G4Media.ro

Premierul israelian Benjamin Netanyahu acuză Curtea Penală Internațională de antisemitism, după ce…

Premierul israelian Benjamin Netanyahu acuză Curtea Penală Internațională de antisemitism, după ce aceasta a demarat o anchetă privind comiterea de crime de război împotriva palestinienilor

Curtea Penală Internațională a anunțat începerea unei anchete împotriva Israelului: acuzația este de crime de război comise pe teritoriile palestiniene. Decizia luată de procurorul-șef Fatou Bensouda a provocat furia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ale cărui cuvinte adresate instanței au fost foarte dure.

„Statul Israel este atacat în această seară”, a declarat premierul israelian. „Sinistrul Tribunal Penal Internațional de la Haga a ajuns la o decizie care este esența antisemitismului și a ipocriziei. A stabilit că soldații noștri curajoși și morali, care luptă împotriva celor mai cruzi teroriști de pe fața pământului, sunt criminali de război. A stabilit că, atunci când construim o casă în capitala noastră eternă Ierusalim, aceasta este o crimă de război”.

Decizia îndreaptă efectiv atenția tribunalului asupra a două politici esențiale israeliene din ultimii ani: operațiunile sale militare repetate împotriva militanților palestinieni din Fâșia Gaza, culminând cu războiul devastator din 2014 și extinderea așezărilor evreiești la Ierusalimul de Est și în Cisiordania ocupată.

Dacă ancheta ar identifica presupușii responsabili ai crimelor, procurorii ar putea cere judecătorilor să emită mandate internaționale de arestare, pentru a ajuta autoritățile să aresteze persoanele acuzate.

Între timp, vinerea trecută au avut loc violențe între protestatarii palestinieni și trupele israeliene. Liderii palestinieni au salutat decizia Tribunalului de la Haga. Hamas l-a îndemnat pe procuror „să reziste la orice presiune” care ar putea compromite procesul.

„Hamas subliniază în mod clar și decisiv că rezistența poporului nostru și a facțiunilor naționale din Palestina este pe deplin legitimă, iar rolul său natural este de a rezista ocupației și de a restabili pământul și locurile sfinte în conformitate cu toate legile internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt Hazem Qassem.

Autoritățile palestiniene ceruseră instanței să investigheze acțiunile Israelului în timpul ofensivei din 2014 împotriva luptătorilor palestinieni din Fâșia Gaza.

Sursa: Euronews / Traducerea: Oana Avram (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. mai bibi
  vezi ca problema cu filistinii s-a prescris din 1948….

 2. toata compasiunea mea pentru victimele Holocaustului. Scarba mea suprema pentru ipocrizia politicianului care considera ca orice masura impotriva Israelului sau a unui cetatean al acestui stat inseamna antisemitism.

  • Care victime? Ălea șase milioane după primul război mondial sau cele șase milioane de după cel de-al doilea război?

 3. The chutzpah is strong in this one.

 4. Era si cazul ca Israelul sa ia atitudine si sa condamne acest tribunal de la Haga supus „elitelor” marxiste europene si progresistilor de tot soiul din Europa de Vest. Nici macar SUA nu recunosc acest tribunal. Hamas este organizatie terorista si nu pricep cum de este aparata de acest tribunal de la Haga. Este inadmisibil. Insa nu ma mira, din moment ce exista state europene care ii repatriaza pe copiii de parinti teroristi care au placat in tabere de antrenament ISIS din Siria. Romania este aliatul Israelului si asa va fi vesnic.

  • @Emanuelă,
   Tu ești dovada vie a faptului că Mama Natură are posibilități limitate.

 5. Dar parcă și arabii erau semiți. Deci, cum?

 6. Palestinofobii,iordanofobii ,goimofobii vorbesc depre anti semitici dupa ce au acaparat ucis si torturat sistematic vecinii si proprii cetateni ! Bibiciule esti incoregibil!

 7. Chiar și Olanda a fost condamnată de Curtea Penală Internațională de la Haga, deci Netanyahu știe că nu merge cu pile și șpăgi, de-aici disperarea.

  Soldații israelieni nu au acționat de capul lor, deci nu ei vor trebui să răspundă pentru eventualele crime de război, ci cei care au dat ordinele. Tovarășul Netanyahu vine cu texte de genul „dai în mine, dai în fabrici și uzine”. Încearcă să pară fiert de grija altora, când în realitate e speriat de ce s-ar putea afla despre ordinele pe care le-a dat, momentan secrete.

 8. Netanyahu este un corupt, un infractor, care trebuie sa fie la închisoare!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.