G4Media.ro

Polonia creează o controversată comisie de anchetă privind „influența rusă”

Sursa foto: Twitter / Kancelaria Prezydenta

Polonia creează o controversată comisie de anchetă privind „influența rusă”

Președintele polonez a dat luni undă verde creării unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, un organism calificat drept „neconstituțional” și „stalinist” de către opoziție și o serie de experți juridici în perspectiva alegerilor legislative din toamnă, potrivit Le Figaro.

Formată din nouă membri aleși de o cameră inferioară dominată de tabăra naționalistă populistă, comisia va putea decide dacă liderii politici ai țării au cedat sau nu influenței rusești în perioada 2007-2022 și să-i condamne, fără un control judiciar eficient, avertizează observatorii.

Oricine va fi găsit vinovat ar putea avea interdicția de a ocupa funcții publice și la informații clasificate timp de 10 ani, pentru „a-i împiedica să acționeze din nou sub influența Rusiei în detrimentul intereselor Republicii Polone”, potrivit legii.

Guvernul spune că o astfel de Comisie este esențială pentru a elimina influența rusă în Polonia, un aliat fidel al Ucrainei, atacată de Moscova. „Sper că parlamentul va alege în mod responsabil membrii comisiei”, a declarat luni Andrzej Duda într-o declarație televizată, precizând că a semnat legea adoptată cu trei zile mai devreme de parlamentul controlat de partidul Lege și Justiție (PiS) și aliații săi.

Președintele, el însuși membru al acestei majorități, a anunțat de asemenea că va trimite post factum legea la Curtea Constituțională, o procedură care nu împiedică intrarea ei în vigoare. Potrivit criticilor noului text, înființarea acestei comisii încalcă principiile constituționale de separare a puterilor politice și judiciare, organismul asumându-și atât atribuțiile unui procuror, cât și ale unui tribunal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La noi este imposibila, s-ar desființa PSD-PNL-UDMR-AUR!