G4Media.ro

Premierul naţionalist al Indiei a inaugurat noul sediu al Parlamentului, printr-o ceremonie…

Sursa Foto: Facebook/ Narendra Modi

Premierul naţionalist al Indiei a inaugurat noul sediu al Parlamentului, printr-o ceremonie boicotată de opoziţie /  Noul edificiu este unul dintre marile proiecte realizate de Modi pentru a elimina vestigiile dominaţiei britanice

Prim-ministrul naţionalist hindus Narendra Modi a inagurat duminică noul sediul al Parlamentului Indiei, la New Delhi, printr-o ceremonie boicotată de principalele partide de opoziţie, informează AFP, citată de Agepres.

Noul edificiu hexagonal este unul dintre marile proiecte realizate de Modi pentru a întări capitala Indiei şi a elimina vestigiile dominaţiei britanice.

Noul sediu se află lângă cel construit în timpul epocii coloniale de arhitecţii britanici Edwin Lutyens şi Herbert Baker, pe care îl va înlocui de acum încolo.

„India nu este doar o naţiune democratică, ci de asemenea mama democraţiei”, a declarat Modi în timpul ceremoniei ce a fost precedată de o rugăciune multiconfesională.

Inaugurarea noului edificiu a avut loc în ziua de aniversare a naşterii lui Vinayak Damodar Savarkar, un ideolog hindus care a fost mentorul lui Nathuram Vinayak Godse, cel care l-a asasinat pe eroul independenţei ţării Mahatma Gandhi.

Această inaugurare a fost boicotată de 19 partide de opoziţie, care regretă că proiectul a fost instrumentalizat în scopuri partizane, cu Modi ce a prezidat inaugurarea noului edificiu şi nu şefa statuli Droupadi Murmu.

Acesta este „un atac direct împotriva democraţiei noastre”, au scris ele într-un comunicat. Modi „a golit în mod implacabil Parlamentul de substanţa sa”, cu deputaţi ai opoziţiei „discalificaţi, suspendaţi şi reduşi la tăcere” şi cu legi adoptate „aproape fără dezbatere”, adaugă documentul.

De asemenea, opozanţii acuză pe Bharatiya Janata Partiy (BJP), partidul lui Modi, că sufocă dezbaterile în cadrul Parlamentului, că întreprinde percheziţii fiscale, anchete federale şi acţiuni în justiţie pentru a slăbi principale figuri ale opoziţiei.

Parlamentul indian a trecut prin perturbări de şedinţe în februarie, în urma blocării de către guvern a unor cereri ale opoziţiei şi şefului Congresului, Rahul Gandhi, în favoarea unei anchete asupra unor presupuse legături între Modi şi magnatul Gautam Adani, al cărui conglomerat a fost acuzat de fraudă.

„Premierul consideră inaugurarea Parlamentului drept o încoronare a sa”, a scris duminică Rahul Gandhi pe Twitter.

În marja ceremoniei, poliţia indiană a arestat mai mulţi luptători, printre care medaliaţi olimpici, precum şi zeci dintre suporterii lor.

Aceştia din urmă încercau să se îndrepte spre Parlament, pentru a protesta împotriva preşedintelui federaţiei lor, pe care ei îl acuză de hărţuire sexuală şi practici de intimidare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. parsivi indienii