G4Media.ro

Președintele Iohannis, discurs despre schimbările climatice la Sharm El-Sheikh: Trebuie să asigurăm…

sursa foto: Presidency

Președintele Iohannis, discurs despre schimbările climatice la Sharm El-Sheikh: Trebuie să asigurăm o tranziție climatică ordonată, cu multiple beneficii

Președintele Klaus Iohannis a susținut luni un discurs despre schimbările climatice la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) de la Sharm El-Sheikh (Egipt).

Iohannis a cerut acțiuni concrete și pregătirea cetățenilor.

Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis:

Vremurile pe care le trăim sunt cele mai dificile în decursul unei generații. Ne confruntăm cu un război pe continentul european care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară și instabilitate economică. Acestea, însă, nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice. Dimpotrivă, limitarea schimbărilor climatice este esențială pentru abordarea multora dintre aceste provocări și pentru protejarea bunăstării generațiilor prezente și cele viitoare.

Schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci o realitate cotidiană, cu consecințe asupra sănătății umane, a naturii și a economiei. Țara mea, România, s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicații negative asupra alimentării cu apă, a producției hranei și a generării de electricitate. Așadar, eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creșterea rezilienței atât a societăților, cât și a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice.

România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice și angajamentul nostru comun de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră. Trebuie să asigurăm o tranziție climatică ordonată, cu multiple beneficii: investiții în cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea economiei verzi și crearea de locuri de muncă.

În plus, accesul la energie la prețuri accesibile poate fi asigurat prin investiții în capacități de producție a energiei cu emisii reduse de carbon, în rețele energetice reziliente și prin asigurarea unui cadru de reglementare adecvat pentru energiile regenerabile.

Costul lipsei de acțiune în domeniul climei depășește cu mult costul acțiunii. Schimbările climatice generează pierderi și daune economice și non-economice în întreaga lume.

Cei mai puternici aliați pe care îi avem în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetățenii noștri. Trebuie să îi pregătim și să le dăm putere pentru a face față acestei lupte.  Tinerii din România sunt foarte motivați să acționeze în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice, iar această dedicare ar trebui să reprezinte pentru noi toți o sursă de inspirație.

Cred cu tărie în puterea educației de a genera un comportament prietenos cu clima. Sistemele de educație și de cercetare trebuie să fie mai bine aliniate la obiectivele climatice și să îi înzestreze pe cetățenii noștri, în special pe tineri, cu competențele necesare într-o economie și o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Aștept cu nerăbdare un rezultat cuprinzător al COP27. În încheiere, vă invit să lucrăm împreună în acest sens, cu dăruire și hotărâre!

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. Iohannis s-a dus cu bicicleta în Egipt?

  • in era videoconferintelor, fiecare sef de stat s-a deplasat cu un aviot privat ca sa discute despre emisia de gaze cu efect de sera :))))))))

  • Niște inteligenți, ce mai…

  • iar s-a plimbat plavanul, sa plictiseasca o audienta cu vorbe goale si sa mai traga niste poze de vacanta.

 2. Sa nu intri in apa, barosane! Ca dai naibii de alde Mako si Tigru, ramane coalitia fara naşu’ mare.

 3. A vorbit o tonă de rumeguș

 4. Gaunos până in albul ochilor acest presedinte

 5. Da, o varianta ar fi sa-si schimbe masina proprie(BMW-ul cu motor de tanc),sa dea un exemplu apoi poate sa tot rumege…

 6. Johanis e un prost.

  • Votanții PSDNL sunt și mai proști.

 7. VORBE GOALE si MINCIUNI cu IZ politic ! Pai de ani buni China Comunista cosuma MAI MULT DE JUMATATE din PRODUCTIA MONDIALA DE CARBUNE Nu se vede NICI O REDUCERE a CONDUMULUI URIAS de CARBUNE in China ! BA mai mult consumul creste anual cu PROCENTE BUNE ! Si NOI – PROSTII PLANETEI platim din greu sa reducem consumul de combustibili fosili iar CHINA COMUNISTA face castiguri fabuloase – RAZAND DE NOI europenii si americanii consumand SUPLIMENTAR ANUAR : CARBUNE, PETROL si GAZE NATURALE ! Ori facem toti EFORTUL ori NU ! Sia atunci cei care nu respecta intelegerea – BA ISI CRESC CONSUMUL de Combustibili Fosili – OBTINAND IMPORTANTE BENEFICII PECUNIARE ILEGALE – SA FIE PEDEPSITI BANESTE proportional cu castigul ilicit !

 8. Ce perfid…el ar trebui sa taca! Are BMW 750 i consum de locomotiva,mai nou are inca una seria 5 pachet M….prima evaluat la 140.000 iar a doua la 100.000 euro. Precum stim,pe cat esti mai prost cu atat esti mai perfid.

 9. A „sustinut”??!!
  A citit un discurs de pe foile scrise de consilieri!
  Il vede careva in stare sa spuna liber, fara sa citeasca, 5 cuvinte CONSECUTIVE inteligente si inteligibile??!!!

 10. Iohi vezi că dacă dormi s-ar putea să cazi de pe bicicletă.

 11. Limbă de lemn, taci dracu din gură că te-neci, fi-r-ai tu să fii de dulap!