G4Media.ro

Presa bulgară: Bruxelles-ul reia monitorizarea în Bulgaria, spre rușinea țării, în timp…

Sursa foto: European Council

Presa bulgară: Bruxelles-ul reia monitorizarea în Bulgaria, spre rușinea țării, în timp ce România a scăpat de MCV și se îndreaptă spre Schengen

Analiză a publicației bulgare Sega, citată de Rador:

Bulgaria intră din nou sub monitorizarea Comisiei Europene cu privire la statul de drept, după ce, în 2019, Bruxelles-ul a încetat să o monitorizeze prin rapoarte anuale. Atunci s-a creat impresia că este sistată acțiunea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), care a fost conceput pentru Bulgaria și România din prima zi de la aderarea lor la UE, în 2007. Fostul ministru bulgar al justiției, Danail Kirilov, era atât de sigur atunci de ridicarea MCV-ului că a promis că va demisiona din guvernul lui Boiko Borisov dacă nu se va dovedi că are dreptate. El nu mai este ministru de multă vreme, dar MCV-ul revine ca un coșmar pentru stat, pentru că nu a dat rezultate reale că luptă împotriva corupției și a crimei organizate. S-a așteptat ca Bulgaria să aibă sentințe efective („rezultate reale”) împotriva șefilor mafiei și a persoanelor corupte din eșaloanele superioare ale puterii.

Reluarea monitorizării s-a făcut în liniște, cu acordul Bulgariei, ca o condiție pentru ca și candidatura sa pentru spațiul Schengen să fie dezbătută din nou. Știrea a fost sesizată de BTA, care într-o analiză recentă a atras atenția asupra unei declarații a ministrului de externe interimar, Nikolai Milkov, care pe 27 ianuarie a făcut o prezentare în fața presei despre ceea ce a făcut în funcția pe care o deține.

Potrivit spuselor ministrului Milkov, arată analiza, țările europene au adoptat treptat vocabularul pe care Țările de Jos și alte țări sceptice l-au putut impune de-a lungul anilor, și anume că mecanismele privind statul de drept fac parte din evaluare și ar trebui să facă parte din criteriile pentru aderarea la Schengen. Bulgaria a insistat până în ultimul moment că criteriile pentru Schengen sunt doar tehnice și nu a acceptat obiecțiile olandeze.

.„Acesta este un fapt pe care nu îl putem ignora și, din acest motiv, am făcut eforturi pentru a ne convinge partenerii cât de departe am ajuns cu mecanismul și ce am reușit să schimbăm după 2019”, a spus Milkov. Ministrul de externe interimar a menționat că Bulgaria va fi obiectul unui nou raport care va rezuma realizările țării din 2019 până în prezent, când Comisia Europeană a încetat să mai scrie rapoarte despre Bulgaria. Potrivit acestuia, acest nou raport ar trebui să arate progrese cu privire la statul de drept. „Dacă nu se realizează niciun progres, acest lucru ar putea duce și mai mult la o problemă pentru candidatura bulgară, atunci când aceasta va începe să fie examinată, la jumătatea anului”, a spus Milkov în raportul privitor la mandatul său.

După ce a luat o pauză cu privire la Bulgaria, Comisia Europeană a continuat să scrie rapoarte despre România. Ultimul raport a fost din 22 noiembrie 2022. Atunci, Bruxelles-ul a constatat că „progresul realizat de România în ceea ce privește MCV-ul este suficient pentru a-și îndeplini angajamentele asumate în perioada aderării la UE”.

Deși mecanismul nu a fost anulat oficial atât pentru Bulgaria, cât și pentru România, pentru că se așteaptă o decizie a Consiliului UE (guvernele), Olanda a lăsat să se înțeleagă că nu mai au obiecții cu privire la candidatura României pentru Schengen. Consimțământul ei a fost reflectat în Declarația de la București din 28 ianuarie 2023. Astfel, au rămas doar obiecțiile Austriei împotriva admiterii României la Schengen, în timp ce Țările de Jos și Austria s-au opus simultan candidaturii bulgare.

La 31 ianuarie, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a declarat pe această temă: „Sunt convins că Bulgaria își urmează pașii atât cu Austria, cât și cu Țările de Jos, pentru că Olanda este împotriva Bulgariei și are o serie de condiții pe care Sofia trebuie să le îndeplinească”. Cuvintele sale au fost un semn că România iese din compania incomodă a Bulgariei legat de controlul european pentru corupție și se pregătește să intre singură în spațiul Schengen în acest an. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Fumeaza chestii de calitate astia.

  2. O glumă „libertatea”, cu cât pedepsile sunt mai blânde și libertățile mai mari, cu atât mai multe și mai ample sunt infracțiunile, mai mult, corupția, este provocată chiar de interesele anumitor interese occidentale, care vor tot ce este mai valoros din estul Europei iar pentru asta, mituiesc la grămadă funcționari și politicienii de prin rang, și atunci ?.

    • Nu contează dacă pedepsele sunt blânde sau dure, atâta timp cât marii corupți stăpânesc justiția. Vor fi intangibili în fata oricărei legi.

  3. nU e adevarata stirea e o stire falsa,Bulgaria a scapat de monitorizarea mcv cu cativa ani inaintea Romaniei.Deputatii europeni bulgari au initiat acum cativa ani ca toate tarile sa fie monitorizate si au reusit.Pana de curand Romania avea2rapoarte singura.Presa neoliberala de la Sofia e f puternica si ea e inversunat si inpotriva presed Radev nu numai impotriva conservatorilor lui Borisov>In Bulgaria mediile neocomuniste gen Antena3 si comp nu sunt sau sunt f slabe.Problema Ro e ca ea face propaganda ca e peste Bulg si in general nu e.Si continua cu propaganda mincinoasa bine organizata.Dar minciuna are picioare scurte.

  4. Se indreapta spre Schengen ocolind spre est!!?

  5. NU VREAU IN SCHENGEN! RO-EXIT! Vreau o Românie INDEPENDENTA si NEUTRĂ, cu ORICE PRET !

    • @agapis _ „NU VREAU…”

      Cu siguranță, atât România, cât și Uniunea Europeană și Statele Unite au inamici, care „NU-I VOR”. Și nu vor democrație, în general.

      Din fericire, sunt cu mult mai puțini decât cei care vor ca ei și copiii lor să trăiască liberi, într-un spațiu democratic.

      Alături de polonezi, românii sunt printre cei mai „puțin apropiați afectiv” de Rusia, care s-a comportat față de cele două popoare de-a lungul istoriei cu o barbarie care nu poate fi uitată peste generații.

    • agapis am mai fost independenti si neutri si muream de foame. Noroc cu ue ca lucreaza 4 milioane afara, altfel daca ar veni toti inapoi am face foamea la greu…

  6. „se pregătește să intre singură în spațiul Schengen…”

    Ne pregătim de 11 ani, suntem de mult pregătiți…

  7. lmaoooo

  8. Cine adopta prima moneda euro??
    Bulgaria😂😂
    Restul sunt vrajeli

  9. Cea mai bună „vrajeală”ar fi întoarcerea MCV-ului catre Bucuresti.Cred ca Iohanis ar striga tradare,iar Varanului i-ar cadea si celalalt geam de la ochelari.

  10. Intram în Schengen iar salariile sunt de tot râsul. Bravo,asta bor băieții europeni, niște sclavi în Schengen .

  11. noi ne vaitam ca intra bulgarii iar astia se vaita ca intram noi in realitate nici unii nici altii ( deocamdata )

  12. Vad ca multi se bucura ca numai la bulgari le-au „daruit” bruxellezii in MCV !

    Nu va bucurati ca nu ati scapat !
    Romania intra in Schengen doar la pachet cu Bulgaria.
    Asa ca, cu sau fara MCV, Romania va fi tinuta la usa !
    Asta pentru ca sintem niste nevertebrate !
    Nu luam exemplu de la unguri, de la polonezi, de la cehi……aia au coloana vertebrala si mai ales demnitate !
    Pentru asta sint respectati.
    Noi sintem desconsiderati, umiliti !