G4Media.ro

Premierul Fumio Kishida respinge ideea găzduirii de arme nucleare americane pe teritoriul…

sursa foto: Stanislav Kogiku / POOL / AFP

Premierul Fumio Kishida respinge ideea găzduirii de arme nucleare americane pe teritoriul Japoniei: „Este inacceptabil”

Premierul nipon Fumio Kishida a afirmat luni că pentru Japonia nu este acceptabil să încheie o înţelegere în plan nuclear cu SUA, respingând ideea găzduirii de arme nucleare americane, ca mijloc de descurajare în contextul invaziei ruse din Ucraina, transmite Kyodo, citată de Agerpres.

„Este inacceptabil, având în vedere poziţia ţării noastre privind menţinerea celor trei principii non-nucleare”, a subliniat Kishida în parlament, după o discuţie în ajun cu predecesorul său Shinzo Abe despre opţiunea partajării nucleare.

Deşi se bazează pe „umbrela” nucleară a SUA, Japonia rămâne fidelă celor trei principii de a nu produce, a nu deţine şi a nu permite arme nucleare pe teritoriul său. În al doilea război mondial, oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki au fost devastate de bombe atomice americane, aminteşte Kyodo.

Kishida, care reprezintă o circumscripţie din Hiroshima, a făcut apel la o lume liberă de arme nucleare.

Predecesorul său Abe a afirmat duminică, într-o emisiune televizată la care s-a discutat despre climatul de securitate al Japoniei în contextul invaziei ruse din Ucraina, că „trebuie înţeles cum este menţinută securitatea lumii”. „Nu ar trebui să avem teme tabu în discuţiile despre realitatea cu care ne confruntăm”, a spus fostul premier.

El a adăugat însă că Japonia, „ca ţară care a experimentat bombardamentul nuclear, trebuie să susţină obiectivul abolirii armelor nucleare”.

Unele state nenucleare membre ale NATO găzduiesc arme nucleare ale SUA, în cadrul unor aranjamente de partajare nucleară, menţionează Kyodo.

Sursa foto: Stanislav Kogiku / POOL / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu mai scrie nici unul din voi pe aici

    • Scriem de ce nu. Omul are dreptate. Fără arme nucleare asta incluzând Rusia și SUA. Ar fi o lume mai buna.

  2. În sfârșit un om cu capul limpede așa trebuia să gândească toate țările sa distrugă armele Nucleare Existente și să nu mai fabrice nimeni altele

  3. Unde sunt postaci viteji, să-și compătimească aliații?