G4Media.ro

Premierul desemnat al Italiei a demisionat la patru zile de la numire…

Premierul desemnat al Italiei a demisionat la patru zile de la numire în urma negocierilor eșuate pentru formarea Guvernului

Premierul desemnat al Italiei, Giuseppe Conte, a renunțat oficial duminică seară la mandatul de formare a Guvernului, după ce încercările sale de a alcătui un Cabinet format din membri ai partidelor Mișcarea 5 Stele și Liga au eșuat, anunță Politico.

Retragerea lui Conte deschide drumul unei noi crize guvernamentale care ar putea duce la noi alegeri parlamentare în Italia.

Giuseppe Conte, un jurist fără experienţă politică în vârstă de 53 de ani, a fost desemnat miercuri, dar trebuia să confirme această numire şi să prezinte o listă de miniştri pe care şeful statului, Sergio Mattarella, să o accepte astăzi pentru a deveni efectivă.

Încă de la numirea sa drept candidat la funcția de prim-ministru, Giuseppe Conte a fost privit cu scepticism de presa internațională.

”Un prim-ministru necunoscut şi novice cu un CV bogat, dar imediat pus la îndoială, la numele căruia preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, se gândeşte două zile şi pe care sfârşeşte prin a-l accepta “cu rezerve”; o coaliţie guvernamentală improbabilă şi la fel de novice, bazându-se esenţialmente pe alchimia fragilă dintre şefii celor două partide “antisistem” care o compun şi pe respingerea de către amândoi a Bruxelles-ului; un contract de guvernare în ruptură totală cu istoria democraţiei italiene; un guvern a cărui alcătuire pare foarte problematică; în sfârşit, parteneri europeni aruncaţi într-o adâncă incertitudine, în special cei din zona euro: peisajul roman a doua zi după nominalizarea lui Giuseppe Conte ca preşedinte al consiliului italian, miercuri, 23 mai, este, trebuie s-o recunoaştem, din cele mai îngrijorătoare”, a scris Le Monde, citat de Rador, imediat după anunțul numirii lui Conte.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. „Rezerva” a fost exprimata de G. Conte, nu de Mattarella.

    Configurarea guvernului a esuat ca urmare a veto-ului exprimat de presedintele Mattarella cu privire la ministrul economiei desemnat Savona (care a avut pozitii anti-euro).

  2. N-au esuat negocierile ci a fost un veto de-al presedintelui Italiei impotriva ministrului propus la economie. Unul Paolo Savona care totusi nu e o nulitate, ba din contra, si care printre altele a mai fost ministru. Deci se pare ca Italia merge cu pasi veseli spre alegeri anticipate.