G4Media.ro

Presa italiană: Alarmă cu privire la creșterea cazurilor în România, care riscă…

Presa italiană: Alarmă cu privire la creșterea cazurilor în România, care riscă să devină Brazilia Europei / Familiile italiene cer o reglementare a situației menajerelor românce care lucrează cu persoane în vârstă

România riscă să devină Brazilia Europei. Alarma a fost declanşată din cauza creșterii infecțiilor din ultimele zile, scrie Il Messaggero, citată de Rador.

Creșterea exponențială îngrijorează zona Balcanilor și întreaga Uniune Europeană: oficial, în România există doar 36 de mii de cazuri de Covid, dar în realitate, numărul ar putea fi mult mai mare.

Situația din țară a fost complicată de decizia Curții Constituționale a României, conform căreia autoritățile nu au puterea de a impune carantina, spitalizarea sau izolarea. Decizia a dus la externarea a 900 de persoane infectate.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o variantă modificată a legii carantinei care prevede că pacienții pot fi monitorizați timp de maximum 48 de ore, după care un medic trebuie să stabilească dacă pot fi externaţi.

Guvernanții locali nici nu vor să audă despre o revenire a lockdownului, temându-se de gravele repercusiuni economice. Și chiar dacă premierul Orban ar fi împotriva unor noi măsuri restrictive, președintele Iohannis este pentru o linie de mai mare precauție.

Balcanii

România, principalul stat din zona Balcanilor, atât în ​​ceea ce privește extinderea geografică, numărul de emigranți şi de lucrători sezonieri, cât și importanța economică, poate deveni o amenințare pentru întreaga Europă. Reluarea infectărilor preocupă mult țări precum Italia, Germania sau Franța, care au relații economice, de producție și comerciale importante cu România și care găzduiesc mulți lucrători din țară.

După o scădere a numărului cazurilor care a dus la speranța unei atenuări a epidemiei, în ultimele zile, în zona Balcanilor a avut loc o revenire a virusului, cea mai afectată țară fiind România, unde în ultimele zile, o fabrică de prelucrare a cărnii a fost închisă după ce 93 de angajați au fost depistaţi pozitivi pentru Covid-19.

Curba de contagiune crește de câteva săptămâni și în Kosovo și Bosnia și Herțegovina, naţiuni care împreună cu Serbia, Muntenegru și Macedonia de Nord au fost incluse de Ministerul Sănătății pe lista țărilor a căror intrare este interzisă în Italia până la sfârșitul lunii iulie.

Spitalele din Bucureşti

Instituțiile din București ţin garda sus, iar ideea unui nou lockdown nu este exclusă. „Nu dorim să impunem alte restricții – a spus premierul Ludovic Orban – şi nicio măsură care să aibă un efect negativ asupra economiei, dar totul depinde de respectarea regulilor și de evoluția pandemiei”.

Între timp, președintele Klaus Iohannis, a promulgat o lege cu noi măsuri anticovid, care prevede internarea obligatorie a românilor infectați, în timp ce cei care provin din zone cu risc ridicat vor intra în carantină. Zilele trecute, sute de pacienţi internați au părăsit spitalele în urma sfaturilor medicilor.

Situaţia sanitară din ţară este atat de îngrijorătoare încât, în ultimele luni, medicii și asistentele au protestat împotriva lipsei măștilor, a mănușilor, a ventilatoarelor și au ajuns să amenințe cu încetarea activității. Trebuie menţionat faptul că în zilele dramatice ale epidemiei din Italia, medici și asistente din Romania au venit în Italia pentru a-i ajuta pe colegii din spitalul de la Lecco.

Negaţioniştii

Paolo Bonanni, epidemiolog, profesor de igienă la Universitatea din Florența, spune că este îngrijorat „de noile focare din Spania, România, Balcani și Franța. Fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil și să nu lase garda jos”.

Vorbind într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera despre tsunamiul de infecţii din SUA și Brazilia, acesta susține că „nu este o coincidență faptul că acest lucru se întâmplă în țări care sunt de fapt negaţioniste, care nu au acceptat niciodată o politică de închidere și distanțare.

Metodele de prevenţie sunt aceleaşi în toată lumea şi acestea prevăd igiena mâinilor, distanțarea şi utilizarea măștii în locuri închise. Italia, cu un lockdown serios și un comportament sever, a avut o evoluţie mai bună decât multe alte țări».

Menajerele romance şi riscul Covid-19. Familiile italiene cer o reglamentare a situaţiei

Cel mai mult îngrijorează eventualele contagieri la revenire, de la București în Italia, unde românii nu sunt doar principala comunitate străină, cu peste un milion de rezidenți, dar lucrează adesea cu oamenii cei mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu handicap sau copiii.

În prezent, lucrătorii casnici și îngrijitorii care se întorc din țara balcanică pentru a-și relua slujba după concediu sau după ce au fugit în ultimele luni, temându-se să nu rămână blocați în Peninsulă, nu sunt supuși niciunui control.

Niciun fel de restricţii

Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen, cu toate că face parte din UE, nu există restricții pentru romanii care călătoresc în Italia (spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu Serbia, Muntenegru și Kosovo).

„Nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători intră în contact cu subiecți vulnerabili”, explică Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici. În momentul de față este prevăzut doar ca menajerele și îngrijitorii să fie echipați cu măști, să mențină distanțarea socială – deși este imposibil, având în vedere sarcinile acestora – și să fie admişi la locul de muncă, adică să nu aibă o temperatură care să depășească 37,5 grade.

„Numai că o familie nu este o afacere – continuă expertul – Furnizarea Dpi și depistarea temperaturii este în regulă, însă testarea angajaţilor are un cost”, care ar trebui să fie susținut de „Ministerul Sănătății, căruia i-am cerut deja să monitorizeze situația”

La începutul lunii iulie, în urma ordonanţei emise de guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, care impunea izolarea și testarea lucrătorilor casnici non-europeni (deci nu români), asociația a solicitat ca aceste practici să fie adoptate în toate regiunile și aplicate tuturor cetăţenilor străini care vin să lucreze în Italia.

„Suntem îngrijorați – spune Zini – deoarece în ciuda amplorii fenomenului, nu există o soluție clară”. În Italia, de fapt, potrivit ISTAT și INAIL, ar exista cel puțin 2 milioane de lucrători casnici (doar 848 mii fiind regularizați), dintre care aproape jumătate provin din Europa de Est. Un vid legislativ care îngrijorează foarte mult.

Decizia

La începutul lunii iulie, judecătorii români au stabilit că izolarea, carantina sau internarea obligatorie în spital nu ar putea fi impuse cetățenilor printr-un ordin ministerial şi că era necesară o discuție parlamentară. Între timp, însă, potrivit ministrului sănătății, Nelu Tătaru, „cel puțin 30 de mii de persoane, între care şi cele suspectate și cele confirmate ca fiind pozitive pentru Covid 19, au părăsit izolarea”.

„Pacienți care continuă să fie contagioși – a explicat duminică, presei locale Dragoș Garofil, secretar de stat la Ministerul Sănătății. Numai că nu există o modalitate instituțională de a-i opri”. Prin urmare, există riscul ca focarele să se înmulțească dramatic, chiar dacă marţi dimineaţă, a sosit şi răspunsul guvernului român.

„Noua lege privind carantina și izolarea a fost aprobată de Parlamentul României și intră în vigoare de la 21 iulie 2020 . Va oferi autorităților instrumentele necesare pentru gestionarea epidemiei de coronavirus în mod adecvat, acoperind vidul legislativ survenit”, comentează ambasadorul României în Italia, George Bologan.

Prin urmare, situaţia se poate îmbunătăţi chiar din următoarele zile, deoarece, concluzionează Bologan, „majoritatea persoanelor pozitive pentru Covid-19 în România sunt asimptomatice sau cu simptome ușoare, iar sistemul de sănătate este pregătit să ofere tratament tuturor pacienților ».

Sursa: Il Messaggero (aici și aici) / Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Ce macaronari de rahat! Dar in martie cand in China erau zob dar chinezii inca se plimbau fara masca prin Milano, Venetia etc? Lor nu le-ati cerut reglementare! Ba, da’ cum toti doar cu romanii au curaj sa fie barbati! Dar nu iesiti si voi odata din UE? Oricum bate vant de Moskva pe la Roma…

  • Nu intelegi moare horeca!!!

  • Dar cand Romania suspenda zborurile din Italia inclusiv pentru cetatenii romani (Atentie, pentru cetatenii romani, nu pentru italilenii care veneau in Romania asa cum se duc romanii in Italia acum) cum mai era?
   Propun doua articole la intamplare pentru reimprospatarea memoriei, sper sa treaca link-urile fiindca sunt de pe g4media:
   1. „Au fost suspendate toate zborurile din România către Italia și retur, pe toate aeroporturile, (…) vor fi luate în discuție și transportul cu mașinile personale, autocarul și trenul”(www.g4media.ro/live-video-au-fost-suspendate-toate-zborurile-din-romania-catre-italia-si-retur-pe-toate-aeroporturile-din-9-pana-in-23-martie-suspendarea-cursurilor-in-scoli-va-fi-analizata-in-sedinta-de-luni.html)
   2. „Ordonanța Militară 10: Zborurile către majoritatea statelor UE, suspendate până pe 14 mai(…)” (www.g4media.ro/live-ministrul-marcel-vela-anunta-o-noua-ordonanta-militara.html)
   Dar cand pana si Dodon in Republica Moldova a inchis tara pentru italia si voia sa inchida tara pentru romani care se intorceau din Italia via Chisinau?
   Pana la urma, articolul e mult mai echilibrat decat reactia isterica a autoritatilor romane si a unor cititori. Articolul suone ca Italia nu este inchis pentru romani („nu există restricții pentru romanii care călătoresc în Italia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu Serbia, Muntenegru și Kosovo”, recunoaste ca Romania a ajutat Italia la greu („trebuie menţionat faptul că în zilele dramatice ale epidemiei din Italia, medici și asistente din Romania au venit în Italia pentru a-i ajuta pe colegii din spitalul de la Lecco”) si spune ca romanii lucreaza cu persoane vulnerabile si ca ar trebui testati, iar testarea presupune un cost.
   Tocmai pentru ca Italia stie cat de greu a fost si e patita acum sufla si in iaurt. Iar la cate cazuri sunt in Romania, numai de iaurt nu mai e vorba, ci mai degraba de o ciorba care incepe sa friga din ce in ce mai tare. Bine ca vede Italia de la mii de km problema romaneasca si nu se fereste sa o discute descis, iar la noi acasa noi ne ferim privirea si nu recunoastem ca avem o situatie complicata si trebuie sa ne purtam ca atare! Nesimtire curata!

 2. Broscarii ar putea sa rectifice titlurile in: Romania risca sa devina Italia Balcanilor.

 3. Asta e , o sa le iasa miticilor pe ochi libertatea fara masca si pentru faptul ca au trimis toti tractoristii in parlament:pe Stanescu,mecanicul Dragnea, analfabeta Viorica .Sudul sarac si analfabet.

  • Gogule, vrei sa te mai termini cu apelative de genul ‘mitici’? Prosti sunt peste tot in Romania nu doar intro zona anume.
   Daca esti din nord, vest, est sau sud nu esti mai cu mot decat result. Ia o limonada rece si aseaza-te la umbra ca a inceput sa te afecteze caldura…

 4. Termina cu prostiile astea. Ai uitat ca atunci cand Italia era un focar mare de infectii, romanasii nu voiau sa intre italienii sau romanii din Italia? Iesi din bula ta de ignoranta.

 5. S-au luat de Suedia, acuma sa iau de Romania. Numarul cazurilor confirmate si cel al deceselor atribuite* COVID-19 din Romania nu se compara nici pe departe nici cu Italia, nici cu Brazilia, nici cu Spania. Astia vorbesc aiurea, numai si numai ca sa faca hai cat mai mare pe topicul COVID-19.

  *Cazurile de COVID-19 urmate de deces nu inseamna automat ca decesul a fost cauzat de virusul SARS-CoV-2. In cazul oamenilor cu sanatatea generala, OK, virusul asta nu are efecte importante – la fel ca gripa. In schimb, in cazul oamenilor cu sanatatea grav afectata de Diabet, Boli cardiovasculare (ambele asociate cu Obezitatea), si alte boli legate de metabolism dezechilibrat si un sistem imunitar compromis sau suprimat (mai ales batrani, dar nu numai), virusul SARS-CoV-2 poate sa fie fatal pentru ca vine pe un fond deja extrem de vulnerabil — la fel ca gripa. Am spus-o cred de o supa de ori cel putin: anual mor in lume 290-650 de mii de oameni din cauza gripei (conform rapoartelor OMS).

  A intra cu ciubotele peste drepturile omului, vivilizatie, societate, economie si tot doar pentru ca niste birocrati sau/si incuiati la minte nu sunt capabili sa gandeasca decat otova este o forma de cretinism si o crima impotriva umanitatii. In plus, aceste masuri din topor au creat comportamente bruste care au accelerat contaminarea batranilor si bolnavilor INAINTE de a exista masuri de protectie tintita a acestor categorii vulnerabile. De fapt ce spun eu, NU LE-A PASAT birocratilor de ideea de protejare a categoriilor vulnerabile. Abia tarziu de tot au incept cu jumate de gura si fara tragere de inima sa faca ceva in sensul asta. Cu alte cuvinte, EI i-au omorat pe cei vulnerabili, prin actiunile lor abuzive, si dictatoriale si incompetente – si se fac vinovati de crime impotriva umanitatii. Plus efectele indirecte: distrugerea economica are impact asupra sistemelor medicale si asupra accesului celor bolnavi si/sau saraci la serviciile medicale. Deci inca vor mai muri oameni din cauza acestor idioti.

 6. In locul lor as tacea din gura:

  Italia
  244k infectati – 35k morti

  Romania:
  39k infecatati – 2k morti

  Avem o mortalitate de putin peste 5% in timp ce ei se afla la 14.3%

  Hai JET.

  • De ce te uiti la numere? Uite, cucubau se uita la Esca, si deja ne cearta ca sfidam GUTURAIUL MORTAL PENTRU CENTENARI.

 7. Ei stiu cel mai bine cum e sa fi Brazilia Europei.

 8. In Italia situatia s-a stabilizat demult, in Romania de-abia acum incepe nenorocirea! Puteti sa latrati cat vreti, tarile europene se vor proteja cat pot de mult impotriva animalelor obraznice si neganditoare provenind din Romania!

  • Alo Bau bauu ?
   Ce faci ma ?

  • Dar tu de unde esti omule? Traiesti in vreo Romanie dintrun univers paralel in care toata lumea este civilizata?
   Nu de alta dar din ce ai scris te-ai cam facut singur animal obraznic si neganditor.
   Generalizarea asta nu arata altceva decat ignoranta. Trogloditi sunt peste tot, cate cazuri au avut italienii de oameni care se duceau de aiurea la frizer, de 10 ori pe zi la supermaket si cumaparau cate o portocala sau o puga de cafea, sau se intalneau cate 10 si sorbeau la un espresso fara masti sau distantare sociala? Mai zic de carnavalul de la Venetia care s-a tot tinut desi era deja alerta de covid?
   Nu zic ca lucrurile sunt roz in RO dar hai sa nu mai aruncam cu noroi unii in altii si pe urma sa ne uitam in oglinda si sa zicem ce jegosi suntem.

  • @Cipack: Ce argumente contra ai in a sustine ca nu am fi o tara de trogloditi? Eu nu observ niciunul!

 9. alta poza, in afara porcului aluia paros si gretos, n-ati gasit ?

 10. Ce reiese din aceste comentarii este nemultumirea roanilor ca nu vor mai fi primiti in Italia, nu faptul ca epidemia a scapat de sub control in Romania.

 11. Pai menajerele care deja sunt in Italia, nu au cum sa se mai viruseze, asa ca ce reglementare mai vor in afara celor privind intrarea in tara lor a cetatenilor romani, de acum inainte?

 12. Va ajunge Brazilia Europei! Azi intr-un supermarket mare in Constanta.
  80% din angajatii care aranjau si aduceau marfa aveau masca sub nas si stateau nas in nas.
  Unul dintre angajati a stranut si a tusit repetat si atat de tare ca se auzea in jumatate de magazin. Mai rau, oriunde te invarteai dadeai peste el. A fost mai rau ca-n filmul Ursul cu Anthony Hopkins.
  Nu va temeti cei ce tineti la informatiile din creier, la intrare temperatura se lua doar cu privirea. Erau doar cativa clienti, era inca devreme. La fel si in cazul lor – purtau masca fie sub nas fie sub barba.
  Incep sa cred ca e o chestie sexuala la astia care refuza masca. Privirea lor seamana cu a alora cu pantalonii in vine ce stateau ascunsi in boschetii Bucurestiului si fluierau dupa fete si baieti ca sa fie vazuti. Exhibitionism!
  Feriti-va cei slabi, batrani sau cu o genetica apetisanta pentru virus, doctor Mengele reinvie ca in filmul Mumia!

 13. Ce mai pot sa face italienii cata vreme nici presedintele Romaniei si nici premierul Romaniei nu respecta legea si purtatul mastii in spatii inchise.

 14. Daca nu se respecta cele 3 reguli ,masca,spalatul pe maini si distantarea fizica ajungem ca in Italia la inceput.PSD si CCR sunt o adunatura de politruci criminali.

 15. Nu a mentionat nimeni dictachiorul Bolsonaro, care trage sa moara de covrig sever si negationism. De cateva saptamani tot moare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.