G4Media.ro

EXCLUSIV Președintele Comisiei Naționale de Epidemiologie: Populația să știe că nu am…

sursa foto: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

EXCLUSIV Președintele Comisiei Naționale de Epidemiologie: Populația să știe că nu am încheiat acest episod trist. Dacă nu suntem atenți, ne trezim cu o creștere brutală de cazuri cu noua tulpină care circulă în Europa

Doina Azoicăi, medic epidemiolog și președintele Comisiei Naționale de Epidemiologie din Ministerul Sănătății trage un semnal de alarmă și spune că oamenii trebuie să fie atenți în perioada următoare, mai ales că tulpina britanică de coronavirus B 117, mult mai contagioasă, circulă deja în România, iar „studiile de supraveghere genetică nu sunt foarte extinse”.

Medicul a vorbit pentru G4media.ro despre situația epidemiologică din România, unde, aparent, suntem o pantă descedentă în privința numărului de cazuri. Doar că, abia s-au descoperit primele infectări cu tulpina britanică care s-a extins în mai multe state. Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Spania sau Portugalia înregistrează tot mai multe cazuri, iar sistemele medicale sunt puse sub presiune.

La ce ne putem aștepta în următoarele săptămâni? Doina Azoicăi, specialista în epidemiologie:

  • „Când vom avea testări corespunzătoare, vom putea aprecia că suntem sau nu într-o situație favorabilă. Să nu facem 8000 de teste pe zi, cum s-au făcut la un moment dat. Să creștem capacitatea de testare este foarte important. Populația să înțeleagă faptul că nu am încheiat episodul ăsta trist. Nu putem aprecia foarte corect care este răspândirea noii tulpini B 117. Relaxarea totală nu ajută, ci conștientizarea faptului că suntem în evoluția fenomenului și trebuie ținut sub control. Chiar dacă tulpina a intrat în circulație, e important să nu devină comnunitară. Studiile acestea de supraveghere genetică nu sunt foarte extinse. De asta este foarte important să rămână toți atenți, să se respecte măsurile sanitare, să se poarte măști, să se păstreze distanța, să se respecte regulile. Altfel, riscăm să avem o creștere brutală și vor fi din nou probleme, vom avea o nouă etapă foarte dificilă”, avertizează medicul.

Potrivit epidemiologului, în continuare numărul pacienților internați în secțiile de Terapie Intensivă în secții Covid este ridicat, iar una dintre explicații ar fi că foarte mulți oameni aleg să stea acasă, deși prezintă simptome și se duc la spital în stadii avansate. Sau sunt oameni care se testează singuri, cu teste rapide, sunt pozitivi, dar nu se autoizolează.

Sursa Foto: Ziarul de Iași

„Dacă apelează lumea la aceste teste rapide, să respecte bine toate indicațiile, inclusiv la pozitivare. Să stea 14 zile în izolare automat, cu protejarea celor din familie, să respecte toate lucrurile ca pentru o persoană pozitivă. Trebuie respectate măsurile de limitare a circulației.

Altfel, cum am spus, putem avea o creștere foarte mare și vom parcurge iar o etapă foarte dificilă. Sunt încă multe persoane nevaccinate, riscurile sunt mari. În terapie intensivă și spitale încă este crescut numărul. Asta dovedește că lumea evită prezentarea la spital. Ajung în stadii avansate cu posibilitate de vindecare mai redusă, mai dificilă. Pe de altă parte, societatea trebuie să primească și feedback-uri pozitive, nu panică, nu e un haos, cum am văzut că se mai spune.

Vaccinarea în România este un succes la nivel european, chiar dacă s-a și greșit, și normal să se mai greșească. Dar se repară lucrurile. Acum toată lumea vrea să se vaccineze dintr-odată. Cei din etapa a treia au depășit bariera și spun: păi vreau și eu acum să mă vaccinez. Nu! Așteaptă să vină etapa a III-a.

Sunt oameni care au abuzat, au fost instituții care au abuzat, și-au făcut popriile centre, dar acum s-au refăcut liste să fie prioritari cei prioritari. Se corectează ceea ce unii au făcut încălcând principii de echitate, de bun-simț. Dar este un efort general la nivelul centrelor de vaccinare și e important ca toată lumea să înțeleagă faptul că e nevoie de disciplină, de înțelegere, de susținere reciprocă.”

Doina Azoicăi este medic specialist epidemiolog și președintele Comisiei Naționale de Epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătății. A fost prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi și Decan al Facultății de Medicină, iar în prezent conduce departamentul de oncogenetică.

Sursa Foto: ziaruldeiasi.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Sigur ca da, domna expert.
    Daca-mi permiteti, pe ce va bazati afirmatiile? Stiti cumva citi au trecut prin boala, macar asa, aproximativ?

    • Pe calcule, deșteptule

    • @Cocos: in general, cand sustii ceva, trebuie sa dai si argumentele pentru concluziile pe care le tragi. Trebuie sa fie verificabil si de altii ceea ce spui, ca sa te ia lumea in serios. Mai este si varianta cu autoritatea, dar daca e neverificabil ajungi repede in sofism.

      @amicu e de felu’ lui cam mefient, dar pare sa aiba un argument destul de puternic. Nu prea stie nimeni cati au trecut prin boala.

      Asa ca prezinta tu calculele alea de care zici, @amicu le verifica si apoi iti concede victoria sau te corecteaza!

  2. In sfarsit, o parere neutra, neinfluentata de nimeni. Cam asta este realitatea, insa unii nu respecta nimic. Umbla pe strazi cu febra, nadusiti, cu dureri de cap si intra in magazine sau in farmacii crezand ca le trece febra cu aspirina.

  3. Doamna ne ia de sus, ca pe prosti. Nu stii daca fraza „tarile… inregistreaza tot mai multe cazuri” e pusa la misto sau din prostie. Doamna epidemiolog, in toate tarile se inregistreaza tot mai multe cazuri pe zi ce trece. Nu este tara in lumea asta la care cazurile (totale) sa scada. Aha, vorbim de cazuri noi zilnice? Asa parca ar mai avea sens. Dar si aici doamna o da in bara, din toate tarile enumerate mai sus doar Spania si Portugalia au trend ascendent. Restul o cam iau la vale (Germania, Austria, UK) sau in cel mai rau caz sunt pe un platou (Franta). Prin faptul ca aduce in discutie faptul ca nu se testeaza destul, pentru mine personal doamna se descalifica singura. Se testeaza conform definitiei de caz (si aia imbunatatita pe parcurs in sensul cuprinderii mai multor persoane) si la cerere/nevoie. Daca vreti mai multe testari, schimbati definitia de caz sau aduceti vreme buna ca sa plece oamenii in concediu ori in lipsa de altceva fugariti oamenii pe strada cu arcanul pentru a fi testati.

  4. Ce imi place!
    Inca o angajata cu functie din Ministerul Sanatatii da din gura ca nu se testeaza suficient, ca „sa crestem capacitatea de testare e foarte important”. Nu de ei depinde asta???
    Mai au putin oficialii astia, si ne injura pe fata ca nu ne ducem sa ne testam pe banii nostri la prietenii lor din clinicile private (aprox.350 lei/test).

  5. Cum rãmâne cu faptul cã testele cam au eroare, adicã sunt cam varzã? De aia trebe sa testãm mai mult ca sa mentinem stresul, dar vaccinul nu merge si la depresie? Sau merge?

  6. Nu inteleg ce nu se intelege din ce intelege d-na profesor universitar, etc, etc?!!
    Pe bune, uite, faceti acest exercitiu: priviti expresia fetei domniei sale, din ORICE FOTOGRAFIE,…???chiar nu va spune NIMIC?!!??