și să-i condamne, fără un control judiciar eficient, avertizează observatorii.

Oricine va fi găsit vinovat ar putea avea interdicția de a ocupa funcții publice și la informații clasificate timp de 10 ani, pentru „a-i împiedica să acționeze din nou sub influența Rusiei în detrimentul intereselor Republicii Polone”, potrivit legii.

Guvernul spune că o astfel de Comisie este esențială pentru a elimina influența rusă în Polonia, un aliat fidel al Ucrainei, atacată de Moscova. „Sper că parlamentul va alege în mod responsabil membrii comisiei”, a declarat luni Andrzej Duda într-o declarație televizată, precizând că a semnat legea adoptată cu trei zile mai devreme de parlamentul controlat de partidul Lege și Justiție (PiS) și aliații săi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. test