G4Media.ro

Presa internațională: România reduce protecția avertizorilor de integritate

sursa foto: Unsplash/ René Ranisch

Presa internațională: România reduce protecția avertizorilor de integritate

Articol al publicației BALKAN INSIGHT, preluat de Rador:

Parlamentul român a adoptat pe 29 iunie o lege controversată care va reduce atât drepturile cât și protecția pentru avertizorii de integritate. Conform presei, noua lege contravine recomandărilor UE și a fost amendată masiv comparativ cu proiectul de lege convenit împreună cu Comisia Europeană.

Legea anulează protecția avertizorilor de integritate anonimi și reduce cu două treimi amenzile prevăzute pentru măsurile de represalii comise împotriva avertizorilor. Mai mult decât atât, legea nu recunoaște principiul bunei credințe, conform căruia avertizorii acționează spre binele public, așa cum prevedea legea anterioară din 2004.

O altă prevedere care restricționează drastic rolul avertizorilor de integritate este impunerea unei ierarhii de canale de raportare pe care avertizorii trebuie s-o folosească.

În vreme ce legea așteaptă să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, mai multe ONG-uri i-au cerut Avocatului Poporului din România să atace formal legea la Curtea Constituțională. (Traducere: Andrei Suba)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Ce vedem? Ca psd&pnl de fapt sunt aceeasi, aceeasi cu dragnea, cu Aur &udmr .. orice pt EI !

  2. Daca nu poti face diferenta intre un turnator la securitate si a semnala ca cineva fura din banii publici, atunci nu stiu ce sa mai zic decat sa o felicit pe mamica ta ca a nascut un baietas special…

  3. Asta e meseria avertizorului de integritate, să stea cu ochii pe infracțiunile comise de bugetari. Asta e partea care te deranjează.

  4. Si unde Integritate nu e, nimic nu e!

  5. stai rau cu logica, ca orice troll. raportarea potentialelor infractiuni nu e turnatorie. confunzi cu ce se intampla pe vremea lui ceasca. tu oricum nu ai apucat vremurile, deci e clar ca vorbesti sa nu adormi. daca e comunista, de ce in germania primesti cota parte cand raportezi o infractiune fiscala??? crezi ca poti explica intr-o propozitie simpla?

  6. Cu buna știință unii se fac că nu pricep .
    Delațiunea , in special de tip comunist, este una și a fost un lucru extrem de rău .
    Informarea de către anumite persoane despre delicvența sau posibilă delicvența este cu totul altceva .
    Academicienii din fabrica stefan gheorghiu le amestecă astfel încât percepția publicului despre fenomen sa devină irelevantă .

    • Unii români sunt cinstiți și dezvăluie infracțiunile comise de bugetari, nu e toată lumea sub omerta ca tine. Nu vrei să fii prins furând din bani publici? Atunci nu fura.

    • Turnatorii comunisti tot despre infractiuni informau.

    • nicio legatura! atunci te luau din casa indiferent ca nu aveau dreptul legal. nicio legatura cu ce e azi cand infractorii au numai drepturi, inclusiv sa li se curete cazierul!!! se vede ca nu stii nimic de comunism. trecem si peste faptul ca legile aberante de atunci nu mai exista.

    • „Petrov” povestește ofițerului de Securitate Nicolae Despinoiu cum un student a adus în cămin „un ceas și două perechi de butoni străini. Butonii i-a vândut cu 60 de lei perechea la doi colegi.” Unuia dintre ei îi și dă numele.

      Colegul respectiv incalca legea 30/1978, codul vamal al RSR. Basescu a fost avertizor de integritate.

  7. Si Petrov raporta infractiuni la vremea lui.

  8. si care e legatura cu subiectul? in afara de a aduce in discutii cazuri irelevante mai poti si altceva? ca nu se vede.,..

  9. O revenire la precticile bolșevice, turnătoria. Auzi, au nevoie de protecție… Neomarxismul începe sa lucreze pe toate planurile . Astea sunt efectele. Inși de genul lui pfizer. Dacă nu ești de acord cu ei, ești prost. Asta ne așteaptă cu ei la putere, noroc ca vor dispărea.